Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Nordisk: De yngste ruler!

Den beste kampen Norge U-16 spilte i Nordisk var mot Danmark som ble feid av banen med 20-0 VP, 67-0 i IMP - en sjeldenhet!

Fra den kampen ser jeg en endeløs rekke med gladspill, og her er et som fikk et spektakuært utfall:

Anders Brogeland-Nicolai Heiberg-Evenstad meldte 5 ruter som N/S. De unngikk 3NT som spilt av syd (hjertermelding av øst) går to raske bet. Hvis nord på en eller annen måte blir spillefører i grand kan det noen ganger gå an å få et veldig heldig utspill, for eks. hjerter dame sånn at den single kongen gir stikk, og utgang ruller hjem. Men ruterkontrakt er selvsagt korrekt siden det ikke finnes hjerterstopper.

I 5 ruter må forsvaret få fatt i hjerterstikket sitt, og det gjorde danskene da øst spilte ut esset. Da var kontrakten avhengig av å få kun en rutertaper, men siden øst hadde konge-9-tredje godt hjulpet av vests J-10 var det ingen sjanse - to trumftapere og en bet.

Ved det andre bordet gikk meldingene slik med Elias Veines-Jensen (vest) og Jørgen Lindaas Norby (øst):

Jørgen meldte sprekt en gang til på tre-trinnet, og det var tross alt utenfor sonen. Syd doblet, og N/S lot øst spille den doblede delkontrakten. Det er sjelden noen god strategi å spille mot doblede delkontrakter helt uten trumf. Motparten kan ofte få mange stikk med ni-ti trumf til sammen selv om de ikke har mange honnørpoeng.

Den doblede kontrakten bør gå en bet med en taper i kløver, en i ruter og tre i spar. Men det er forskjell på å spille motspill med åpne kort og ved bordet. Det som skjedde er imidlertid instruktivt, om hvordan tenke når en bare ser sine egne kort og blindemann.

Syd spilte ut kløver ess og skiftet til ruter 8 til esset. Nord prøvde kløver konge, men øst stjal. Så fulgte ruter konge, ruter til stjeling og trumf mot hånden. Den løste seg fint og det var bare spartaperne igjen. 

Øst spilte liten spar, merk: fra den skjulte hånden. Det er dette som kalles "power of the closed" hand. For nå må vi huske at syd ser kun sine og vest sine kort. Syd hoppet på med spar dame, fortsatt ingen skade skjedd. Syd fortsatte med kløver som øst stjal, så nok en liten spar mot J-10-9 gjenværende. Nå er det lett å se med alle kort åpne at å legge kongen er feil, men det er ganske logisk selv om man ikke ser alle kortene også. For det er helt usannsynlig at øst har spar ess. Det er også ganske klart av flere grunner, mest at nord som hoppet til 3 kløver neppe kan ha kun 13 poeng inkludert kongen singel i hjerter. Nord må ha spar ess.

Men da syd i det stikket forsøkte å få for spar konge ble den stukket over av nords nå single ess, en såkalt fyrstelig begravelse. Dermed ble det kun to spartapere, og det norske paret noterte +530 for 3 hjerter doblet med ni stikk.

Det var kun et av mange kanonspill på veien mot en sjelden 67-0 seier som hjalp godt på veien mot gull i U-16  klassen.

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.