Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Motspillpoeng fra Junior EM

I dette spillet fra mandagens spilling i Junior EM var det et fint, lite motspillpoeng som kan være fort gjort å overse.

Du sitter øst og ser nords kort som er blindemann, og kontrakten er 2NT etter at syd åpnet med det og viste 20-21 hp.

Makker spiller ut hjerter 2 (norske), eller invittutspill, og du legger i hjerter dame som syd stikker med kongen. I andre stikk spiller syd liten kløver til liten fra vest, tieren og din knekt.

Hva spiller du nå?

Du spiller hjerter, men hvilken hjerter?

Det virker litt automatisk å spille tilbake hjerter 10. Med to gjenværende spilles i nesten alle spill den høyeste hvis man returnerer den fargen makker spilte ut. Her kan det godt være kostbart, hvis hjerteren sitter slik fra start:

Nord

 

9-8-7

Syd

K-J

Med tieren tilbake fra øst vokser nords hjerter 9 opp til stikk. Det er ofte at slike kombinasjoner som nord har her kan komme i spill (typisk nieren tredje). I dette tilfellet er det nok korrekt å spille den minste hjerteren tilbake i stikk 3. Det kan ikke koste noe, ofte har makker god nok hjerter til at dette går fint uansett, og om det sitter som foreslått vil liten tilbake være helt gull. Syds knekt blir da stukket med esset (makker har i så fall esset tynt femte fra start), så hjerter til din tier som står, og makker har fortsatt inntak til to hjertere som står.

Det var unødvendig å være så påpasselig i dette spillet:

Å gå bet i 2NT var ganske standard. Hvilket kort øst spilte tilbake betød ingen ting siden vest hadde A-J i toppen av utspillsfargen. Merk dog at det ikke koster noe at øst spiller den lille hjerteren i fargens andre runde, det kan ikke bli noen blokkering i denne situasjonen. Thea Lucia Indrebø for det norske U-26W laget spilte liten hjerter tilbake, men dessverre så ga det ikke noe ekstra denne gangen. 

Hva ville du åpnet med som syd?


Jeg mener 2NT er korrekt (eller den meldingen som vil vise 20-21 grand) og ganske opplagt åpningsmelding. Noen vil kanskje heller åpne med 1 kløver. Da blir det kanskje mulig å finne en fin delkontrakt i kløver, men det er denne gangen. Min anbefaling er heller å åpne med NT (vise hvilket grandintervall du har) en gang for ofte enn en gang for lite med denne typen hender. I det lange løp vil det lønne seg. Det er veldig ofte godt å få fortalt om styrken med det samme hvis kortene er sånn noenlunde en grandhånd.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.