Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Nyttårscupen - knallsuksess for Jessheim BK

Nyttårscupen i Letohallen ved Gardermoen ble en dundrende suksess; en meget fin turnering, godt arrangert, flotte premier og god deltakelse med hele 65 lag på startstreken! Det er bare lovord å høre om arrangementet.

Jessheim BK har dermed fått til en riktig storturnering i starten av året, og vi håper det vil bli en tradisjon i mange år fremover. Mange har bidratt til det flotte arrangementet, (nesten) ingen nevnt, ingen glemt, men kanskje må Vegard Brekke nevnes likevel. Han har stått på utrettelig som inspirator og "innpisker" og får stor del av æren for den store deltakelsen.

Avslutningen av lagturneringen (som ble spilt over 15 kamper, ikke 16 som tidligere annonsert) ble spennende. Lederlaget fra lørdag fikk det tyngre utover søndagen og klarte ikke å holde den gode ledelsen de hadde. Til slutt var det "Prisson Break" som tronet øvert. På det laget spilte Steffen Fredrik Simonsen, Christian Bakke, Tor Helness og Fredrik Helness. På andreplass kom CLAIM med Nesdal, Rekstad, Hackett, Bowdery, Høines og Hjelvik. På tredjeplass kom "Noe Rusk" med Ovesen, Thorsen. S.I. Høiland, og Stabell. MORKEN BETONG som ledet ganske klart godt over halvveis falt til 4.plass. 

Alle resultatene, spillstensiler og butler finner du her. 


Vinnerlaget i Letohallen i helgen, f.v. Tor Helness, Steffen Fredrik Simonsen, Christian Bakke og Fredrik Helness

Vi tar med et slem-eller-utgang spill fra siste kamp hvor system spilte litt inn, men hvor graden av optimisme også var en faktor.

Er det en god lilleslem i ruter?

Ja, den er ganske bra selv om du ikke ser Ø/V sine kort og kan fastslå at med sitsen det var i dette spillet i Letohallen var det enkelt å vinne slem. Om ruterfargen ikke gir mer enn en taper er 6 ruter nesten nedlegg. Og ruter 2-2, er nok, 3-1 med kongen hos øst eller singel konge hos vest (esset bør spilles først) er også nok.

Det er imidlertid ikke lett å finne frem til slem. Jeg synes ikke nords 14 poenger er nok til å oppvurdere hånden til 15-17 grand, men noen gjorde det. Da er det ganske bra sjanse for at det blir slem til slutt, etter at syd hadde overført til hjerter og så vist ruterfargen som blir støttet.

Hvis nord åpner med 1 i minor er det verre. Da viser han i andre melderunde 12-14 grand, og syd må i så fall være ganske optimistisk for å satse på slem. Lettest finnes vel slemmen for de om åpner med 1 ruter med 4-4 i minor, da vet i alle fall syd om en fin 5-4 tilpasning.

Her er forslag til hvordan det kan meldes om syd har den riktige (denne gangen) optimismen, og paret spiller med konvensjoner som er ganske standard i Norge:

Nord viser 12-14 grand i andre melderunde og 2 ruter er utgangskrav (XY-NT). I det første forslaget fastsetter så syd trumfen med 3 ruter (men de kan fortsatt stoppe i 3 grand om nord foreslår det). Nord har imidlertid i denne konteksten fått en flott hånd for ruterkontrakt og er med på notene med 3 hjerter (trekorts hjertertilpasning er benektet med 2 grand). Syds 4 kløver er cuebid, og idet nord da melder 4 ruter bekrefter han sparcuebid hvis de spiller med laveste cue, for syd benktet sparcue med 4 kløver (ville sagt 3 spar med kontroll i fargen).   

Litt over fjerdedel av N/S-parene var i 6 ruter, resten i utgang. Det var ganske naturlig å havne i 3 grand spilt av nord. Det er faktisk en litt farlig kontrakt. Med spar ut fra øst kan disse N/S kortene føre til bet i 3 grand og sparen sitter annerledes (5-3 med kongen hos vest), og da kan det noen ganger bli bet i 3 grand selv om 6 ruter står!

Å søke etter slike marginale slemmer hvor det liksom må være korrekte kort hos makker er dog ofte feil strategi selv om det var riktig her. Vinnerlagets N/S var kun i utgang, men de fant den kanskje beste utgangen 4 hjerter som ble spilt av nord, bortsett da fra den nesten bombesikre kontrakten 5 ruter. Og i 4 hjerter ble det tretten stikk da øst forsøkte seg med et sprekt utspill, ruter konge. Pluss 510 ga 3 IMP da motstanderlagets N/S-par spilte 5 ruter med tolv stikk.    

 

 

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.