Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

NM for par: Ungdommer dominerte!

Det ble ungdommer som dominerte helt i toppen av listen da NM for par ble avsluttet på Storefjell. Unge, men allerede rutinerte Christian Bakke-Tor Eivind Grude var litt foran de andre etter 159 spill etter en jevn og spennende avslutning. At dette er en svært populær seier er det ingen tvil om. Bakke var også på vinnerlaget i lagfinalen forleden.

To NM gull på et par uker for Christian Bakke

Grude og Bakke har dessuten allerede etablert seg i internasjonal bridge. 

En konsentrert Tor Eivind Grude på vei mot gull

Det ville ikke blitt mindre populært om nr. 1 og 2. hadde byttet plass. Sølv gikk nemlig til 13 årige (!) Nicolai Heiberg-Evenstad og hans far Stian André Evenstad. Nicolai er den yngste parfinaledebutant gjennom tidene, og da å vinne sølv etter en heroisk kamp om gull er helt utrolig!

Utrolig prestasjon av 13-åringen Nicolai Heiberg-Evenstad (pappa Stian spilte sikkert bra han og...)

Bak disse tre unge spillerne (og Stian) kom hele bøtteballetten med meritterte ringrever. På 3.plass ikke langt bak sølv og gull kom Anne Irene og Håkon Bogen.  Hele resultatlisten finner du her.  

Mot slutten av finalen skulle det ikke så mye til før rekkefølgen på pallen hadde endret seg. Topp-bunn sving var 52 poeng og forskjellen på nr. 1 og nr. 3 var til slutt 44 poeng.

De som vil kan lete etter slike interessante, men samtidig uinteressante sving spill. Selv blir jeg som skribent av og til fristet til å se etter slike sammenhenger. Men de spilte hele 159 spill. Antall poeng til slutt teller, så enkelt er det...

Her kommer er et spill hvor vinnerparet fikk omtrent middels, sølvvinnerene et dårlig spill, og paret på bronseplasssen fikk nært bunn.

Spillet ga et valg i meldingene, et typisk parturneringspoeng hvor det dreier seg om i hvor stor grad man bør tenke "parbridge"?

Du sitter øst med dette. Nord er giver, ingen i sonen.

Nord passer, det samme gjør du og syd. Så åpner din makker i siste hånd med 1NT, 15-17. Hva blir planen din?

"Læreboka" tilsier Stayman. Det er klart at å spille 4 hjerter med en eventuell 4-4, eller kanskje 5-4 tilpasning ser bra ut.

Men det er altså parturnering. Noen tenkte nok på det og klinket til med 3NT. Etter min mening er det en alt for stor sats å ta. 3NT kan være helt elendig og mye dårligere enn 4 hjerter om makker er svak i spar. Selv om han har noe sånt som AKx i spar er de fort ett ekstra stikk i hjerterkontrakt sammenlignet med grandkontrakt om de har 4-4 tilpasning (en spar kan trumfes, ekstra stikk).

Ingen kan egentlig argumentere mot dette - teoretisk sett, men så er det dette med teori og praksis da. Noe over halvparten av øst-spilleren brukte simpelthen Stayman og meldte 4 hjerter da vest fortalte om hjerterfarge. praksis fikk de som gamblet 3NT rett, litt heldig etter min mening. 

Siden grandåpneren hadde AKQ i spar var det på ingen måte bedre å spille 4 hjerter, tvert om. For å vinne 4 hjerter må hjerterfargen løses med kun to tapere.

Noen fikk hjelp da syd gikk opp med hjerter ess. Siden spilleførerne som da så nieren komme på fra nord etterpå kunne safespille med en finesse over syds Q-J-x fikk de kun to hjertertapere.

Om syd legger liten i fargens første runde og spillefører bruker kongen blir det tre tapere. Med tre trumfapere og ruter ess til forsvaret blir det en bet. Andre spilte liten hjerteren til åtteren for å få med singel ess bak. Da vant nord med hjerter 8, og det ble også tre trumftapere - og en bet. Liten hjerter fra vest er en variant, og det er selvsagt mulig å løse fargen med kun to tapere. Men det var altså parturnering, og de som var i 4 hjerter gikk stort sett alle for maks antall stikk. Hele 14 Ø/V-par, inkludert sølvvinnerne endte med å gå en bet i 4 hjerter. Det ga -13 til Ø/V.  

Parene som ble nr. 1 og 3 satt N/S. Begge var uheldige og så på at Ø/V meldte 3NT. Mot vinnerparet fikk spillefører minimalt med stikk (9), likevel bedre Ø/V-score enn de som gikk bet i 4 hjerter hadde. Spillet ga -2 til til Grude-Bakke for -400.

Bogen-Bogen var mer uheldige. Ikke bare meldte de 3NT mot dem, men spillefører tok det antall stikk som var mulig. Siden hjerter ess sitter foran, og ruteren sitter maksimalt snilt går det å få tak i elleve stikk her. Det gjørde Ø/V mot bronseparet som fikk hele -22 på dette spillet. 

 

Kommentarer

Meget imponerende -GRATTIS!

...og beklager Allan, men her bør du vike plassen din for unggutta...

Har noen tidligere vunnet alle 4 NM i par og lag samme år? I august ble det førsteplass både i monrad lag og monrad par for Christian og i september gull i NM for klubblag og nå altså ny seier i det mest prestisjefulle NM for par. Flott at Norge har unge bridgetalenter og svært hyggelig at 13 år gamle Nicolai også hevder seg helt i toppen i NM. Gratulerer med sølv til Nicolai!

Totalt 2 kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.