Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

KM for par i Oslo

KM par og NM kvalifisering ble arrangert i Oslo i helgen. Steffen Fredrik Simonsen og Kåre Bogø gikk ut i hundre og tok tidlig en stor ledelse. Det ble til slutt en soleklar seier foran Jon Egil Furunes - Jan Mikkelsen med Kristoffer Hegge - Fred Kristiansen på 3.plass. De to først plasserte parene er kvalifisert for parfinalen.

Når man spiller godt og har nydelig gli lykkes det meste, av og til selv om man tar avgjørelser som i teorien viser seg å være feil. Her er en meldeprøve Kåre Bogø fikk som vest:

Vest hadde sannelig mye ekstra for sin innmelding 2 kløver. Hva kan øst ha? Han melder 5 kløver i utgunstig sone og da er det nok sannsynlig han har sterke kort og tror det står. Med så mye hos innmelderen er det klart han må få lov å tenke på slem. Problemet er sparfargen. Kan øst ha kortfarge i spar? Neppe, for hvorfor tok han i så fall ikke med seg en Splintermelding (kortfarge) på veien til 5 kløver? Øst kan vel ha K-Q i spar, eller esset, og i så fall står 6 kløver. Men det er også en fare for to raske spartapere.

Bogø syntes han hadde så mye ekstra at han løftet til 6 kløver. Det var feil - i teorien:

 

Med spar ut mot kløverkontrakt spilt av vest står ikke engang utgang, forsvaret får to sparstikk og en stjeling. Nord spilte ut spar 8 til liten damen og...knekten fra spillefører, den skjulte hånden. Kan/bør syd la seg lure av det?

Jeg mener svaret er et klart NEI, syd bør ikke la seg lure. Det er vel kanskje slik at enkelte har avtale om å spille ut sitt høyeste kort i makkers farge i sånne situasjoner. Det må være en dårlig avtale. Spesielt mot slem er det veldig viktig å være nøyaktig med fordelingskast og fordelingsutspill. Det er ofte helt kritisk. Nords spar 8 kan dermed ikke være noe annet enn åtteren dobbel eller singel. Hvis vest har knekten singel har nord 8-7-6-5. Tja, noen vil kanskje spille ut åtteren fra det, men jeg tror altså det er feil, det bør spilles korrekt fordeling ut. Og 8-7-6-5 er ikke sekvens, vi definerer 10-9 som laveste sekvens. Har man disse enkle avtalene så er det ingen problemer for syd i dette spillet, han stoler på makkeren og kan ta for spar ess i andre stikk.

Det er vel kanskje litt forståelig at syd begynte å tenke i feilaktige baner. Han syntes det var rart om vest hadde lettet til 6 kløver med knekten tredje i spar, spesielt fordi vest heller ikke har ruter ess som syd sitter og ser ned på. Etter å ha surret rundt i slike tanker en stund skiftet syd til hjerter! Dermed var 6 kløver hjemspilt i løpet av sekunder, +1370, en delt topp på veien til KM tittelen.

Merk at 6 kløver står om øst er spillefører, men det er i praksis nokså vanskelig å få til.  

 

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.