Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Jule og nyttårsturneringer - Jim'en i form

Det har blitt avviklet en rekke julecuper rundt om kring i landet. Resultater og spillstensiler finnes for mange av dem under "Resultater" på NBF sin hjemmeside. Det fortsetter med flere nyttårscuper de nærmeste dagene så det skal ikke mangle på muligheter til å spille bridge i juleferien for de mest ivrige. Til helgen går Nyttårscupen i Letohallen nær Gardermoen av stabelen med meget god deltakelse fra hele landet. I forbindelse med arrangementet der vil det også blir arrangert en juniorsamling. Mer informasjon om den finner du her.

På vestlandet var Jim Høyland i form i romjula og vant to dager på rad, i Ølen (med bror Sven Olai) og Os (med Sigurd Østebøvik).


Jim'en i vinnerform

Her er et spill fra Os BK sin julecup: 

 

Her har øst slem i kortene, og det er kanskje ikke så lett å finne frem til beste kontrakt - 6 ruter. Ø/V har åtte kløver og åtte ruter til sammen, men i kløverkontrakt er det umulig å unngå to kløvertapere. I grandkontrakt blir det heldig tolv stikk om ikke forsvaret spiller ut kløver, et usannsynlig utspill slik meldingene gikk ved de fleste bordene. Spille Ø/V grand får spillefører i praksis fire sparstikk, ett (minst) i hjerter, seks i ruter og kløver ess = 12. utspill. Ruterkontrakt er mye bedre. Der kan kløverfargen godspilles med et par stjelinger og det blir massevis av stikk. 

Hvordan bør det meldes om en bare ser på øst og vest sine kort? Meldingene starter med pass fra nord og 1 ruter fra øst.

Vest svarer best 2 kløver (noen svarer 1 spar med slikt), og øst gjentar ruterfargen. Vest melder da 2 spar - krav til utgang og naturlig melding - og nå spørs det hva øst sier. Hvis han melder grand, ikke unaturlig med bra kort i fjerde farge, kan det kanskje bli litt verre å finne ruterkontrakten. Men det bør vel gå da også, vest sier over 2 grand 3 kløver, og øst 3 ruter. Finnes rutertilpasningen bør det være greit å komme seg i 6 ruter.

Så kan en se litt på hvordan kortene sitter fordelt hos N/S. Det sitter veldig gunstig for Ø/V sparen 3-3 med damen i saks og kløveren 3-2. GIB analysen sier at Ø/V kan vinne både 7 spar og 7 ruter. Det blir enklest tretten stikk i ruterkontrakt, men skulle Ø/V havne i slem med 4-3 tilpasningen i spar må man lukke igjen øynene og spille på snill sits. To kløver kan trumfes hos øst underveis - den andre stjelingen med spar knekt - uten at noen kan sjele over (han med spar dame har trekorts kløver). Vellykket sparfinesse tas, og siden sparfargen sitter 3-3 blir det tretten stikk. GIB'en forteller oss at maksimalresultatet på spillet er +2210 til ØV/! Men det har ingeting med praktisk bridge å gjøre. Solid bridge er å spille 6 ruter, og å vinne tretten stikk i 6 ruter for +1390 ga godt over 80% score! Noen få prøvde seg på sparkontrakter, men spilleføringene sto ikke i stil med ambisjonene i meldingene da de fikk bare ni-ti stikk alle sammen.  

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.