Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

DOWN UNDER OPEN TEAMS

Et initiativ fra Australia ble til en online lagturnering for hvor det deltok mest australske lag, men også noen lag fra Indonesia, India, Singapore og New Zealand.

Vårt lag hadde ambisjoner siden vi vant YEH BROS TEAMS for noen uker siden med nesten samme lagoppstilling. I grunnspillet var vi bra med, men det så litt skummelt ut da ble et ganske stort tap i runde 6 (av 9). Kun de fire beste får spille semifinale søndag, resten av lagene spiller videre i en forlenget Swiss (B-finale). Heldigvis fikk vi til noen bra kamper mot slutten og kom oss inn på topp-4 (2.plass til slutt).

Kampen vi fikk litt juling var mot det indonesiske laget som vant kvalifiseringen. De vant kampen med 15 IMP, men her skal du få se et enkelt spill som svingte atskillig mer enn det. Det handler om avtaler i situasjoner hvor motparten dobler oss i 3 grand. Bør vi plukke ut? Hva betyr eventuelt redobler?

Det er altså slik at 3 grand blir doblet etter et eller annet meldingsforløp. Sier pass fra førstemann til å melde at han tror de skal spille 3 grand doblet? Hva ville det vist om han redoblet? Mine lagkamerater som ble utsatt for denne meldesituasjonen er et anerkjent topp-par som har spilt sammen flere år. Men de trynet. Slik gikk meldingene:

  

Syds 1 kløver var 2+ kløver og 1 hjerter viste spar (kløverføringer). Hva i all verden er de øst som passet første gang kan ha som gjør at han kan doble 3 grand nå? 

Øst må ha sparfarge, for med andre hender og sterke kort ville han meldt i første melderunde. Så her må de som ha meldt 3 grand se på sparbeholdningen sin og ha en avtale for meldingene pass og redobler for å fortelle hvordan det står til i sparfargen. Selvsagt kan man rett og slett ta ut selv hvis man har mistet helt trua på den utgangen vi selv har meldt. Men det er først og fremst sparfargen som er interessant her. Slik så spillet ut:

  

Det er syd som har sparstopper, nord hadde ikke det selv om han altså viste spar med 1 hjerter. Tydeligvis var ikke N/S på bølgelengde da nord tok ut i 4 kløver som ble kontrakten! Burde syd redoblet? 

Hvis de enten spiller 3 grand doblet, eller enda bedre redoblet blir det en kalass-score. I 4 kløver noterte de fattige +190 for tretten stikk. Mot oss ved det andre bordet fant Indonesia frem til 6 ruter som ga +1370, 15 IMP ut for oss. Vi fryktet at det var et tapsspill siden det var en fin slem de fant, men ikke at vi skulle tape det på denne måten. 

Som det viste seg å være kunne øst dobling vært en gavepakke for vårt lag, for spiller vårt N/S-par 3 grand udoblet blir det også et stort tapsspill. Men hvis de tør spiller 3 grand doblet eller redoblet blir det gevinstspill. La oss leke litt med tallene. Hvis øst spiller ut spar konge (og det gjør han, han tar rett og slett ikke for hjerter ess!) mot 3 grand doblet eller redoblet blir det tretten stikk, fire doblede/redoblede overstikik. Det gir +1550 hvis kontrakten er 3 grand doblet, og vi vinner 5 IMP i stedet for å tape 15. Om kontrakten er redoblet noterer N/S den uvanlige scoren +2600! Da ville det gått 15 IMP vår vei i steden for deres vei, 30 IMP i sving - en sjeldenhet. 

Vel, det var kun ett spill og en kamp, og muligens får vi sjansen til å revansjere oss mot Indonesia i semifinalen, eller enda bedre kanskje i finalen på søndag. 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.