Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

OCBL onsdag - Merkelig kamp

Det ser litt mørkt ut, men ikke helt håpløst med hensyn til muligheten for norsk innslag i sluttspillet som starter torsdag, etter den siste kvalifiseringskampen er spilt. Lag Bridge in Norway tapte begge kampene onsdag og ligger på 4.plass i sin pulje. Det to beste fra hver av de tre puljene går til kvartfinale sammen med de to beste 3'erne, så det er fortsatt en sjanse med en solid seier i siste runde.

I runde 6 ble det en merkelig kamp for det "norske" laget. De tok tidlig en stor ledelse mot det russiske laget LAZY som leder puljen. På det meste, litt før halvspilt ledet BIN med 38-0! Så snudde det fullstendig, og kun 1 IMP inn i siste spill gjorde at ikke russerne hadde en lang, ubeseiret rekke med gevinstspill. Og tallene for den siste halvdelen av kampen var nedslående, sluttresultatet ble tap 39-44.

Spiller du med "Puppet Stayman", eller med den litt mer sofistikerte "Muppet Stayman"? 

Begge konvensjonene tar sikte på å avsløre om grandåpneren (for de fleste etter åpning 2 grand, eller 2 kløver-2 ruter, 2 grand) har fire- eller femkorts major. Den mer moderne "Muppet" dekker noen flere muligheter. De som er spesielt interesserte kan finne gode artikler om dette på internett. 

Som så ofte sagt, det spiller større rolle at man vet hva man spiller enn hva man spiller. Det fikk lag BIN erfare fordi de bytter litt rundtpå hvem de spiller med, og da kan det hende man glemmer seg hvis det er litt forskjellige avtaler alt etter hvem makkeren er. Før du får vite hvordan det gikk galt kan du prøve deg på en utspillsprøve etter et tenkt (men vanlig) meldingsforløp.

Du sitter altså øst, og nord har vist 20-21 balanserte. På 3 kløver - spørsmål - fra syd benektet nord fire- eller femkorts major. Hva spiller du ut mot 3 grand?

Hvis ikke du har mer informasjon enn dette er det naturlig å satse på hjerterutspill. Er det best å spille ut liten eller kongen? 

Det er det umulig å vite. Kongen kan bli riktig om makkeren har for eksempel tieren tredje slik at ikke du gir spillefører stikk for knekten i første stikk. Det kan også være riktig med stor hjerter ut om N/S har 2-2 i hjerter, ingen umulighet. På den annen side koster honnørutspillet to stikk om for eksempel syd har fire hjerter, i verste fall. Og det kan bli helt brutalt feil om makker har singel knekt. Liten hjerter i utspill ødelegger alt om N/S har 2-2 om da ikke makker har knekten. Men liten i utspill blir bra/best om makker har dobbelton knekt eller ess.

Der BIN sin øst skulle spille ut hadde syd vist hjerterfarge (4+) etter en annen start på meldingsforløpet (sterk kunstig 1 kløver), og da valgte han ikke unaturlig å spille ut ruter. Ved de fleste bord gikk meldingene omtrent som her foreslått, og halvparten av østspillerne fant liten hjerter ut som var blink:

Med ruter ut mot 3 grand vant LAZY enkelt ti stikk, +630.

Det må liten hjerter ut for å bete 3 grand. Da starter de enkelt og greit med fem hjerterstikk.

Hvis kongen spilles ut blir det blokkering. Vest kan stikke over, men idet han så fortsetter med hjerter 10 til knekt og honnør har øst bare to store hjerter igjen, og syds åtter fjerde fra start blir en stopper!

Det resultatet (630) kunne godt ha blitt kopiert ved det andre bordet, men det vet vi ikke. For BIN sitt N/S-par hadde en Muppet-Puppet misforståelse (forglemmelse) som førte dem fordi 3 grand, og til slutt for høyt. De kunne (burde?) kanskje kunne stoppet i 4 grand selv etter misforståelsen, men når slikt skjer baller det ofte på seg. Kontrakten ble 6 grand hvor det ble to bet (-200) etter sparutspill. Spillet kostet dermed 13 IMP.  

Her er enda en utspillsprøve, og du får prøven slik den var ved de fleste bordene.

                   NORD

Vest har åpnet med 2 kløver, og over østs 2 ruter hoppet vest til 3 grand som viste 25-27 balanserte. Hva spiller du ut?

Det er gjettverk. Hvis makker har en sparhonnør er selvsagt spar ut best. Men nord har en fet ruterfarge og, og syd kan like godt ha noe i den fargen som i spar. Kun fem spillere på nords plass spilte ut liten spar som viste seg å være skivebom. 

Sparutspill forærer spillefører det niende stikket på et fat.

BIN sin nord hadde meldt inn 1 spar (igjen var det over sterk, kunstig 1 kløver), og da vest hoppet rett i 3 grand neste gang han skulle melde valgte nord å spille ut ruter knekt. Dermed fikk BIN tak i en bet.

Ved det andre bordet havnet imidlertid BIN sitt Ø/V-par i 4 hjerter. Det skjedde etter starten jeg beskrev i utspillsprøven, og over gjenmeldingen 3 grand (25-27) er det ikke så rart at øst mente 4 hjerter kunne være bedre. Hånden ser jo verdiløs ut i grand, men vil gi stikk i trumfkontrakt. Det var imidlertid ikke mulig å vinne 4 hjerter selv om kontrakten hadde sjanser, og med en bet der også ble det uavgjort spill. 

Med disse kortene er det også muligheter for å ha system som gjør det enklere å finne ut hva som er beste utgang. For eksempel kan man spille med såkalt "Kokish" etter 2 kløver, hvor åpnerens 2 hjerter i andre runde er ENTEN hjerterfarge, eller en sånn super sterk grandhånd. Svarhånden sier 2 spar - hvilemelding -  over åpnerens tvedytige 2 hjerter, og åpneren får fortelle sin historie. Da får etter hvert åpneren vist 25-27 balanserte, men med den lave, komfortable meldingen 2 grand. Over den kan svarhånden bruke det systemet de har avtalt over 2 grandmeldinger, hva enten det er "Puppet" eller "Muppet", vanlig stayman, overføringer eller hva som helst. Det er klart dette gir en fordel, men man skal heller ikke glemme at da får noen ganger motparten nyttig informasjon før utspillet, og det kan av og til utnyttes spesielt godt hvis sluttkontrakten uansett blir 3 grand. Her kan det for eksempel hende øst underveis viser 4-5 i major, og da blir sparutspill lettere å unngå. 

  

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.