Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Nyttårscup LAG, Letohallen - dag 1

I Jessheim BK sin lagturnering i Letohallen ble det lørdag spilt ni syv-spills kamper, og søndag gjenstår syv kamper til. Etter første dag leder MORKEN BETONG bestående av Morken, Brentebråten, Ohren og Bakken. De har fått opp en god ledelse, 15 VP, men på plassene fra nr. 2 og nedover er det jevnt. Om Morken og co. får en dårlig andre dag kan det bli et rotterace om førsteplassen, men lederlaget har en god sjanse til å styre dette helt inn. 

Vi tar med et par spill fra første spilledag. Først en meldevurdering hvor nords vurdering av sine kort ble avgjørende for hvor mange IMP havnet.

Ved svært mange bord åpnet syd i andre hånd med 1 kløver (2+ kløver) eller 1 ruter som beste minor. Nord sier 1 spar (eller 1 hjerter over 1 kløver hvis man spiller med såkalte kløverføringer). Avhengig av avtaler viser nå syd på en eller annen måte 18-19 med firekorts spar, for de fleste er det et hopp til 4 spar. Tror du slem kan være bra nå? 

Nord har unektelig en god hånd, men kun 11 hp. En slik 6-4 fordeling er dog veldig spillesterk. Det hadde vært en klart sterkere hånd om nords sidefarge hadde vært sterkere, for eksemepel om han satt med ruter ess i stedet for hjerter ess. Det er klart at syd må ha nokså riktige kort for å kunne dekke opp nok av alle nords potensielle minortapere. Om syd har helt feil kort, for eksempel AJxx - KQJx - Jxx - AK (19 hp) er det bet i 5 spar! Men nord kan antagelig ikke være så pessimistisk. Mange rett og slett sa 4 grand som Key Card Blackwood. Kanskje en bedre melding er 5 hjerter som cuebid for å fortelle at ingen minorfarge er stoppet med nord sine kort. Da vil syd melde slemmen. Om nord velger å spørre med 4 grand får han vite om to Key-Cards, og da må han som en konsekvens også melde slem. Slik så hele spillet ut:   

Lilleslem i spar er bra om syd er spillefører. Kløveren er da beskyttet mot gjennomspill, og så snart syd kommer inn og får tatt ut trumfen kan en kløver kastes på syds hjerter konge. Dermed avhenger slemmen kun av ruteren. Det er litt over 50% sjanse, enten at øst har ruter dame, eller vest har damen singel. Riktig spill er å ta ut trumfen, kanskje cashe hjerter ess innimellom det, og så kaste en kløver på hjerter konge før han tar for ruter ess (får med seg damen singel bak), så stjele seg over til nord og ta ruterfinesse som lykkes - tolv stikk. 

Ovre 2/3 av N/S-parene meldte slem. De som spiller med kløverføringer fikk kontrakten på syds hånd. Tretten par gikk bet i 6 spar da de spilte kontrakten med nord som spillefører og fikk kløver ut. Flere av dem var sogar doblet (Ligthnerdobling av vest for å få syds først meldte farge i utspill etter at syd hadde åpnet med 1 kløver). Spillet ga kraftig utslag i en rekke kamper. 

Her et annet skummelt svingspill:

 

Noen få åpnet som øst, men de fleste steder startet det med 1 spar fra syd i tredje hånd. 

N/S kan vinne 4 spar, og den ble enkelt vunnet med tolv stikk de fleste stedene N/S fikk spille sparkontrakt, for vest spilte ikke helt unaturlig ut sin single kløver. Hvis han hadde klart å spille ut hjerter eller ruter ville syd vært nødt til å gjette kløveren for å vinne ti stikk. Med hjerter ut tar forsvaret tre stikk i den fargen med det samme.

Men ta en titt på Ø/V sine kort. De har en enorm rutertilpasning, og verdifulle singeltoner på begge sider. Ingenting kan stoppe Ø/V fra å vinne elleve stikk i ruterkontrakt. Og det må sies at om vest helt naturlig melder inn 2 ruter, så er det vel nesten umulig at ikke øst melder 5 ruter over N/S sin eventuelle 4 spar?  Det var da også kun noen få N/S-par som fikk spille 4 spar.

Toppen N/S gikk til Jan Terje Lofthaug-Gisle Solberg (Gatelandslaget) for +1050 i 5 spar doblet med tolv stikk! Mot 5 spar er det nok feil å spille ut singel kløver med to ess, der bør det absolutt være mulig å finne utspill av et av de røde essene. Med ruter ess ut kan kontrakten altså fortsatt vinnes, men det er vanskelig. Spillefører stjeler ruterutspillet, og for å vinne kontrakten må det spilles liten spar til nords tier, så direkte finesse med kløver knekt! Det var hele ni doblede ruterkontrakter som ble vunnet. Toppen Ø/V ble delt av to par som fikk tolv stikk i 5 ruter doblet, +650.

PS.

Etter at denne artikkelen ble lagt ut her i bloggen kom jeg på at 4 spar selvsagt kan betes av Ø/V om vest finner hjerter ess i utspill. Han fortsetter med hjerter til østs K-J, og idet det tredje hjerterstikket tas kaster vest sin single kløver. Så tas betestikket med kløver til stjeling - et vakkert motspill!  

 

 

 

 

Kommentarer

Flott turnering.Fantastisk med 65 lag når men tenker på at et fåtall sutrere har gjort slutt på Letohallen for 1. Og 2. Div.Makker Karl Olav Hansen hadde flere aktuelle meldinger i helga,som også på dette spillet da han åpnet på 4 spar i tredje hand.

Totalt 1 kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.