Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Fint tempospill

I hvilken rekkefølge kortene spilles har ofte avgjørende betydning. Her skal du få se et fint tempospill fra en lagturnering.

Her i New Zealand ble en av årets tre store lagturneringer spilt i helgen. Vi har her i landet North Island Teams, South Island Teams og NZ-Teams (spille under bridgefestivalen) som alle regnes som nasjonale lagmesterskap, men vi ikke har noe seriemesterskap som i Norge.

I helgen kom mot slutten et instruktivt spill som hadde å gjøre med å velge riktig utgangskontrakt, men deretter også om å finne den riktige spilleplanen og rekkefølgen kortene spilles i hvis den beste utgangen finnes. Den beste planen øker veldig sjansene for å vinne utgangen.Hvis du melder slik unngås 3 grand som ikke kan vinnes om forsvaret i tide får fatt i kløverstikkene sine. Og de gjør de trolig med det samme, etter kløverutspill blir det to bet i 3 NT i løpet av noen få sekunder.

4 hjerter har mye bedre sjanser, og syd bør ser det, i alle fall etter disse meldingene. Nords 3 hjerter i tredje melderunde er veldig beskrivende, han må ha akkurat noe sånt som dette.

Det forstår imidlertid også motparten, og vest spiller ut trumf siden han vet det kommer kortfarge i kløver og tre trumf hos blindemann.

Hvordan spiller du?

Du har fortsatt tid til å få en kløverstjeling, men om du stikker trumfutspillet og spiller kløver kommer garantert nok en trumf fra forsvaret. Hvis du da stjeler en kløver er det ikke flere trumf igjen hos blindemann, og idet forsvaret kommer inn igjen i spar kan de forsyne seg med to kløverstikk. Det blir en bet med tre kløvertapere og en i spar.

Nei, her må det spilles spar med det samme, i andre stikk.

Du vinner med hjerter dame og spiller spar konge som blir stukket av vests ess. Vest fortsetter med trumf.

Hva nå?

Du har ni sikre stikk (3+4+2+0). Hva må til for å vinne ti stikk?

Husk at du ikke ser sitsen hos motparten når du sitter ved bordet og spiller. Hvis hjerteren sitter 3-3 kan du få trumfet en ruter på hånden etter å ha trumfet ut og har da en sjanse at ruteren sitter 3-3.

Men det er en bedre plan. Idet vest forsetter med den andre trumfen sin vinnes med knekten. Så skal du spille liten ruter fra nord! Det øker betraktelig sjansene dine for å vinne ti stikk. Forsvaret vinner og spiller trolig nok en trumf. Idet trumffargen viser seg å sitte 3-3 har du pga. at du ga bort ett ruterstikk fortsatt muligheten for at ruteren ikke sitter verre enn 4-2, en veldig god mulighet. For nå som du allerede har gitt vekk ett stikk i ruter kan du trumfe en ruter med den siste trumfen din, og den femte ruteren blir god - det tiende stikket. Etter dette står bordet unntatt den ene kløveren, men det blir kun forsvarets tredje stikk. De vinner altså ett stikk i fargene spar, kløver og ruter(!). Og skulle trumfen sitte 4-2 har du pga. at du spilte liten ruter fra bordet i fjerde stikk fortsatt en sjanse, ruteren kan sitte 3-3 etter at du har tatt ut fire runder trumf (hvis trumfen altså satt 4-2).

Alt i alt et fint tempospill som dessverre mange av dem som var i 4 hjerter overså, og enda mer dessverre, de vant sin kontrakt likevel fordi både ruteren og hjerteren satt 3-3! De spilte som beskrevet, men ga ikke bort det ruterstikket tidlig som må gis bort for å vinne med ruter 4-2. Tre spilleførere vant faktisk elleve stikk i 4 hjerter, men de ville alle gått bet i 4 hjerter om ruteren hadde vært fordelt 4-2 som i mitt diagram. De ville også gått bet om trumfen satt 4-2, selv om ruteren satt 3-3.

 

Kommentarer

Fint tempospill for motspillet også
Hvis Vest venter med spar ess til tredje runde blir det beit.

Totalt 1 kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.