Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Klassisk sluttposisjon

I helgen var det en mini-kongress med både par- og lagturnering her i Auckland, New Zealand. Selv hadde jeg gleden av å spille med det 19-årige talentet. Leon Meier. Han har ikke spilt bridge mer enn tre år, men var forbausende moden både når det gjelder meldestil og i spill/motspill. Så dette ble en fin opplevelse på alle måter for meg (og forhånetligvis for han), ogs resultatmessig. Leon er nok en vi vil høre mye fra etter hvert i hvert fall her i New Zealand, kanskje også internasjonalt. Han har tross alt syv år igjen som juniorspiller!

Det spillet jeg tar med fra helgens spilling er fra lagturneringen.

Plasseringen av honnørene ble ganske klar pga. meldingene og starten på motspillet. Hvis en så ser det klassiske sluttspillet som må til vinnes kontrakten på en lekker måte med den mest sannsynlige fordelingen, men det går an å sovne av og gå seg bort slik det faktisk satt i mot.

  

Øst åpnet med 1 hjerter (femkorts farge), pass fra syd og 3 hjerter fra vest. Det ble forklart som gammeldags limit-raise, invitt til utgang, 10-11 poeng og tre eller fire hjerter. Nord sa 4 spar - litt tvilsomt, kanskje - og det gikk pass rundt.  

Øst spilte ut hjerter ess og skiftet til kløver 5 til syveren, nieren og stjeling hos nord. Spar dame vant neste stikk, så spar til østs ess og vest fulgte farge (så sparen satt 2-2). Nå tok øst for hjerter konge og spilte hjerter til vests dame og stjeling hos nord. 

Nords 4 spar-melding kan nok diskuteres, og syd hadde sannelig perferkte kort. Så 4 spar står om det ikke blir rutertaper. Sånn i utgangspunktet står altså denne utgangen om ruter dame er plassert hos åpneren (øst) - normalt en god sjanse. Men kan øst ha ruter dame etter dette?

Neppe hvis en skal tro vest og hans limit raise. Han har trolig A-Q-J i kløver og har allerede vist hjerter dame. Det er 9 HP, litt for lite for et limit raise. Derfor er det overveiende sannsynlig at det er han som har ruter dame. Ser du da noen sjanse til å vinne 4 spar?

Han kan ha ruter dame dobbel slik at den kan toppes ut, men er det noen sjanse om han har noe sånt som dette fra start, absolutt en mulig hånd:

Det er her spillefører må kjenne igjen en av klassikerene. For å få det til om vest har de kortene må det spilles på en såkalt criss-cross trumfskvis mot vest. 

Ø/V hadde altså tatt tre stikk og nord var inne. Da spilles alle trumfene bortsett fra en. Det blir kun fire kort igjen, og det må kastes litt uvanlig fra syd hvor det for at denne criss-crossen skal virke må være igjen to kløver, og dermed kun plass til A-K dobbel i ruter. Men å ta ruterfinessen har vi altså slått fra oss, vi tror vest har ruter dame. 

Her er sluttposisjonen hvor det er kun spill mellom N/S og vest, men merk, det er en liten feil i diagrammet...

Ja, du har rett. Vest har fem kort, men nord og syd har kun fire kort. Det er fordi vest fortsatt ikke har kastet på den nest siste trumfen!

Hvis vest på den nest siste trumfen fra nord kaster en ruter kan spillefører ta for A-K og droppe damen, så bruke sin siste trumf som inntak til godspilt ruterstikk. Hvis vest på den nest siste trumfen fra nord i stedet kaster en kløver kan spillefører bruke A-K i ruter som to inntak til syd, ett for å spille seg dit for å stjele ut vests da single kløver ess, og ett ruterinntak til å hente det godspilt kløverstikket.

Vakkert?

Ja, men det var en liten hake ved det her. Idet vest skulle kaste seg ned på fire kort på den nest siste trumfen kastet han en liten kløver, ikke damen. Da forandret bildet seg en god del, for det er nesten sikkert at vest etter det har igjen A-Q i kløver, og følgelig kun to ruter. Han har ikke kastet noen ruter underveis, men nå har vi fått et ganske klart bilde på at vest må ha startet med kun to ruter, altså fordelingen 2-3-2-6. Så nå må vi ikke forsøke å stjele ut kløveren, men spille på at ruteren faller.

A-K i ruter...og der kommer damen deisende. Nords siste trumf er inntaket til det tidende stikket du får i ruter. 

Slik så hele spillet ut:

For den som klarer å se for seg en slik trumfskvis som altså ville fungert om vest hadde hatt tre ruter er det slik det faktisk satt om å gjøre å ikke sovne på slutten og tro at vest har igjen tre ruter og følgelig singel kløver. 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.