Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

En liten svipptur for å spille bridge

Vårt internasjonale stjernepar Boye Brogeland - Espen Lindqvist har vært på farten igjen, nylig var de i Kina for å spille for et profflag i det åpne klubbmesterskapet. Det var endel internasjonale spillere der borte, bl.a. noen av de sterkeste polakkene.

Espen og Boye sitt lag gjorde det godt i kvalifiseringen hvor totalt 101 lag deltok. De ble nr. 2 i A-serien. I semifinalen ble det imidlertid tap, men deretter klarte nordmennens lag å ta bronsen. Det kan nevnes at et lag med stjerneparet Klukowski-Gawrys fra Polen rykket ned til B-serien.

Her et spill hvor Brogeland ikke hadde problemer med å se et typisk lærebokspoeng:

Boye var i 4 spar som syd og fikk ruter ut til esset. Hvis en ser bare på trumfen er det med en slik kombinasjon ofte riktig å spille kongen fulgt av liten til tieren for å gardere seg med D-kn fjerde hos ost. Men man må se på helheten i spillet. Her er det fare for å få en spartaper og tre hjertertapere hvis spillefører selv skal åpnne hjerteren. Hvis trumfen spilles som beskrevet kan vest fri seg med den tredje trumfen. Da må spillefører gjette hvor hjerter 10 befinner seg for å unngå tre hjertertapere.

Løsningen er å satse på trumfen 3-2, da går det greit ved å ta to store spar. Så kjøres i gang med kløverfargen. Hvis vest trumfer må han spille hjerter som løser den fargen med kun to tapere, eller ruter til dobbeltrenons som gir stjeling på den ene siden og hjerteravkast fra den andre. La oss si vest ser det og nekter å trumfe. Den femte kløveren gir da avkast for en hjerter fra nord, men bare en. Dette blir igjen:

I denne situasjonen spilles trumf til vest, og nå kan han ikke lenger vri seg unna, men må gi spillefører favøren han trenger for å sikre utgangen.

 

 

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.