Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

EM ER I GANG!

Åpningskampen

Lagene i åpen klasse skal gjennom hele 37 kamper. Vi kommer nok etter hvert til å fokusere mye på de norske spillernes innsats, og på de store favorittlagene. I første runde valgte jeg å følge våre venner fra Færøyene som gjorde slike en fantastisk innsats i Nordisk. Selv tor jeg nok Norge har betydelig bedre sjanser enn Færøyene i EM, men det kunne være moro å se om de starter EM i like god form som de var under siste Nordisk. De møtte Estland, en nasjon som pleier å havne rundt middels, eller ofte noe lavere enn det.

I det aller første spillet dreide det seg om å unngå utgang, og det gjorde Færøyenes Ø/V-par, men dessverre for dem på feil måte. Meldingsforløpet i lukket rom startet slik:

 

Spill 1. Nord giver, ingen i sonen.

 

Vest Nord Øst Syd

         Pass         Pass       1 kløver

1 spar         dobler              2 hjerter

Nords dobling av 1 spar viste (normalt) minst fire hjerter.

Hva betyr østs 2 hjerter?

Det er et avtalespørsmål, og kanskje noe du selv kan sjekke om makkeren din har samme oppfatning som du har? Noen bruker det sikkert som såkalt cue-raise, dvs. sparstøtte og en god løft. Andre bruker 2 kløver til det formålet, og andre igjen både 2 kløver og 2 hjerter som støtte i spar med litt forskjellige håndtyper (for eksempel den ene viser trekorts-, den andre firekorts støtte). Selv liker jeg å bruke kun 2 kløver som cue-raise og 2 hjerter som naturlig, men det blir vel mest smak og behag. Øst mente han hadde avgitt et cue-raise, men det gjorde ikke makkeren og passet! Dermed var de i en tullekontrakt hvor de hadde ni spar til sammen. Omtrent to tredeler av Ø/V parene meldte utgang i spill 1 og gikk bet. Da Færøyenes øst gikk en bet i 2 hjerter delte han den scoren (-50) med en del par på butleren, men i kampen ble det 6 IMP ut.

 

Like etter kom dette:

Nord

D

E K kn 10

E kn 10 5

kn 8 5 2

Syd

E K kn 10 9 5 2

5 2

9 7 6

9

 

Meldingsforløpet var fort gjort, 1 kløver fra nord og 4 spar fra syd. Vest spilte ut ruter 3. Hva ville du gjort nå? Kontrakten er bombesikker, syv sparstikk, ess-konge i hjerter og ruter ess. Det er gode muligheter for elleve stikk også. Men ruterutspillet kan på en helsvart dag være farlig. Hvis du slipper den første ruteren og øst har femkort vinner han det stikket, gir makkeren en ruterstjeling, kommer inn igjen i kløver og kan gi vest enda en ruterstjeling. En bet før spillefører kommer inn! Det er ikke alltid det å gi opp overstikkene er riktig selv i lagkamp, men her er det vel greit å vinne med ruter ess og ta de ti sikre stikkene. Færeøyenes syd slapp ruteren. Skrekkscenarioet jeg skisserte skjedde ikke, men øst spilte kløver til vest og det kom nok en ruter. Nå sviktet motet, og han gikk opp med esset og vant ti stikk. Det satt snilt, ruterhonnørene fordelt og fargen 3-3, så ingen fare. Men slik det ble spilt,han gikk opp med ruter ess andre gangen, kunne det blitt gått bet om utspillet var fra femkorts ruter.

Det ble en god del for mange svake spill fra Færøyene. I en kamp med stor omsetning gikk de på et klart tap (19,25-0,75) mot et estlandsk lag jeg heller ikke har særlig tro på vil være med å kjempe høyt oppe til slutt.

Rundens spill

Det kom et skikkelig stort og vanskelig spill i første kamp: Spill 9. Giver nord, Ø/V i sonen.

Storeslem i både kløver- og ruterkontrakt er nedlegg medmindre det kommer minorfarge ut til stjeling. Men å melde storeslem er omtrent umulig etter svake 2 spar eller Multi-2 ruter fra nord. Helness-Helgemo (Monaco) meldte 6 ruter og vant 11 IMP for det da lagkameratene Multon-Zimmermann stampet i 6 spar som gikk 800 i bet.

I Norges kamp var -800 i 6 spar uavgjort spill.

I «min» kamp noterte Færøyene 800 i 6 spar. Estlands vest ved det andre bordet meldte imidlertid uforståelig 3 ruter etter makkerens opplysende dobling av nords 2 ruter. 3 ruter var (selvsagt) ikke krav, og der fikk han spille! Fattige +190 kostet Estland 12 IMP.

Spillet fikk et enda mer dramatisk utfall i kampen mellom Østerrike og Tyskland. Østerrikerne snublet seg som eneste Ø/V-par i storeslem. De endte i 7 kløver uten at meldingsforløpet virket overbevisende. Ved det andre bordet åpnet nord med 2 ruter – Multi. Øst doblet, og da syd sa 4 kløver som ba nord om å redegjøre for hvilken majorfarge han satt med meldte Tysklands vest 4 ruter! Det var ikke krav, og dermed gikk det lynraskt pass rundt. Pluss 190 var ikke mye å skryte av, spesielt ikke med +2140 til Ø/V ved det andre bordet, 18 IMP til Østerrike.

Et annet resultat på dette spillet vakte litt oppsikt. I kampen Spania-England stoppet Spania i utgang og noterte +640. Ø/V for England var det meget etablerte topp-paret Robson-Forrester. De spilte 4 spar som Ø/V (!) og gikk fem sonebet! Det var nok et cuebid som ikke ble oppfattet, og spanjolene som kun hadde +640 kunne notere 15 IMP inn for det da lagkameratene hadde 500 inn.

De to lagene med norsk innslag fikk en flott start på mesterskapet Norge hadde full kontroll mot Kypros og vant 20-0. Monaco (med Helness-Helgemo) vant også overbevisende mot Skottland. Monaco med Helness-Helgemo er ikke nevnt så mye blant favorittene i dette mesterskapet. Det skyldes nok at Multon-Zimmermann kun har med presidenten i Monacos bridgeforbund, Jean Charles Allavena som femtemann. De største EM-favorittene er England, Frankrike og Nederland.

Vi går spennende EM-dager i møte, så følg med på BBO og på NBF sine blogger!

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.