Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

LANDSLAGSBRIDGE

Mot slutten av juni og noen dager inn i juli arrangeres EM for nasjonslag i Herning, Danmark. De mesterskapene er også kvalifisering for VM i 2025.

Alle de norske EM-lagene er klare, og Norge skal delta alle klassene: OPEN, LADIES, SENIORS og MIXED. Mer om mesterskapene og de norske lagoppstillingene samt hvem som vil være i støtteapparatet finner du her.

Rett etter EM spilles EM for ungdomslag i Wroclaw, Polen. Der sial Norge delta i alle klassene: U26, U21, U26 damer/jenter og U16. Det er tatt ut noen spennende lag som helt sikkert vil gjøre en flott innsats. Det ligger også en artikkel ute på NBF sin side om dette, og med navn på alle de norske spillerne samt støtteapprat i Ungdoms EM. Dette kan du lese mer om her.

Vi tar i denne omgang med et spill fra den pågående kvalfiseringsturneringen for mix lag til OL som skal spilles i Buenos Aires til høsten. Finalen i kvalik-turneringene spilles morgen søndag. Der skal BR! spille, et megetsigende lagnavn siden etternavnet til alle spillerne på laget starter med Br: Tone Brogeland, Finn Brandsnes, Kaja og Vegard Brekke. Motstandlaget blir KID BRIDGE: Kåre Bogø, Ranja Sivertsvik, Nicolai Heiberg-Evenstad og Sofie Sjødal. Det er anledning til å bakspille denne kampen på RealBridge.

Her er et spill fra en av kvalfiseringskampene:

Giver nord. Ø/V i sonen

            SYD

Du sitter syd og hører 1 ruter fra makker, og over ditt svar 1 hjerter sier makker 1NT som viser 12 (11) -14 balanserte. Hva melder du? Kan det stå slem?

Vel, slem er nok ikke veldig sannsynlig. Om 6 hjerter skal kunne være bra må makker ha en ganske perfekt 12-14 hånd med masse kontroller (ess og konger). Men det kan jo nord ha, og det koster vel ikke noe å ta med makker på råd?

Ved det ene bordet hoppet syd til 4 hjerter over 1NT, og det ble kontrakten. Tonje Brogeland tok det roligere og sa 2 ruter over 1NT. Det er utgangskrav (XY), og Finn Brandsnes meldte 2 hjerter, trekorts støtte. Nå løftet Tonje til 3 hjerter som her er sterkere enn 4 hjerter siden utgangskravet allerede er etablert. I denne situasjonen bør makkeren sjå av med 4 hjerter over 3 hjerter med dårlige kort, og melder nord det står det neppe i slem. Mange bruker også 3NT (eller 3 spar) som «non-serious slam try» i slike siutasjoner, dvs. en mellomhånd litt bedre enn de veldig "softe" kortene åpneren bør melde 4 hjerter med over 3 hjerter. Er avtalene slik vil en direkte kontrollmelding fra nord over 3 hjerter vise en veldig bra 12-14NT, som regel med mange kontroller. For det handler egentlig ikke så mye om antall HP i slike situasjoner, men mer om det er «skarpe» kort, dvs. mange kontroller.

Nord var med på notene, han hadde faktisk tre ess (!). Så de havnet i 6 hjerter etter et br meldingsforløp.

Dette er en bra lilleslem som i verste fall vil avhenge av kløverfinessen. Hvis det kommer sparutspill må nok den 50%-sjansen lykkes, men da det kom trumf ut til nieren fra øst og honnør fra syd hadde Tonje tid til å teste ut en annen sjanse, ruterfargen. Det er nok inntak til å godspille den femte ruteren og hente den om fargen sitter 4-3, og det gjorde den som du ser. Kløverfinessen går bra den og, men rutersjansen bør prøves først.

I andre stikk ble det spilt ruter til esset og ruter til stjeling, begge fulgte. Så trumf til syveren som etter starten var inntak, og nok en ruter til stjeling. Siden begge følger farge også i den ruterrunden vet spillefører at det må bli tolv stikk, det går bra å sette opp den femte ruteren med en stjeling til og en har 1+7+2+2 = 12 sikre. Det etter hvert godspilte ruterstikket gir sparavkast.

Litt flisespikkeri, kanskje: etter å ha stjålet to ganger ruter har egentlig spillefører råd til å spille kløver til knekten for overstikket. Det er best spilt, for hvis man starter korrekt med å sette opp ruteren og i gleden av å ha oppdaget at den sitter 4-3 spiller seg over i spar for stjele god den femte ruteren tør man ikke ta kløverfinessen etterpå fordi sparen er åpnet opp. Men tas kløverfinessen før den den siste ruterstjelingen går det bra uansett om finessen lykkes eller ikke. Ryker kløver knekt til damen er det jo etterpå bare å bruke kløver ess som inntak til å stjele god ruteren og spar ess til å hente det godspilte stikket. Så det bør bli tretten stikk etter den starten, men dette er bare for overstikket som dog kanskje noen ganger kan gi utslag på 1 IMP. Meldt og vunnet lilleslem ga imidlertid 11 IMP siden N/S altså stoppet i utgang ved det andre bordet.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.