Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Meldeproblem

Vi tar med et spill til fra kampen mellom Norge og Manchester i mellomjulen. Norge vant kampen klart. Spesielt i spill hvor det var utgang eller slem vurderte de norske parene bedre. Her er et spill hvor du kan prøve deg med syd sine kort. Nord var giver og Ø/V i sonen.

     NORD

Makker (Ranja Sivertsvik) på nords plass åpner med 1 ruter og du melder 1 hjerter etter pass fra øst. Vest kommer innpå med 1 spar, og nord sier 2 kløver. Øst støtter makkeren sin tll 2 spar. Hva nå?

Det er klart at utgang er opplagt, men slem både i hjerter og kløver er mulig. Makker har dog maks to hjertere siden hun ikke doblet (støttedobling) 1 spar. Det er en enorm kløvertilpasning, og renonsen i spar gjør at verdien av syds kort stiger til himmels.

Kåre Bogø meldte 3 spar. Det er vel bare en uspesifisert (?) kravmelding her, ofte med 3NT som mulig kontrakt. Men syd kommer til å melde en gang til for å vise at her er det et mulig stort spill i kløver. Nord meldte 4 ruter. Hva nå? 

Det er supertilpasning, og nord har intet bortkastet i spar (ville sagt 3NT). Men hvordan 4 ruter skal tolkes er kanskje ikke helt opplagt? Er det kontrollmelding? Er det klart at 3 spar lover kløverstøtte? Det kan kanskje bare være slik at nord med 4 ruter simpelthen forsøker å vise sekskorts ruter og kun firekorts kløver? Hvis øst hadde passet over 2 kløver, og syd i den situasjonen hadde hoppet til 3 spar ville meldingen vært entydig kløverstøtte og kortfarge i spar. 

Bogø var ganske sikker på at det var glimrende tilpasning, og det er jo ikke slik at åpneren etter et 1-over-1 svar og innmeldingen 1 spar melde 2 kløver med minimum, i alle fall ikke med kun 5-4 i fargene. Alt av HP i nords antatte bra åpningshånd er i minorfargene. Så Bogø tok sats og hoppet til 6 kløver.

Hele meldingsforløpet ble altså slik:

 

Og nord hadde så absolutt perfekte kort:

Slik det var stod det tretten stikk i kløverkontrakt. Hjerteren ga fire (!) avkast for rutere hos nord, og dermed kunne syds andre ruter trumfes på den korteste trumfhånden. Syds hånd blir hovedhånd, og der eksisterer det ikke tapere etter hvert,13 stikk og +940.

Dette er på ingen måte et spill hvor det kan eller bør meldes storeslem selv om den er nedlegg! Lilleslem er som regel mer enn godt nok med 26 HP til sammen og denne typen kort. Og det var nok i denne kampen, for Bogø-Sivertsvik var det eneste paret som fant frem til lilleslem! Ett par var sogar i delkontrakt, men det var nok etter en kjempeblunder av nord som passet på 4 kløver etter at syd tidligere hadde brukt fjerde farge krav. Resultatene ved de seks bordene var slik:

 

  

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.