Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

NM for klubblag - Nesten sensasjon

Alle lag som kommer til 6.runde i NM for klubblag er gode så ingen 6.rundekamper er "walk over". Men forleden var nok Bergen Ak 1 storfarvoritter mot TopBridge BK 5. Bergen Ak består av landslagsspillere: Geir Helgemo, Tor Eivind Grude, Christian Bakke og Thomas Charlsen. De ble imidlertid ikke lett for dem mot TopBridge 5 som spilte med Christian Wassvik, Gunnar Wikstrand, Magnus Skaar og Øyvind Ludvigsen. Idet røyken la seg viste opptellingen 68-67 i Bergen Ak sin favør. 

Hvis TopBridge hadde skrapet sammen til 1 IMP til ville de trolig gått videre har jeg blitt fortalt, for de ville antagelig vunnet på totalscore. Stort jevnere kan det ikke bli.

Christian Bakke har fortalt et spill hvor han bommet utspillet, men i alle fall unngikk det utspillet som hadde gitt enda ett overstikk til og dermed 1 IMP til i favør TopBridge. Du kan jo prøve deg på denne utspillsprøven selv med vest sine kort:

GIVER SYD. ALLE I SONEN

Syd åpner med Multi 2 ruter forklart som svake 2 i major, eller en sterk grandhånd. Nord melder 3 hjerter som er pass/korriger, dvs. nord sperremelder i tilfelle syd har svake 2 i en majorfarge. Nord har derfor bra tilpasning til begge majorfargene. Men syd kommer tilbake med 3NT som viser 20-21, normalt en balansert hånd. Utspill?

Jeg fikk selv prøven på messenger, og jeg svarte noe sånt som: "Tja, nesten alt kan vel være rett her, men det blir vel ruter knekt?"

Det svaret er vel på en måte standard (?), men man vet egentlig at det ikke er utspillsblink når det blir presentert sånn som et spørsmål. Ved bordet er dog ruter knekt normalutspillet for de fleste. Og det ble hva Bakke valgte. Dermed var en gylden sjanse til å få et kjempespill ødelagt, for slik så hele spillet ut:

TopBridge sitt N/S-par var i feil kontrakt. Det blir raskt to bet i 3NT hvis vest finner kløverutspill. Men etter ruter knekt i utspill ble det like raskt 5+2+3+0 = 10 stikk, TopBridge +630.

Dette er selvsagt en sparkontrakt, og det var Bergen Ak sitt N/S-par i ved det andre bordet. Men er det utgang eller slem? 

Lilleslem i spar er litt hardt, men på ingen måte dårlig. Den står om ruteren sitter 3-3 da syds fjerde ruter i så fall gir avkast for en hjerter hos nord og det blir kun en kløvertaper. Dessuten er det en liten tilleggsjanse for fire ruterstikk, en av motspillerne kan ha J-10 dobbel slike at nieren gir stikk. Det er enda en sjanse i 6 spar. Ø/V får ett kløverstikk, og ved å stjele en kløver hos syd er det elleve sikre. Nå kan det gå bra om ruter ikke gir fire toppstikk også, for det kan godt bli en skvis i ruter og hjerter. Det forutsetter at samme motstander har minst fire hjerter og minst fire ruter. Posisjonen for den skvisen kan du pusle litt med selv ved å flytte en av østs hjertere til vest og for eksempel en kløver over til øst. Men slemmen gikk bet, og det ble +630 og +100 i favør TopBridge, 12 IMP. 

Det ville blitt kostbart om vest hadde valgt å spille ut en liten ruter. Da ville nieren gitt det ellevte stikket, og dobbelscore 760 er 13 IMP! I så fall ville kampen endte 68-68, og uten å ha fått det bekreftet 100% ville Bergen AK blitt slått ut! Men nå er de videre til lagfinalen hvor de antagelig blir gullfavoritt nr. 1. 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.