Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

MINOR ALT II med norske deltagere

I perioden 21.9-25.9 spilles nok en internasjonal lagturnering på BBO, MINOR ALT INVITATIONAL II.

Det er norsk innslag på to av lagene. Lag DE BOTTON har som vanlig med Thomas Charlsen-Thor Erik Hoftaniska samt Arthur Malinowski som vi tillater oss å kalle delvis norsk.

På Lag FREDIN spiller Allan Livgård og Terje Aa.

Formatet denne gangen er litt forandret fra tidligere ALT-turneringer. De 14 lagene er delt i to puljer, og de spiller en kamp mot hvert av lagene i den andre puljen. Deretter går de fire beste i hver pulje til sluttspillet som er utslagskamper.

DE BOTTON startet med storseier, men i andre runde gikk det motsatt vei. De ligger til tross for tapet på 3.plass i puljen etter første dag.

FREDIN vant også sin første kamp komfortabelt. I andre runde ble det jevnere, men midtveis tok laget med det norske paret føringen. Noen dårlige spill mot slutten gjorde at det ble et lite tap, 9,01-10,99 i VP. Dermed ligger de på 2.plass i samme pulje som DE BOTTON.

I FREDIN sin andre kamp kom et meldingsforløp jeg stusset på. Har du og din favorittmakker klar avtale i en slik meldesituasjon?

Alle er i sonen, og syd har altså åpnet med 1 kløver før øst etter to passer dobler opplysende i siste hånd. Vest gjør om doblingen til straff med sin pass, men nord gjør et forsøk på å redde stumpene med redobler - SOS - som betyr, meld noe annet! Syd sier 1 hjerter før det går pass rundt. Er det mulig at det stopper der etter denne starten?

Kan motparten få spille 1 hjerter etter at egen side har straffedoblet dem i 1 kløver?

Jeg tror ikke det. Vest sin tredje pass bør kanskje være krav? Hvis det er avtalen overlater han det til dobleren som kanskje kan være interessert i å straffedoble 1 hjerter. Hvis ikke han kan det, må han melde.

Vel, dette er et avtalespørsmål. Jeg tror Livgård (vest) ble overrasket over Aa sin siste pass her, for vest hadde sterke kort. Det var riktignok i en balanseringssituasjon Aa hadde avgitt den opplysende doblingen (kan være svakere i siste hånd), og det kan nok ha noe å si for hvordan avtalen i denne situasjonen bør være. Uansett, det ble feil å spille motspill mot 1 hjerter som gikk to bet (Ø/V +200) mens Ø/V hadde soneutgang i grand. De hadde riktignok singel hjerter dame mot fire små, men den fargen satt som ventet 4-4, og mer enn hjerterstikkene kunne ikke N/S få. 3 grand ble meldt og vunnet ved det andre bordet, og spillet kostet 9 IMP. Kampen ble tapt med kun 4 IMP.

Her kan du prøve deg på en utspillsprøve fra turneringens første runde.

Meldingene gikk slik ved begge bord. Nords 1 grand viste 15-17, og syd har vist femkorts hjerter med overføringsmeldingen 2 ruter før han foreslo 3 grand. Nord korrigerte til 4 hjerter, og øst skal velge et utspill.

Hvis du ikke spiller ut singelton så har du ikke singelton er det enkelte som sier. Men er det så enkelt? Her har øst alternative utspill, kanskje kløver, men spar konge ser enda mer fristende ut. Det er umlig å vite hva som er riktig, men å sette i gang å etablere (eller ta stikk) er ganske ofte riktig mot utganger spesielt (og selvsagt slemmer).

Ruterutspill forutsetter at makker har ruter ess, eller at han kommer inn raskt i trumf så du kan få deg en stjeling. Selv om du får en stjeling er det ikke sikkert det blir så bra. Godspilt ruter hos spillefører kan godt gi avkast for taper(e). 

Jeg skal ikke påstå noe om hva jeg ville spilt ut, for jeg er farget av at jeg vet hvordan hele spillet ser ut. Men det er klart at om ruterutspill er riktig, og du spiller ut spar konge er det alltid noen som vil si "det var jo ikke verre enn så spille ut singeltonen sin".

Ved begge bord spilte øst ut ruter 7. Slik så hele spillet ut:

Med spar eller kløver ut kan 4 hjerter aldri vinnes. Med ruter ut var det en viss sjanse. 

Terje vant ruterutspilllet over vests tier og tok tre runder trumf, den siste hos syd. Så ruter mot hånden. Vest hadde igjen Q-J-4 i ruter og satte i knekten. Men det var feil motspill, for nå kunne nordmannen "generøst" overlate det stikket til vest. Senere kunne han ta en finesse med ruter 9 og fikk i alt fire ruterstikk som sammen med fem trumfstikk og spar ess ga ti stikk i alt, +620. 

Hvis ikke vest setter i ruter knekt så får han ikke ruterstikk, sier du?

Det er riktig, men det er en god ofring å la spillefører få ta finessen i andre ruterrunde. Spillefører slipper rutertaper, men i stedet har han fire sorte tapere som slik det sitter ikke kan forsvinne noe sted siden det ikke er noe inntak til nord slik at det fjerde ruterstikket kan godspilles og hentes. Med en bet (+100) ved det bordet vant lag FREDIN 12 IMP på spillet i kampen som ble vunnet med 31 IMP.

  

Kommentarer

Hei GeO!
Du har helt rett, jeg ble litt overrasket når det gikk pass rundt på 1 hjerter. Vi har en avtale i slike situasjoner på 2-trinnet, nemlig at vi ikke kan la de slippe udoblet. Men i denne situasjonen hadde jeg faktisk passet tre ganger, så skjønner at Terje synes det var vanskelig.

Samtidig tror jeg at det er fornuftig at passen er krav, ellers slipper vi de av kroken for ofte. Og hvor farlig er det om vi havner i 1NT eller lignende? Terje trenger jo faktisk bare AQJxxx i kløver hos meg for at 3NT skal være en glimrende kontrakt!

Jeg tror Terje burde sagt 2 kløver over 1 hjerter. Han har fin støtte i kløver, og ingen andre 4 kortsfarger og melde. Da havner vi i utgang :)

Totalt 1 kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.