Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

LAGFINALEN - Sunndalsøra leder

I lagfinalen – Finalen i NM for klubblag – som foregår i Mo i Rana 10.13 mai ble det spilt to og en halv kamp torsdag.

Sunndalsøra BK som er en av gullfavorittene kom best i gang med to fine seiere og ledelse halvveis i tredje kamp. De har (om ledelsen i kamp tre holder seg) 52,72 VP, men det skal altså spilles 14 spill til i den kampen. To av de andre forhåndsfavorittene, de to lagene fra Bergen Akademiske BK har også kommet godt i gang og ligger på andre- og fjerdeplass. Mellom dem har arrangørklubbens lag (Båsmo BK) plassert seg.

Det er fire kamper samt en halv-kamp igjen å spille før mesterskapet avsluttes søndag. I lagfinalen spilles serie, en kamp mot alle de andre lagene, 14 spill per halvrunde. Store spill, spesielt slemmer får alltid stor innvirkning på sluttresultatet. I kamp 2 var det et slik spill hvor det ble sving i tre av kampene.

Idet makker på syds plass åpner med 1 hjerter er det selvsagt fort gjort for nord å bli slemambisiøs med disse kortene:

Og ambisjonene blir ikke mindre av at åpneren senere viser kløverfarge!

Slik så N/S sine kort ut: 

Norrønas Jensen-Bjerkan meldte 6 kløver i kampen mot Bergen AK 1. Både 6 hjerter og 6 kløver er bra, men kanskje er 6 grand aller best da det i den kontrakten kan vinnes tolv stikk selv om enten hjerter eller kløver sitter skjevt. Kortgudene var ikke på 6 kløvermeldernes side, og kontrakten gikk en bet da hele spillet så slik ut:

Ved det andre bordet stoppet Bergen AK 1 sitt N/S par i 4 grand. Om det var en Blackwood-misforståelse eller om 4NT var ment som naturlig invitt vites ikke, men om en ser kun på N/S sine kort så tror jeg nok paret ville ønsket å være i slem? Det skal dog nevnes at øst var med og meldte 2 spar ved det bordet med sin 0-poenger (!). Skal man melde med de kortene bør vel en sperremelding være tingen så tror i alle fall ikke makkeren hans at han har verdier. Ved enkelte andre bord, for eksempel der Norrøna satt N/S hoppet øst inn med 3 spar etter 1 hjerter og 2 kløver i svar fra nord.

Pga. 2 spar-meldingen var også vest med i meldingene og doblet 3 kløver (!) fra syd. Nord redoblet. Øst tok selvsagt ut i 3 spar. At Ø/V var med på denne måten kan ha hatt innvirkning på N/S sine avgjørelser, og de endte altså i 4 grand hvor det ble tolv stikk til slutt. Det ga 13 IMP i favør Bergen AK som altså innehar 2.plassen så langt i finalen.

Også Bergen AK 2 sitt N/S par stoppet i utgang, og det samme gjorde N/S for Båsmo BK. Begge de lagene vant verdifulle IMP da motstanderne ved det andre bordet meldte slem og gikk bet. Slike dobbelsvinger (slem meldt ved ett bord, utgang ved det andre) er kostbare, og i begge de kampene ville det blitt jevne kamper om slemmen hadde stått, men Bergen AK 2 og Båsmo BK vant sine kamper med ca. 15 VP mot 5.  

For lederlaget Sunndalsøra ga spillet en litt uvanlig sving.

Berset-Ovrid (Sunndalsøra) fant frem til den beste slemmen (tror jeg), 6 grand. Den ble doblet av vest, og om spillefører gjetter riktig i hjerter kan 6 grand vinnes ved hjelp av en ruterfinesse. Det er i så fall faktisk muligheter for tretten stikk med to i spar, fem i hjerter, tre i ruter og to i kløver, og det trettende kan vinnes ved hjelp av en skvis i ruter og kløver!

Men hjertervalget ble bommet, og 6 grand gikk en doblet bet, -200.

Ved det andre bordet var N/S i 6 hjerter, og Sunndalsøras vest doblet. Han spilte ut kløver 9 (!). Om spillefører slipper den stjeler øst. Senere kan i så fall slemmen vinnes med 2+5+2+2 = 11 sikre stikk ved hjelp av en enkel, markert kløverfinesse. Ruterfinessen gir det tolvte, eller det ordner seg også ved å skvise vest i minorfargene. Men da spillefører gikk opp med kløver ess som ble stjålet ble det bet, og det endte til slutt med to doblede bet, +500 til Sunndalsøra. De vant derfor 7 IMP på spillet N/S-paret deres neppe var fornøyd med.

Lagfinalen fortsetter fredag morgen klokken 9, og det er overføringer på BBO fra mesterskapet. All informasjon, link til fine bulletiner, resultater osv. fra mesterskapet finner du her.

 

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.