Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

MP-TREFF TORSDAG

Det deltok 285 par i torsdagens turnering, og det ble svært jevnt i toppen på landsbasis med 9 par over 65%. Helt til topps gikk Trond Magne Aasheim - Jon Sagbakken, Tynset BK med 68,26 %.

Alle resultatene og link til kommentarer som er utarbeidet på forhånd finner du her.

Vi har sett flere eksempler på typisk parturnering i MP-treffene, spill hvor tilsynelatende uinteressante ekstra stikk i kontrakter som spilles hjem utgjør enormt mye. I lagkamp glemmes den type spill raskt. I parturnering betyr de mye mer! Spill 1 på torsdag var sånn.

Ø/V har til sammen 31 HP, så det er ikke opplagt å melde slem. Hvis ikke syd finner på å sperremelde vil vest normalt få vite om 18-19 NT hos makkeren. Vest har imidlertid en hånd mer enn de 13 HP han teller opp, spesielt hvis han får vite om balansert fordeling hos øst, så vests to farger er veldig sannsynlig stikkgivende!

Omtrent to tredeler av Ø/V-parene var kun i utgang, de aller fleste i 3NT. Spillerfører oppdager ganske fort at de skulle ha vært i slem, det er tolv toppstikk siden ruteren ikke sitter så skjevt som 5-1. Og det er en mulighet for det trettende i hjerter. Det er i slike situasjoner hvor en er i utgang og ser at det er slem at en ikke må bli mismodig, men må huske mange andre deler samme skjebne. Og det som teller nå er å slå dem.

Det er 4+2+5+1 = 12 sikre stikk. Det trettende kommer om man legger ned riktig honnør i hjerter og feller singel knekt eller dame, så tar finesse. Så det gjelder å finne ut hvem som kan ha singelton hjerter, om noen av dem har det da. Her er hva som ble nevnt om akkurat det i forhåndskommentaren:

//Siden ruter ikke sitter verre enn 4-2 er det tolv toppstikk. Muligheten for det trettende er i hjerter. Underveis oppdages at nord har fire spar (og syd kun to), men syd har fire ruter (og nord kun to), så like langt i tellingen. Å telle opp slik er for å finne ut hvem som mest sannsynlig har kortfarge i hjerter, forhåpentligvis singel honnør. Men idet alle ruterstikkene tas vil syd sikkert kaste unna kløver og det kanskje nokså komfortabelt? Da øker sjansen for at han har lang kløver og er den som eventuelt har singel hjerter. Hvis spillefører klarer å legge ned hjerter ess kan det idet knekten kommer fra syd tas finesse over nord for overstikket. Å være i 6NT og notere akkurat hjemgang er greit nok, men det er de som får tak i alle tretten stikkene i 6NT som får kanonscore i dette tilfellet.//

Å spille 6NT med tolv stikk var mer enn greit nok, det ga hele +87 av 127 mulige plusspoeng. De som fikk alle stikkene i 6NT fikk +121. 

Det mulige ene ekstra overstikket slo ut mer i 3NT. De som fikk tolv stikk (+490) fikk -56. Å ikke finne slemmen, men få med seg maks med stikk (+520) ga +20. 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.