Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Mestertreff TORSDAG - Interessant spilleføring

Torsdagens mestertreff samlet 280 par. Til topps gikk Jarle Torbjørn Årdal – Helge Sæterdal (Jølster BK) som noterte litt over 70%. På 2.plass fulgte Stian Evenstad – Svein Aril Olsen (Sørreisa BK), og nr. 3 ble Tor Eivind Grude – Gunnleiv Grude (Sømda/Brønnøysund).

Det er interessant å granske resultatene på de enkelte spill og se hvordan de analysene som ble laget på forhånd ser ut i forhold til det som faktisk skjedde i turneringene. Det er dog ikke alltid undertegnede i det analyse-skrivet ga en versjon på spillet som reflekterte det som sannsynligvis ville skje flest steder, men kanskje i stedet noe spesielt for å få frem et poeng. I de fleste tilfellene ble dog det som mest sannsylig ville skje foreslått, selv om det ikke nødvendigvis ga det beste resutlatet.

Slik jeg ser på det er slike analyser ikke så mye for å se på det teoretisk mulige som av og til er umulig i praktisk bridge fordi det kanskje er å melde og/eller spille helt mot oddsen. Skrivet spillerne har fått etter turneringen er mer ment for å kunne se på hva som ganske naturlig kan skje, hva man kanskje burde ha gjort og hvorfor. Det er ikke alltid man har gjort noe dumt selv om man får et dårlig spill!

Jeg var altså spent på om jeg hadde bommet ofte, men heldigvis var det meste innafor. Klagenemda har ikke vært så aktiv denne gangen. Men når det gjelder ett spill som ble spilt torsdag hadde jeg oversett et fint poeng i spilleføringen. Da jeg så resultatene og dataanaslysene i morges måtte jeg tenke en gang til for å finne løsningen. 

Om dette spillet ble det i forhåndsomtalen sagt at mye handlet om N/S kom i kløver- eller NT-kontrakt. Det stemmer.

Det står bl.a.:

//Å tenke parturnering i dette spillet, og derfor gi seg i 3NT vil gi N/S et gladspill. Der er det elleve stikk fra topp.//

Det er riktig.

De fleste var i 5 kløver eller 3NT. Siden det var parturnering ga det bra betalt med 3NT hvor det er elleve stikk fra topp. Pluss 460 ga hyggelige +85 av 147 oppnåelige. Poenget er at 460 slår alle i 5 kløver uansett hvor mange stikk de får. Men så kom en «påstand» i dette analysedokumentet som ikke holder:

//Det blir bare elleve stikk i kløverkontrakt om N/S spiller det, litt uheldig for de som eventuelt melder 6 kløver.//

Feil.

Det kan vinnes tolv stikk i kløverkontrakt om det spilles godt. Ser du hvilket kort som er nøkkelkortet som gjør at tolv stikk kan vinnes?

Svar: Spar 10!

La oss ta en titt på spillet en gang til og gå gjennom hvordan det kan spilles for å komme til den fine sluttposisjonen.

La oss si det kommer spar ut mot 6 kløver, eller 5 kløver. Om du spiller 5 kløver er det som så ofte påpekt viktig å få med seg overstikket, spesielt siden det er parturnering. Det eventuelle ekstrastikket gir mange ekstra matchpoints i et stort parturneringsfelt!

Det ser ut til å måtte bli en spar- og en rutertaper. Men det er mulighet for et fint spill her - klassisk eliminasjon og innspill. Det forutsetter imidlertid en bestemt sits.

Typisk for eliminasjon og innspill er at de er mange trumf på hver hånd slik at det fortsatt er trumf igjen på begge sider etter at man har eliminert sidefarger med stjelinger.

Sparutspillet stikkes. Hjerter ess spilles, og syd spilles inn for å stjele den ene hjerteren. Syd spilles inn en gang til for å trumfe syds siste hjerter.

Det er vest som må spilles inn, for det er han som kan bli uten frikort og må gi favør. Øst har jo ruterstikket. Vest har dessverre for han kun dobbelton ruter! Så du tar for A-K i ruter. Da er vest er strippet for alt annet enn majorkort. Og øst som nå sitter og ser på ruterstikket sitt har ikke større spar enn tieren. Sluttposisjonen har blitt slik:

Nå spilles spar som vest må stikke. Øst får ikke bidra i dette spillet, og han ser litt betuttet på sparsekseren som er for liten. Så må vest spille enten spar eller hjerter. Uansett hva han velger er det til dobbeltrenons, og spillefører trumfer på den ene siden mens rutertaperen forsvinner fra den andre.

En god del par meldte 6 kløver. Og det var noen som vant slemmen, deriblant torsdagens vinnerpar. Mer enn dobbelt så mange som noterte +920 gikk imidlertid bet i 6 kløver.

Og de som var i 5 kløver?

Om de fikk tak i det viktige overstikket i 5 kløver ble det pene +65 på spillet. De som fikk kun elleve stikk og +400 fikk likevel middels fordi det var ganske mange som gikk bet i slem.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.