Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

SERIEMESTERSKAPET ER I GANG

Sesongens (2021-22) seriemesterskap startet på Lillehammer fredag for første- og andredivisjon.

Det er som vanlig tolv lag i toppserien, og tre puljer i 2.divisjon. Det hele avsluttes på nyåret. Alle lagoppstillinger, kampresultater, tabeller og butler finner du her.

Fredag kveld ble første kamp avviklet (24 spill). I toppserien gikk forrige sesongs vinnerlag Hordaland 1 (Charlsen) hardt ut og noterte 18,9 VP mot et annet lag som normalt er blant favorittene, Hordaland 2 (Høyland).

I hver runde overføres en kamp på BBO. Undertegnede våknet opp (morgen her i NZ) til overføringen av kampen Rogaland (Hauge) mot Telemark (Hogstad). Det ble spilt bra og tett bridge (lite utslag), men var også litt kjedelig en periode med en rekke småspill. Når vi ser på lagkamp ser vi jo gjerne at det er litt fart og spenning med store svingspill selv om sannheten er at det fordeles mange IMP i delkontrakter og. Kampen var helt jevnt da disse kontraktene rullet inn:

Fem delkontrakter på rad, og ved det ene bordet tre 2 ruterkontrakter på rad. Litt søvndyssende kanskje, men så kom endelig et interessant svingspill.

Godt system?

Hvordan bruker du og din makker det etter omvendt minorhøyning?

En variant jeg liker godt er at det er mulig å få vist singelton lavt for å unngå dårlige 3NT-kontrakter. Det er ofte langt frem til 5 i minor, men om det er singelton mot noe sånt som tre små eller knekten tredje er 3NT elendig. Også om det er esset tredje mot singelton kan det hende 5 i minor er bedre hvis det ikke er ni stikk å ta direkte idet spillefører i 3NT kommer inn. Må han innom noe for å etablere stikk går det ofte galt med kun en stopper.

Far og sønn Helness Tor og Fredrik har en slik variant på repertoaret for å avsløre om det er en veldig tynn sidefarge, eller kanskje de er helt uten stopper.

Nords 3 spar over 2NT viste singelton. Nå fikk Hogstad sjansen til å doble for utspill, og det var sannelig gunstig for han siden makkeren vartet opp med K-J i fargen! Øberg spilte ut spar konge mot 3NT. Spillefører lå unna to ganger spar og ville hatt en sjanse om kløver ess satt sammen med tre spar, men her ble det raskt to bet.

Dette er et vanlig forekommende dilemma; 3NT eller 5 i minor?

Det er jo lettere å få tak i ni stikk enn elleve, og 5 i minor er veldig høyt, kun to tapere tåles. Men noen ganger er 5 i minor best.

Burde N/S unngått 3NT her?

Det er lett å si med fasit i hånd. Syd har helt trillrund fordeling og mange mulige tapere. Det ser unektelig ut som det kan bli langt frem til elleve stikk i ruterkontrakt. Det som kanskje tippet det i favør av å spille 3NT likevel for syd var 10-9 i spar. Han redoblet da øst doblet spar for utspill. Hva betyr det? Esset?

Syd ville mest sannsynlig sagt 3NT med to stoppere i spar. Pga. spar 10-9 skal det kun en singel knekt eller dame til hos makker så er det to stoppere. Og om makkeren ikke har det kan det være han ikke må innom motparten i kløver. Syd har toppstikk i sidefargene, og da kan det godt være ni toppstikk i NT.

Kan nord ta avgjørelsen om at det ikke skal spilles 3NT?

Kanskje, men det er ikke så lett fra den siden heller, for om makkeren har kløver ess kan være ni stikk i grand og tre tapere i minorkontrakt.

De endte som du ser i 3NT, men her var det feil. Det var en uheldig utvikling i meldingene siden sparutspill neppe ville vært på vest sin radar hvis ikke øst hadde fått sjansen til å doble 3 spar.

N/S hadde altså system for dette, men det ble tapt spill likevel. Paradoksalt fungerte det bedre å melde rett frem som de gjorde ved det andre bordet. Telemarks Åmot-Løve meldte slik:

Det er klart at gode konvensjoner er bra og kan hjelpe oss til å finne de beste kontraktene. Av og til fungerer det likevel bedre å ikke sladre i kortene. Vest hadde ved det bordet ingen grunn til å finne de drepende sparutspillet. Siden han spilte ut ruter dame var det ingen store problemer. Kløver ess ble presset ut og det var åtte toppstikk. Det niende kommer fordi hjerterfinessen går, Telemark, +600 og 13 IMP.

Ville det godt bra for Helness-Helness om de hadde meldt 5 kløver?

Det er jo ikke så sikkert den vinnes med en taper til trumfesset, en rutertaper og normalt en hjertertaper. Jeg tror imidlertid en spiller av Fredrik Helness (syd) sin kaliber ville hadde god sjanse til å vinne 5 kløver. Det er i alle fall mulig å vinne den siden vest har «alt» i rødfargene.

Med spar eller ruter ut kan spillefører underveis trumfe to spar hos nord og gjøre syd til hovedhånd (lengst i trumf). Variantene som oppstår kan du pusle litt med selv, og det kan bli forskjellige sluttposser med skvis eller innspill eller begge deler. Mot slutten kan det for eksempel se slik ut:

Spillefører må sjekke om hjerterfinessen går, enten tidligere (kanskje best), eller nå. Så i diagramsituasjonen spilles hjerter til damen. Siden damen vinner stikket, begynner det å lysne veldig. Nå kan spillefører om sitsen leses korrekt spille ruter til esset og ta for kløver 9. Da er vest ferdig. Hvis han kaster en ruter forsvinner hjerter 8 fra nord. Så spilles ruter som godspiller nords siste ruter, og de to siste stikkene går til hjerter ess og det godspilte ruterstikket. Hvis vest kaster en hjerter idet kløver 9 spilles forsvinner en ruter fra nord. Liten hjerter spilles, og den nå single kongen kommer på - hjerter knekt står.

Kun noen få par i de fire puljene spilte 5 kløver, og de gikk bet. Omtrent to tredeler av N/S-parene vant 3NT spilt av syd. Kun ved noen få bord ble det bet i 3NT.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.