Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

"Hjemmeseier" i BK Missklikk sin jubileumsturnering

For å feire at BK Missklikk har arrangert turneringer på RealBridge ett år arrangerte de forrige helg en jubileumsturnering. Det deltok 30 par.

Som seg hør og bør ble det et par fra arrangørklubben som gikk til topps da Gry Berg-Frank Ivar Falsen vant foran en rekke meritterte navn. Andreplassen gikk til Håkon Otieno Kippe-Kristoffer Hegge Berg (Snåsa/Studentenes), og på 3.plass kom Markus Lund-Nicolai Heiberg Evenstad (Heimdal/Sørreisa). 

Her er et spill fra tidlig i turneringen hvor nord fikk et meldeproblem. Det handler endel om avtaler. Først får du kun nord sine kort, og det er øst som er giver, Ø/V i sonen:

La oss si det går to passer før vest åpner med 1 spar.

Hva melder du?

De fleste vil vel nokså automatisk si 2 ruter. 

Hva med opplysende dobling?

Har du hørt om "Equal Level Conversion"? Det er et prinsipp som gjelder opplysende doblinger.

Hvis man dobler opplysende og melder en farge senere betyr det for de aller fleste at man er sterk, minst noe sånt som 16-17 honnørpoeng. I følge standard prinsipper må man da med nords hånd melde inn 2 ruter. Du tenker imidlertid med det samme på at det ville vært fint å få hjerteren "på banen" ved å doble. Problemet med opplysende dobling med dette over 1 spar er at makker veldig ofte melder kløver, og da er man litt "stuck". For å melde ny farge nå etter først å ha doblet vil etter standard metoder vise sterkere kort enn dette. 

Hvis man avtaler "Equal Level Conversion" betyr det at man har lov til å doble med vanlig åpningsstyrke og eventuelt flytte makkers svar til en annen farge hvis det er på samme meldetrinn. Brukes det slik får man doblet med endel hender som dette, for over kløvermelding fra makker betyr det ikke sterke kort (16-17+) å melde ruter, på samme meldetrinn.

Med ruterfarge og firekorts i umeldt major er dette gunstig (typisk 4-5, kanskje 4-6 og vanlig åpningsstyrke). Du kan lese mer om "Equal Level Conversion" i flere artikler som du finner på internett, for eksempel denne.

Her er hele spillet fra BK Missklikk sin turnering:

Dette er en hardmeldt, men brukbar utgang i hjerter N/S. Hvis de bruker Ekrens 2 ruter og syd åpner med det i andre hånd, er det ikke unaturlig å havne i 4 hjerter.

Men her vurderte vi situasjonen der syd passer og vest åpner med 1 spar. Selv etter 2 ruter innmelding bør kanskje hjerterfargen komme i bildet, men det er vel heller ikke umulig at syd passer på 2 ruter. Da melder muligens vest mer, men utviklingen videre er usikker.

Hvis N/S har avtalen "Egual Level Conversion" kan nord tillate seg å doble opplysende. Da blir det hjerterkontrakt, men hvor høyt?

Det får betydning om øst melder 1NT, eller ikke. Gjør han det blir i alle fall syds hjertermelding en frivillig melding så hun må ha noen verdier. Hvis øst passer kan meldingen 2 hjerter fra syd være meldt med 0 honnørpoeng.

Syd har bare 7 poeng, inkludert to knekter som ikke ser særlig verdifulle ut. På den annen side har hun femkorts farge og en singleton, og vet at de har bra tilpasning. Det er kanskje ikke mer enn til 2 hjerter, men det føles litt som kort gode nok til 2,5 hjerter - en melding som dessverre ikke finnes...

Ved fem av 15 bord ble det spilt 4 hjerter. En spillefører gikk bet. Spilles forsiktig vinnes ganske greit ti stikk, det er flere måter å få til det på. To par fikk til og med tak i elleve stikk i 4 hjerter. Videre var det en rekke delkontrakter i hjerter, og noen spilte kontrakter Ø/V som gikk bet. 

Vinnerparet fikk +5 på spillet da de satt Ø/V og spilte mot 3 hjerter med ti stikk. Ungdommene på 3.plass satt også Ø/V, men de fikk 4 hjerter med ti stikk i fleisen og måtte tåle -7. Paret som ble nr. 2 satt N/S og spilte motspill mot 3 spar. Der ble det tre sonebet, og +300 ga +4 til N/S, scoren deres plassert rett bak de som meldte og vant utgang N/S.  

 

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.