Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Julegave til makker

Hvordan svarer du på Key Card Blackwood?

Dumt spørsmål, synes du?

"Alle" kan jo svarene, først kommer de to svarene som viser 0 eller 3 og 1 eller 4, så kommer 5 hjerter som viser to nøkkelkort uten trumfdamen og 5 spar som viser to nøkkelkort og også trumf dame. Nøkkelkortene er de fire essene og trumf konge, og trumf dame tas også med i vurderingen slik at man kan forsikre seg om at trumfen er god nok. Men det er en ekstra mulighet hvis man vet makkerparet har minst ti trumf til sammen. Da behøves som regel ikke trumf dame for at trumfen regnes som god nok. For eksempel esset femte mot kongen femte er bra nok selv om det kan sitte 3-0. Det er imidlertid nesten 80% sjanse for ingen taper med den trumfen, og det er godt nok til å satse på slem, eventuelt storeslem. Skulle en av de to i makkerparet også ha trumfknekten får man med seg noen 3-0 sitser også. Det er også godt nok til lilleslem med for eksempel esset sjette mot fire små hvis resten er tett. Dette betyr at man kan vise trumfdamen selv om man ikke har den, forutsatt at den som svarer på Key Card-spørsmålet VET at makkerparet har minst ti trumf til sammen. 

I en juleturnering for par fikk denne varianten i meldingene en spesiell effekt som ga ren topp i dette spillet hvor nord var giver og ingen i sonen, og nord satt med:

    NORD

Over åpningen 1 spar svarte syd 2NT ved mange bord, Stenberg eller Jacoby som de kaller det her jeg befinner meg. Det er utgangskrav og lover minst fire trumf. Noen bruker Stenberg med trekorts trumf, men det vanligste er å si at det lover minst fire trumf. 

Nord viser minimum, og de fleste har mulighet for også å få sagt fra om sin singelton. Uansett går det ikke lenge før syd sier 4NT, Key Card. Hva svarer du?

Her vet nord at syd har minst fire spar, så makkerparet har minst ti trumf til sammen. Da kan han vise trumf dame og i dette tilfellet si 5 spar, to nøkkelkort (spar ess og kløver ess) samt trumf dame! Syd fortsetter med 5NT, kongespørsmål og storeslemsinteresse. N/S brukte svar som viser spesifikk konge, så nord sa 6 ruter - ruter konge. Da meldte syd 7NT!

Svaret 5 spar som viste to nøkkelkort OG TRUMF DAME (som han altså ikke hadde) var en fin liten julegave til syd som var en spiller som kunne telle til tretten. For syd har jo trumfdamen selv. Så enten har nord tatt feil i meldeboksen (skulle meldt 5 hjerter), eller så har han sekskorts spar. Og man må vel tro på at at makker vet hva han driver med? Idet syd fikk vite om ruter konge også kunne han telle seks sparstikk, ett hjerterstikk, fire ruterstikk og to kløverstikk = 13 stikk fra topp! Da er det ingen vits i å melde 7 spar, men heller ta med det lille ekstra 7NT gir. Dessuten er jo 7NT sikrere, det kan jo en sjelden gang komme ruter ut til stjeling i sparkontrakt.

Det er ikke sjelden noen makkerpar gambler på NT-kontrakt i stedet for trumfkontrakt i parturnering, men med ti-elleve trumf i majorfarge er det ikke så ofte de tenker på det. Her ga +1520 for 7NT med tretten stikk 100% score foran en rekke +1510 til de som var i 7 spar. 

Her i Auckland, New Zealand er det i dag 24 varmegrader og fin-fin sommer, men det er lillejulaften likevel. Og juletreet er satt opp og pyntet her rett meg på "kontoret". Med dette ønskes leserne av bloggen en riktig god jul! 

 

Kommentarer

God Jul

Totalt 1 kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.