Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Første kvinnelige juniormester!

Ida Marie Øberg (KGB Klyve-Gulset BK) ble den første kvinnelige juniormester da hun og makkeren Marius Dalemark Austad (Flekkefjord) vant NM junior par i Trondheim i helgen. Det er ingen overraskelse at Ida og Marius gikk til topps. Ida har flere internasjonale suksesser bak seg i jenteklassen. Marius er en av veteranene av de under 26 år med flere gode internasjonale resultater.

På lørdag lå vinnerparet litt bak teten, men på skuddhold. I søndagens sesjon spilte de råsterkt og feide all tvil til side. Til slutt var de 4,3% foran sølvvinnerne Christian Fredrik Johnsen-Carl-Otto Curran (Målselv BK/Os BK). Hjemmehåpet Markus Lund (Heimdal BK) ledet sammen med Jacob Nordvoll Johanessen (Sortland BK). Det gikk litt tyngre på søndag for dem, men det holdt til bronse. 

Marius og Ida Marie vant overlegent! (Foto: Trondheim Ungdomsbridgeklubb)

Alle resultatene finner du her. Du kan finner mer omtale av mesterskapet og bilder på Trondheim Ungdomsbridgeklubbs side, her. 

I dette spillet helt mot slutten gikk meldingene forskjellig rundt omkring i salen, og antall stikk i sluttkontraktene varierte også.

Giver syd, alle i sonen

Hva synes du om denne hånden?

Som i gårdagens rapport fra junior NM er det en hånd som ikke kan beskrives med antall HP. Det er en mye bedre hånd enn "9HP og lang spar", liksom. Det skal uhyre lite til hos makkeren før det står veldig mange stikk, kanskje slem! Men slike kort kan være litt farlige også. Hvis det ikke finnes tilpasning i noen av fargene behøver det ikke gå så bra.

Hvis vest får åpne er det noen som tenker "9HP og syvkorts spar, det blir til 3 spar det". Det tror jeg er feil, for denne hånden er mye mer spillesterk enn en vanlig, standard 3 sparåpning. Det får bli 1 spar, eller om man ønsker å sperre, 4 spar. Jeg synes 1 spar er best, men begge deler kan fungere.

Men da spillet forkom åpnet syd først ved de fleste bordene, flere steder med svake 2 hjerter. Hva melder du da?

Det ble som sagt mange forskjellige kontrakter her, men ved halvparten av bordene endte Ø/V i 4 spar som ser ut som en god god kontrakt.

Vinnerparet fikk tak i elleve stikk i 4 spar. Da nord ikke unaturlig spilte ut hjerter som syd hadde meldt vant esset og vest sin kløver forsvant. Så fulgte spar, og med denne kombinasjonen bør det spilles liten til tieren i et forsøk på å unngå mer enn en spartaper. Det blir kun en taper om syd har både kongen og damen (tredje), eller enten damen eller kongen dobbel. Slik satt det og det ble kun en trumftaper og en taper i ruter. Elleve stikk (+650) ga nest topp til vinnerparet. Toppen gikk til Hågen Andre Mathisen-Andreas Wright (Helgeland Juniorbridgeklubb) som ble doblet i 4 spar og også vant elleve stikk (+990).

Er det så enkelt å holde 4 spar på kun ti stikk om det ikke spilles ut hjerter?

Nord må få med seg kløver ess, for om ikke forsvinner jo vests kløver på hjerter ess. Men hvis nord tar for kløver ess har spillefører tre kløverstikk som det kan kaste tre ruter på. Om nord tar for kløver ess og skifter til hjerter i andre stikk blir det elleve. Spillefører får et inntak til øst og kan spille spar til tieren. Senere løses sparen uten å tape flere trumfstikk, og etter å ha tatt ut trumfen er ruter konge inntak til tre kløverstikk. I så fall blir det kun en trumftaper og en kløvertaper. 

Skifter nord til ruter etter kløver ess blir det verre. Ruter konge må da brukes til å spille spar til tieren. Da blir det ikke inntak til kløverstikkene. Og om spillefører forsøker kløverstikkene først kan syd sette i trumf i tredje kløverrunde. 

Endelig, om nord fortsetter med kløver i håp om singelton hos syd får spillefører et ekstra inntak til øst og kan spille spar til tieren. Men for å unngå to trumftapere må han ta finessen, og da kommer nord inn. En tredje runde kløver fra nord til syd trumfkonge forfremmer nords spar 9-8 til stikk! 

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.