Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

SERIEMESTERSKAPET 2019-20

Det har nylig blitt avviklet NM finaler for par, lag og junior. Det neste store nasjonale arrangementet er SERIEMESTERSKAPET.

Forrige sesongs Seriemesterskap (2020/21) ble avlyst. Det er veldig gledelig at for 2021/2022 skal det spilles på vanlig måte, face-to-face to spillehelger, en før jul og en i februar.

Toppserien og 2.divisjon skal spille sin første spillehelg på Lillehammer i helgen 29.-31.oktober. Det er som vanlig tre puljer i 2.divisjon,

De lavere divisjoner starter spillingen i november.

Hordaland vant 1.divisjon 2019/20 og kretsens to lag i årets mesterskap blir blant favorittene. Vinnerlaget forrige gang bestod av Thor Erik Hoftaniska, Thomas Charlsen, Fredrik Helness og Martin Andresen.

Toppserien ser imidlertid jevn og sterk ut (som vanlig), og mange vil kunne være med i kampen om gull. Alle vet hvor jevnt det kan bli mot slutten i «divisjonen». Det er ofte slik at flere lag kan ta medalje med god avslutning, men kanskje rykke ned om det blir noen tap til slutt. Forrige gang rykket Midt-Trøndelag 1 ned og må finne seg i å spille i 2-divisjon, og det med et lag bestående av veldig meriterte spillere. Hele startlisten finner du her. Alt om seriemesterskapets puljer for 1. – 3.divisjon finner du her.

Vi tar med et spill fra siste helg i seriemesterskapet 2019/20. Det stilte krav til system og avtaler.

Noen åpnet med 1 spar. Med ti (!) sikre stikk er dette 2 kløver for meg i alle fall. I så fall kan det gå 2 kløver-2 hjerter, men mange stiller litt større krav til fargekvalitet for svarfargen når de svarer på 2 kløveråpning. Så noen melder 2 kløver – 2 ruter, såkalt «wating». I den situasjonen bruker enkelte åpnerens hopp til 3 spar som «setter trumfen», en farge som SKAL være trumffargen uansett hva svareren har. Over den meldingen kan svarhånden kontrollmelde, eller løfte til utgang med håpløs hånd. Hvis det starter slik er det en bra mulighet, meldingene kan for eksempel gå slik:

Over 3 spar er det kontrollmeldinger før vest på 4NT viser to ess, og på 5NT - storeslemsinvitt - viser vest ruter konge (melder av spesifikk konge). Om nord hadde hatt kløver eller hjerter konge i stedet ville syd kommet til samme konklusjon, han kan telle tretten stikk! Og det er ingen grunn til å spille sparkontrakt når spillefører VET det er tretten stikk i grand.

Denne avtalen for hopp til 3 spar kan brukes også etter positivt svar 2 hjerter. Da er det enda lettere for åpneren siden svarhånden har vist positive kort, og fem-trinnet ikke ser så farlig ut. Men så snart nord har vist kløverkontroll er det ikke mulig at det kan være bet i 5 spar med syds kort. I så fall går det slik:

Andre bruker starten 2 kløver-2 ruter, og åpnerens hopp til 3 hjerter/3 spar annerledes. En ikke uvanlig avtale er at det viser fire kort i majorfargen og minst fem ruter. Det er en håndtype som er kinkig melde etter 2 kløveråpning. Hvis man starter med 2 kløver-2 ruter, og åpneren med slike kort sier 3 ruter kan det bli vanskelig å finne en eventuell 4-4 tilpasning i major. Om den avtalen for hoppet brukes må åpneren si 2 spar, så 3 spar neste gang som viser minst sekskorts farge. Det blir litt vanskeligere for nord i en slik sekvens fordi han har singel spar. Men med to ess og en konge mot 2 kløveråpning må han nesten gjøre et forsøk, og kan (?) kontrollmelde og håpe åpnerens farge er god nok(?). Og det var den...

Alt dette er systemteori og avtaler. Det var dog en sjanse for at motparten meldte seg på i dette meldingsforløpet. Vest hadde en svak hånd, men med seks ruter og fire kløver. Hvis han går innpå over 2 kløver blir det straks vanskeligere, men om syd kan få hoppet til 3 spar er det mulig de kan melde videre omtrent som foreslått.

I de fire puljene (en 1.div, og tre 2.div) meldte i underkant av halvparten storeslem, noen av dem 7NT. Noe over halvparten var i lilleslem, mens to par stoppet i utgang.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.