Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Gull til SVERIGE i mix-EM for lag!

Det ble en brukbar avslutning for det norske laget med to seiere i de to siste kampene. Da slo de Tyskland som ble nr. 11 til slutt, og i siste kamp vant det norske laget mot Danmark som likevel hadde god klaring i forhold å havne på den nitriste 9.plassen (ingen VM billett).

Danskene ble nr. 6. Kun et stortap mot Norge kunne ødelagt for VM-turen deres, og da måtte alt gått mot dem i de andre kampene også.

Dermed blir Danmark med i VM i september, og det blir selvsagt også Sverige som vant gull i Lisboa! Og det gjorde svenskene på en overbevisende måte da de var mer enn 28 VP foran toerne, Latvia. På bronseplassen kom Frankrike.

På det svenske gull-laget spilte Sanna Clementsson, Simon Ekenberg, Ida Grønkvist og Mikael Grønkvist.

For Norge ble det en noe skuffende 16.plass til slutt. Forventningene var å være med i kampen om VM-billetter, og laget var i første tredel av mesterskapet klart inne på topp-8. I den neste perioden hadde de fortsatt god kontakt med de beste. Ikke før i siste tredel av mesterskapet mistet det norske laget den kontakten, og et par store nederlag (mot Italia og Polen) gjorde at det ble for langt frem.

Det norske laget vi stilte med i Lisboa har åpenbart potensiale til å komme høyere enn de gjorde i et slikt mesterskap. Mange gode kamper mot topplag viser det, for eksempel seieren mot Danmark til slutt, et ganske knepent tap mot gullvinnerne Sverige og seier mot Frankrike som vant bronse. Det norske laget slo også England som kvalifiserte seg til VM (nr.5).

Mot Danmark var det ikke så mye som skulle til før det hadde blitt en større seier. Norge vant med de interessante seierssifrene 18-14, ganske treffende mot akkurat den nasjonen, mer som en overskrift i historieboka.


Norge Danmark 18-14

Det kom en 11-imper ut der et nokså tilfeldig utspill gjorde det mye verre for den norske spilleføreren enn ved det andre bordet var kjærkommen for danskene.

Før det hadde Bakke-Harding fått til en liten henrettelse i dette spillet mot det normalt bunnsolide og meget erfarne ekteparet Schaltz:

Ikke alle N/S-parene var i utgang med dette, men det er ganske enkelt å vinne 3 grand, spesielt med den snille kløversitsen. Det ble både ett og to overstikk flere steder.

Danskene spilte som N/S 3 grand med elleve stikk, +460, normalt et spill de ikke kan tape.

Marianne Harding (syd) åpnet med 1NT (!) som for dem viser 8-12 i disse soneforholdene. Etter det ville de norske paret helt sikkert kommet seg i utgang, men da Peter Schaltz (vest) doblet var ikke Bakke-Harding nådige. Christian Bakke (nord) redoblet (sterk), og Dorthe Schaltz (øst) sa 2 hjerter som Marianne doblet før det gikk pass rundt. En tvilsom dobling av Peter kan man si, men han har rett i at det er farlig å være passiv mot 8-12 granden også. Så her fikk Bakke-Harding brukt noe av min-grandens fordeler da å spille motspill mot 2 hjerter doblet var fine greier. 

Der er det umulig å unngå to bet (+500), men motspillet må ha vært godt og det endte med tre doblet, Norge +800.

Spillet ga 8 IMP til Norge. Men det var til å leve med for danskene, og de blir å finne i VM i Kina.

Det gjør ikke Norge, men selv om vårt sluttresultat var under forventningene var mesterskapet en erfaring for spillere som kommer til å få nye sjanser i årene som kommer.

Det var litt vanskeligere enn vanlig å komme i kontakt med de norske spillerne akkurat nå i skrivende stund, men jeg fikk likevel en kort kommentar fra Christian Bakke kort tid etter siste kamp: "Laget er ved godt mot, selv om vi selvsagt ikke er fornøyde med resultatet." 

Det gjenstår bare å si gratulerer til Sverige med gull, og lykke til i VM til våre to naboland.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.