Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Gode kort til ingen nytte

Serien med ALT INVITATIONAL-turneringer for lag fortsetter på BBO. Denne uken pågår en turnering for mix-lag, ALT MIX 2.

Også i denne turrneringen er det åtte inviterte lag med stort sett velkjente, internasjonale spillere i lagoppstillingene. Geir Helgemo spiller sammen med Jessica Larsson på lag DONNER. De vant sin første kamp, men tapte så mot RED SEA, en kombinasjon av israelske og østeuropeiske spillere. Det skal imidlertid spilles syv kamper (alle mot alle) før det blir semifinaler og finale.

I disse ALT-turneringene spilles de samme spillene i alle fire kampene. Her er et spill som ga utslag flere steder, og dette er som vi har vært inne på her i bloggen i de siste enda et spill som viser at honnørpoeng ikke alltid er nok.

GIVER ØST, ALLE I SONEN

Der lag DONNER satt Ø/V gikk det galt for dem uten at noen gjorde noe direkte feil, kanskje med unntak av syd som på en måte vant spillet for lag RED SEA.

Som giver åpner du med 1 grand, 15-17. Makker overfører til hjerter med 2 ruter, og nord melder inn 2 spar. Du passer, syd passer også, og makker kommer tilbake med 3 spar, krav. Vi skal altså melde utgang, og du en enkel 3 grandmelding nå. Da kommer syd litt overraskende tilbake med 4 spar etter å ha passet først på 2 spar. Det går to passer til deg og du tenker vel at nå får det være nok og dobler. Men hva spiller du ut? 

Det virker veldig naturlig å spille ut hjerter konge. Makker har tross alt vist verdier for utgang og vist femkorts hjerter. Men det utspillet skulle vise seg å være helt forferdelig:

Jeg synes syds meldinger er feil. Hvorfor passe på makkerens 2 spar å la Ø/V få snakke sammen for så å melde 4 spar i sonen etterpå? Dessuten kan pass på 2 spar bli feil fordi N/S godt kan ha en opplagt utgang hvis nord er litt sterkere for sin innmelding (vest har jo ikke vist noen verdier så langt i meldingsforløpet). Men som det av og til er, en dårlig strategi kan godt fungere i enkeltspill, og her ble det suksess for den israelske damen på syds plass.

Etter hjerter konge i utspill mot nords 4 spar doblet gikk det raskt. Spillefører fortsatte med hjerterstikkene og kastet begge sine kløver. Øst kunne stjele i tredje hjerterrunde, men deretter fikk ikke forsvaret mer enn for trumfkongen og ett stikk i ruter. Ti stikk til N/S, +790. Minorfarge i utspill gir en bet.

Ved det andre bordet var DONNER sitt N/S-par med til 3 spar før motparten meldte videre og til slutt havnet i 5 kløver som vest skulle spille. Etter hjerterutspill og to stikk til syd i den fargen skiftet syd til spar som vest trumfet. Det ser nesten ut som om utgangen kan vinnes slik at RED SEA kan notere seg for utgang i begge retninger. For det etter denne starten er det ikke noen flere tapere, men et godt stykke unna elleve stikk for det. Det ble for tungt å få til alt og skrape sammen nok stikk, og spillefører gikk en bet. Pluss 100 til DONNER var langt i fra nok mot resultatet ved det andre bordet, og spillet ble tapt med 12 IMP.

Ved de åtte bordene varierte naturlig nok resultatene på dette spillet en hel del. Ett Ø/V- par gikk to bet i 5 kløver, et annet fem bet (!) i 4 hjerter udoblet. Ett par vant 3NT som Ø/V, en kontrakt som kan betes. Det kom spar ut, og idet spillefører fikk lov å vinne for spar konge hadde han ni stikk siden kløveren ordnet seg. For å bete 3NT må nord stikke med spar ess og skifte til sin single hjerter. Da får syd fire hjerterstikk som sammen med spar ess i første stikk gir bet. 

To Ø/V-par fikk tak i en doblet bet mot nords 4 spar etter minorfarge i utspill, bla. danske Dennis Bilde - Christina Lund Madsen. I deres kamp ville de imidlertid vunnet 8 IMP selv om øst hadde bommet utspillet og noteret seg for -790! Det var fordi lagkameratene som N/S ble doblet i 3 spar. Den står jo alltid (730), men da øst spilte ut hjerter konge ble det to doblede overstikk og +1130 til N/S. To overstikk? Joda, etter hjerter ut og mer hjerterspill trumfet selvsagt øst i tredje hjerterrunde. Men så forsøkte han sparskift (han så ikke nords hånd) i et desperat forsøk på å bete 3 spar doblet ved å få tatt vekk trumf fra syd slik at Ø/V kanskje kunne få flere ruterstikk. Men det skiftet kostet enda ett stikk, og med elleve stikk til N/S og +1130 ga spillet 16 IMP. 

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.