Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

NM JUNIOR PAR

I helgen spilles NM Junior Par i Trondheim. Det foregår i Bridgehuset med NBF Midt Norge og Trondheim Ungdomsbridgeklubb som arrangør.  

Etter lørdagens spilling (60 spill) har Markus Lund som spiller på hjemmebane (Heimdal BK) tatt ledelsen sammen med Jacob Nordvoll Johanessen (Sortland BK). Det er imidlertid svært jevnt og mange par som vil ha ambisjoner om å kjempe om NM-tittelen i siste sesjon på søndag (30 spill). Hele resultatlisten etter lørdag finner du her.

Vi tar med et spill som kanskje handlet mest om hva vest valgte å gjøre med disse kortene:

Syd passer i åpning. Hva gjør du med slike kort?

Styrken er til en svake 2 åpning, og vest har sekskorts farge. Håndtypen er dog ikke passelig for svake 2 i det hele tatt. Det er alt for stor sjanse for at det kan være andre trumffarger, både spar- og kløverkontrakt er mulig. Og spesielt feil er 2 hjerteråpning hvis du blir spillende hjerterkontrakt mot singelton eller renons, så har Ø/V en kjempefin sparkontrakt. Det er som oftest feil å åpne med svake 2 i major med firekorts i den andre majorfargen. Dette er ekstremt gode kort i eventuell sparkontrakt hvis makkeren har sparfarge. Det er faktisk kun en sekstapers hånd! Normalt har en  vanlig åpningshånd omtrent syv tapere. 

Så åpning med 1 hjerter er korrekt?

Vel, ja og nei. Det vil fungere veldig godt å åpne med 1 hjerter selv om det mangler noen HP, hvis Ø/V har en trumftilpasning. Hvis ikke, og makker med en ok åpningshånd til slutt insisterer på 3NT kan åpning med 1 i farge bli feil med slike kort. Jeg anbefaler ofte å se på fargekvalitet om man vurderer åpning med mindre enn HP en "reglene" tilsier, for om du har en god farge (stikk) kan det gå bra selv om man havner i grandkontrakt med litt for få HP til sammen. Her er ikke hjerterfargen god, men i sidefargen spar er det en tier som kan være nyttig. 

Dette blir litt stilspørsmål, men jeg synes å åpne med 1 hjerter har mye for seg. Slik jeg ser det er det i alle fall bedre enn 2 hjerter som er misvisende til tross far at det altså er riktig styrke hvsi man ser kun på antall HP. 

I dette spillet manglet det ikke tilpasning! Og da vil det bli som regel bli riktig å åpne. Kortene er rett og slett verd det om vi skal spille trumfkontrakt, og dette er i så fall bedre kort enn mange balanserte 12 poengere som vi alltid åpner med. 

Ett spill beviser ingen ting, men hvis det åpnes med 1 hjerter denne gangen er det nokså enkelt å melde slem som er meget bra. Hvis vest passer i åpning, eller åpner med svake 2 hjerter er det vanskeligere å finne slemmen. 

Det er god trumftilpasning både i spar og hjerter. Av og til er det bedre å spille på 4-4 tilpasning enn 5-3, kanskje også enn på 6-3, fordi langfargen kan gi avkast hvis 4-4 fargen er trumf. Det er jo ikke noe avkast i en farge hvor man har 4-4 hvis 5-3 (6-3) fargen er trumf. Sånn var det ikke her, ingen avkast behøves. Da er det ofte best å spille på 5-3, og spesielt 6-3. Det er tryggere, 4-4 kontrakter kan være mer sårbare mot skjev trumfsits.  

Her er hjerterkontakt best. Det kan på en uheldig dag være en spartaper i sparkontrakt, mens i hjerterkontrakt kastes en spar fra vest på ruter ess. 

Fire par meldte slem. Det ble "kun" tolv stikk et par steder, for hjerteren må tippes. Legges kongen ned først og knekten eller damen kommer på far nord er det ikke noe å si på at finessen tas i håp om singel honnør hos nord. Det er også en såkalt resctricted choice situasjon, så å tape et hjerterstikk er ikke feil spilt her. (les mer om det ved å klikke på linken)

Lederparet spilte 6 hjerter med tretten stikk og fikk nest-topp. Toerne etter første dag, Arne Borgar Landsvik (Sandnes Jr. BK) - Arne Osnes Devik (Breim BK) tok toppen da de meldte 7 spar og tippet hjerteren, +1510. 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.