Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

"Klagenemda" om IBPA-prisen

I et innlegg her i bloggen forleden handlet det om at Boye Brogeland fortjent har vunnet nok en IBPA-pris. Der ble dessverre tilleggskommentarene mine unøyaktige. Da kom som vanlig "Klagenemda" raskt på banen.

Da spillefører vant trumfutspillet med damen og spilte kløver til liten (nieren) fra nord og knekten lå altså Brogeland unna med esset (han la kløver 7). Han stakk så ruter mot damen i neste stikk med esset sitt og underspilte kløver A-5 til nords konge. Hjerterskift derfra betet kontrakten.

Alle er vel enige om at Brogelands motspill er vakkert. Og det som i mitt innlegg ble sagt om at det er uhyre vanskelig å finne et slikt motspill ved bordet hvor man kun ser egne kort og blindemanns er i alle fall korrekt. Men det ble også i mine kommentarer skrevet at: Idet nord la kløver 9 og øst knekten står kontrakten om syd stikker med esset.

Det er selvagt feil og ble raskt påpekt av et par av klagenemdas ivrigste medlemmer. 

Espen Larsen: "Kontrakten står ikke selv om kløver kn stikkes. Kløver til K, ru til A og kl til stjeling".

Korrekt. Det motspillet - nok en kløver, ruter til esset og kløver til stjeling - må dog finnes. Hvis han stikker med kløver ess kan det kanskje være fristende å skifte til hjerter i håp om at nord har hjerter dame? I så fall vinnes kontrakten på lignende måte som ved det andre bordet hvor det ble spilt ut hjerter. 

Leif Erik Stabell har en utyllende og god kommentar til spillet som bl.a baserer seg i at N/S bruker norsk fordeling. Vi tar med deler av den kommentaren som inneholder mye fin bridgelogikk:

"Her var han (Boye) litt heldig med småkortene, for når kløver 9 kommer på, er det bare to muligheter: Makker har 9x eller K9 dobbel. 9x kan han utelukke - da ville Øst bare ha tatt ut trumfen og gått på kløveren. Så makker må ha K9 dobbel, og da har han valget mellom å dukke to ganger, eller å stikke og fortsette i kløver. Siden han vet at makker kanskje ikke vil ta kløver 5 som Lavinthal til ruter (selv om det ikke er stort annet å spille på fra Nords side), valgte han den mest elegante løsningen. Han vet jo at makker har hjerter knekt, for hvis Øst har D kn i hjerter, ville han ha tatt ut trumfen først, siden han da er hjemme hvis hjerterkappen går." 

Jepp. Og takk til "Klagenemda"... 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.