Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Meldeprøve

Her er et spill fra KM Veteran-Dame-Junior par i Østerdal krets forleden. Vinnere ble Stig Vestveit - Steffen Brynhildsvoll (Rena/Glåmos).

Øst er giver og N/S i sonen. Du sitter nord med disse fine kortene:

Det går tre passer til deg. Hva åpner du med?

Noen liker å åpne med 1 spar med slikt og argumentet er ofte at "det går ikke pass rundt uansett". Vel, det kan det gjøre, men ikke i dette tilfellet. Makker høyner til 2 spar. Men uansett hva som skjer etter en veldig "overvektig" 1 spar i åpning blir det nord som må ta stilling til det meste uansett, makkeren vil aldri kunne finne ut at nord har alt dette. 

Jeg liker 2 kløver med sånne kort. Noen mener det ikke er bra å åpne med 2 kløver med tofargede hender, men problemet med det er mer hvis man har lang minorfarge og for eksempel firekorts majorfarge ved siden av. Med dette blir det nokså greit å melde etter åpning med 2 kløver, spar først og kløver etterpå hvis ikke makker støtter sparen.

Hvis du åpner med 2 kløver som i prinsippet er utgangskrav svarer syd 2 ruter hvis man spiller med det som "waiting", en negativ hånd eller det kan være positiv balansert hånd også (ingen god lang farge). Over 2 ruter sier du 2 spar og nå blir det ganske komfortabelt om makker støtter sparen. Og gjør han det bør 3 spar over 2 spar være sterkere enn 4 spar (utgangskrav er etablert).

Syd støtter til 3 spar. Hva melder du nå?

Her kan det være fristende å klinke til med Exclusion Key Card Blackwood. Klassisk Exclusion er hopp til femtrinnet i renonsfarge for å spørre om antall nøkkelkort utenom den fargen. Og det er det du er ute etter her - hjerter ess. Har makker det kan det være storeslem på gang! 

Husk at man ikke må bli overivrig å bruke Exclusion bare fordi man har en renons og ser optimistisk på slemmulighetene. Det kan ikke gjøres med kort hvor det er "hull" over alt. Exclusion er til for å brukes når man har monsterkort!

Det kan innvendes at selv om makker har hjerter ess behøver ikke storslem være veldig god hvis syd for eksempel har tre små spar og ikke hjerter dame. Med kun trekorts spar hos syd og ingen hjelp i kløver kan det til og med være en jobb å vinne tolv stikk selv om makkeren har hjerter ess. 

Hvis du er optimistisk prøver du Exclusion 5 ruter, det er ikke så ofte en har sjansen til å bruke den konvensjonen. 

Hvordan har du og makker avtalt svarene på Exclusion Key Card? 

Mange avtaler for enkelhets skyld "samme svar som på vanlig Key Card 4NT", dvs. 1430 eller 0314 osv., men det er egenltig litt meningsløst, og litt latskap. For Exclusion kan ikke brukes uten at den som spør har en monsterhånd. Det er en melding på femtrinnet, og som regel handler det om lille- eller storeslem, så den som spør kan neppe mangle 3 eller 4 nøkkelkort!

En anbefalt svarskala for Exclusion er: 

1 step: 0 nøkkelkort (da er svaret så lavt at en som regel kan bråbremse i 5 i trumffargen) 

2.step: 1 nøkkelkort

3. step: 1 + trumf dame

4. step: 2

5. step: 2 + trumf dame

En må alltid tenke seg om før man slår til med Exclusion for å forsikre seg at man tåler de svarene man kan få! 

Hvis nord prøver seg med Exclusion med disse kortene får han 0 nøkkelkort i fargene spar, hjerter og kløver. Da avslutter nord med 6 spar. Slik så hele spillet ut:

Lilleslem var bra denne gangen. Syd hadde det riktige; kløver knekt var et godt kort å se hos blindemann, og A-K i ruter gjør at det ikke blir noe hjertervalg siden de to ruterstikkene gir to avkast hos nord så 6 spar avhenger normalt av at sparefargen ikke gir taper, 3-2 sits eller knekten singel er nok. Lilleslemmen kunne godt ha vært mye dårligere.

Så alt dette "tåkepratet" om Exclusion var vel litt i overkant, men nord bør nok satse på slem. Jeg har egentlig ingenting i mot disse eller lignende meldingsforløp med slike kort:

1spar  -  2 spar

6 spar - pass


Eller:

2 kløver - 2 ruter

2 spar - 3 spar 

6 spar - pass

 

Litt primitivt, men det er greit å avgi paraktiske meldinger når det er litt for mye å finne ut av uansett. 

I det nevnte kretsmesterskapet meldte litt over halvparten 6 spar, resten spilte utgang. 

 

Kommentarer

Med støtte i 2kl-åpneren farge er jeg vant med at det er obligatorisk å vise frem et ess - altså i dette tilfellet å melde 4 ru.
Herman

Totalt 1 kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.