Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

NOK EN IBPA PRIS TIL BOYE BROGELAND!

International Bridge Press Association (IBPA) har bestemt hvem som skal få de forskjellige IBPA Awards for 2022. Boye Brogeland har mottatt mange priser tidligere, også fra IBPA, og for 2022 vant han prisen for årets beste motspill (The Gidwani Family Trust Award Defence of the Year).

Journalistprisen for å skrive om spillet gikk til John Carruthers (Kanada) for artikkelen "Rescuing partner".

Enda en pris til Boye!

Her er spillet, sakset fra IBPA (teksten oversatt til norsk):

Brogeland spilte ut spar 10. Kranyak stakk med blindemanns dame og spilte en liten kløver. Hvis Bakke hadde hoppet på med kongen  som er nesten umulig idet han ser ned på det bordet (vest), kløver eller hjertefortsettelse ville gitt bet. Men det gikk kløver 3, kløver 9, kløver knekt og…syveren!

Spillefører prøvde nå liten ruter til syds ess. Brogeland fortsatte nå med kløver 5 (unna A-5 dobbel gjenværende)! Bakke vant med kongen og skiftet til hjerter – en bet.

(Ved det andre bordet ble utgangen vunnet etter hjerterutspill fra syd til liten, knekten og damen. Dermed ble det 10 IMP til det norske parets lag.) 

______ 

Tilleggskommentar

MERK:

For å forstå hvor glimrende dette motspillet er må man huske at ved bordet ser vi kun to hender, egne kort og blindemann. Derfor er det betende motspillet nord kunne funnet (hoppe på med kløver konge i andre stikk) uhyre vanskelig å finne. Alle som ser hele diagrammet kan se at 4 spar kan gå bet. Ved bordet er det mye verre! Spillefører så også at det fort kunne bli fire tapere. Hvis han tar ut trumfen og spiller for eksempel kløver fra øst blir det mye enklere å bete kontrakten. Nord får komme inn og skifter til hjerter og N/S har fire stikk. Derfor er det et godt forsøk av spillefører å spille kløver fra vest tidlig selv om det på en måte åpner for en kløverstjeling til forsvaret. Idet nord la kløver 9 og øst knekten står kontrakten om syd stikker med esset. Spillefører vil få godspilt kløveren i tide og hjertertaperen forsvinner. Uten å se øst og nords kort klarte altså Boye å finne dette flotte motspillet!

 

Kommentarer

Nøyaktig motspill av Boye (som vanlig), men jeg er ikke helt overbevist om at dette var noe prisspill. Her var han litt heldig med småkortene, for når kløver 9 kommer på, er det bare to muligheter: Makker har 9x eller K9 dobbel. 9x kan han utelukke - da ville Øst bare ha tatt ut trumfen og gått på kløveren. Så makker må ha K9 dobbel, og da har han valget mellom å dukke to ganger, eller å stikke og fortsette i kløver. Siden han vet at makker kanskje ikke vil ta kløver 5 som Lavinthal til ruter (selv om det ikke er stort annet å spille på fra Nords side), valgte han den mest elegante løsningen. Han vet jo at makker har hjerter knekt, for hvis Øst har D kn i hjerter, ville han ha tatt ut trumfen først, siden han da er hjemme hvis hjerterkappen går.

Burde Nord ha gått opp på kløver Konge? Ja, jeg tror det. Bytt om kløver 2 og hjerter 2, så ser du hvorfor. Nord vet at spilleren har 5-korts spar etter utspillet, så hvorfor i all verden tar han ikke en runde spar til før han går på kløveren (bør Nord spørre seg selv)? Det er kun hvis Øst har Exx i kløver at det har noe for seg å legge lavt (og håpe på at Øst senere bommer kløveren), men ville han virkelig ha spilt kløver i stikk 2 med den beholdningen?

Kontrakten står ikke selv om kløver kn stikkes. Kløver til K, ru til A og kl til stjel.
Boyes motspill avhenger av at makker har hj J, som er sannsynlig siden spillefører begynte på kløveren.
å stikke kl kn avhenger at makker har dobbel spar.

Komm kom dobbelt

Totalt 3 kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.