Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

SCANDIC HAMAR LAG

Favorittene, lag SCOUSERS hadde ingen store problemer med å holde unna andre dag og vant lagturneringen på Hamar med god margin, nesten 25 VP foran toerne. På vinnerlaget spilte Kåre Bogø, Geir Helgemo, Christian Bakke og Sven-Olai Høyland. Hele resultatlisten finner du her. Nå skal det spilles to dagers parturnering.

Her er et spill hvor øst sine avgjørelser fikk endel å si for utfallet. Øst satt med disse kortene:

          ØST

Nord er giver og Ø/V i sonen. Nord passer som førstemann. Åpner du med slikt?

Ekrens 2 ruter hadde jo passet godt, øst har helt maksimum hånd for det. Men den konvensjonen har vel gått litt av moten? Spørsmålet blir derfor om det kan være lurt å åpne på ett-trinnet.

Noen har en åpningsstil hvor det åpnes ofte med 10-11 poeng og kanskje litt mindre og. De åpner såklart med dette. De med en mer solid åpningsstil passer automatisk. Så har du de som tillater seg noen ganger å åpne med fordelingshender uten de foreskrevne 11-12 poengene, men kanskje gjør det kun med gode farger. 

Denne hånden er verd åpning HVIS makkerparet har tilpasning. Dessuten har øst begge majorfargene, en strategisk fordel. Men øst vet selvsagt ikke om det finnes majortilpasning, og åpningsfargen (hjerter) er syltynn. Det er ikke akkurat den fargen du ønsker makker spiller ut om det er motparten som ender med kontrakten, og makker får utspillet.

Hvis det åpnes med dette og makkeren har gode kort, men ikke spar- eller hjertertilpasning kan makkerparet ofte komme for høyt. For eksempel kan de ende i en håpløs 3NT med rundt 23 hp uten noen farge å leve av. For meg blir det pass med disse kortene, men...

Om øst passer får han muligenes en ny vurdering like etterpå. Det kan gå pass også fra syd, så 1 spar fra vest og nok en pass fra nord. Hva ville du meldt da?

Nå VET øst at hånden er bedre enn mange opplagte åpningshender. Dette er verd 13-14 poeng nå som vi vet om spartilpasningen. Så her skal Ø/V i utgang. Det blir feil å invitere til utgang med dette, østs kort er simpelthen for sterke for det. Beste melding er 4 kløver - Splinter - på veien til den utgangen du ønsker å melde uansett.

Om øst åpner blir det denne gangen enkelt for Ø/V, men de finner frem om øst passer og, i alle fall om ikke syd gjør noe i tredje hånd:

Det er en enkel lilleslem i spar- eller hjerterkontrakt, dog med kun 25 HP til sammen.

Hvis øst åpner vil vest ganske kort tid etterpå spørre om ess/nøkkelkort og finne ut det mangler ett. Da blir lilleslem meldt. Hvis vest åpner etter tre passer, og øst melder 4 kløver - Splinter - ender de også i slem.

Men det er godt mulig syd åpner i 3.hånd, enten med 1 kløver eller kanskje 3 kløver sperremelding i gunstig sone. Spesielt om syd klinker til med 3 kløver blir det fart og spenning, for da kan nord være med å sperre videre. Så det blir nok vanskeligere og mer gjetting for Ø/V om N/S er med.

Det skjedde nok at syd (og kanskje nord) ga lyd fra seg flere steder, for ca. 2/3 av Ø/V-parene meldte kun utgang. Vinnerlagets Bogø-Helgemo noterte +1430 for 6 hjerter med tolv stikk mens motstanderlagets Ø/V-par spilte utgang.     

 

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.