Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

SPINGOLD i USA: Erik Berg til kvartfinalen!

Det ble kun Erik Berg av de norske spillerne som kom seg videre til fredagens kvartfinalene (Round of 8) i SPINGOLD under det amerikanske sommermesterskapet. Hans lag WOLFSON slo torsdag kveld amerikansk tid ut lag FELDMAN i Round of 16. 

For Bergs lag ble det en litt famlende start i Round of 16 (3-43 i de første 15 spillene). De kom imidlertid godt tilbake i de neste tre settene. Da det gjenstod 15 (av 60) spill var stillingen 84-90, 6 IMP under for nordmannens lag, helt åpent!

I det siste settet gikk det veien for Berg sitt lag, 47-14 og kampen ble vunnet med 27 IMPs margin.

I kvarftinalen (Round of 8) møter WOLFSON lag DONNER, laget som viste seg for sterke for Brogeland-Bakke sitt lag ROSENTHAL.

Erik Berg er "Last man standing" i Spingold (av de norske)!

Det kunne altså blitt en litt sånn «norsk» kvartfinale, men det skjedde dessverre ikke.

Brogeland – Bakke sitt lag møtte altså lag DONNER med svenskene Per-Ola Cullin, Cecilia Rimstedt, svensk-nederlandske Marion Michielsen samt amerikanerne Gary Donner, Brad Moss og Joe Grue. Svenskene er veldig gode, og de to sistnevnte amerikanerne (Moss og Grue) er klassespillere, men jeg tror likevel det er grunn til å satse pengene på Berg sitt lag i kvart'n.

Lag ROSENTHAL kom litt skjevt ut i starten av denne kampen. Brogeland-BAkke spilte ikke de første femten spillene. I det settet kom to vanlige 3NT-kontrakter som gikk galt for lag Rosenthal. I begge disse spillene er det små marginer, og jeg overlater til leserne å avgjøre hvem som gjorde feil, eller om de gjorde feil.

MOTSPILLER

                                                                                   BLINDEMANN

Meldingene gikk 1NT fra nord og 3NT fra syd. Fra øst kom en liten hjerter ut til vests ess. Hva bør vest gjøre nå?

Jansma skiftet til spar 2. Det skal lite til for at det er greit, men det kan fort bli galt også. Det kan også andre skift, selvsagt.

Om makker har spar 10 eller kongen blir det selvsagt helt gull med sparskift. Og det kan være litt bedre å spille den lille sparen enn en stor en, for om nord har noe sånt som K-10-8 er det langt i fra opplagt for han å hoppe på med tieren. Men det hadde ikke spillefører (svensken Cullin):

Etter hjerter ut til esset og spar 2 i skift prøvde Cullin tieren som vant stikket. Med ett hjerterstikk etablert for kongen og stikk for spar 110 var det nå bare å godspille ett ruterstikk, det niende stikket, DONNER +600.

Ved det andre bordet kom også vest inn i første stikk på hjerter ess. Men Donner skiftet til liten ruter som fungerte mye bedre selv om det like gjerne kunne være det skiftet som forærte spillefører stikk. Men slik var det ikke, DONNER noterte +100 for en bet, og det ble 12 IMP ut for det «norske» laget.

I det første settets siste spill var det igjen svenske Cullin som «brought home the bacon» for lag Donner.

Her gikk det 1NT-3S som viste kortfarge, så 3NT fra nord. Øst spilte ut spar knekt (som lovte damen). Hvordan ville du lagt opp spilleføringen her?

Silverstein var spillefører for ROSENTHAL, Cullin for DONNER.

Med kun fire kløverstikk er det åtte stikk. Det kan selvsagt være fem kløverstikk her hvis vest har kongen dobbel, og i så fall er det ikke noe problem med å vinne ni stikk.

Rett eller galt, Cullin stakk sparutspillet med det samme og spilte ruter 5! Da øst la liten forlangte han kongen, og da den sto var det greit å vinne ni stikk selv med kun fire kløverstikk. For sikkerhets skyld spilte Cullin liten kløver fra syd, ikke damen, og da kongen kom på hadde han fem kløverstikk og ti stikk i alt, DONNER +630.

Ved det andre bordet lasjerte Rosenthals spillefører Silverstein sparutspillet og stakk neste spar. Så spilte han seg over til syd på hjerter ess og dro kløver dame. Men da det førte til at det ble en kløvertaper til østs 10-9-5 var det for sent å godspille det niende stikket. En bet og +100 til DONNER ga dem ytterligere 12 IMP. Det norske parets lag, uten nordmennene "på banen" altså, tapte de første femten spillene med 8-27. Hengende litt bakpå ble det noen flere IMP i de neste settene, og til slutt tapte de kampen med 66 IMP (167-101).

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.