Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Bridgekurset SPILL BRIDGE 2, leksjon 9 (m/opptak)

Her i dette innlegget finner du et rå-opptak av leksjon 9 i Spill Bridge 2. Leksjonen ble holdt på onsdag kveld.

Opptaket er på ingen måte redigert, så det er litt surr her og der. Litt lydproblemer, og internett-trøbbel i starten, men vi kom oss da gjennom det, det ok ca. en time mot at normalt er en leksjon 45-50 minutter. Og innholdet er stort sett korrekt og ganske likt den skriftlige oppsummeringen som deltakerne også får tilsendt.

Å høre gjennom opptaket som repetisjon for de som var tilstede kan sikkert være nyttig for noen av dere. Dessuten kan de av kursdeltakerne som ikke hadde anledning til å være tilstede onsdag kveld få sett og hørt leksjonen.

TEMA for leksjon 9 var opplysende dobling og svar. Dessuten ble det forsøkt å koble leksjon 8 (innmeldinger) og 9 som handler litt om det samme, om å komme seg med i meldingene etter at motparten har startet med en åpningsmelding. Før disse leksjonene har vi i kurset fokusert på åpningsmeldinger, svar og videre meldinger – uten motmeldinger. Alt for å finne ut de to viktigste tingene (hensikten med meldingene): «har vi en trumftilpasning?» og «hvor sterke er makker og jeg til samme».

I praktisk bridge kan meldingene gå slik, uforstyrret, men like ofte meldes det fra begge sider. Aktive meldingsforløp! Det er derfor viktig å lære seg også hvordan takle slike situasjoner hvor det er konkurransemeldinger og kamp om kontrakten.

En viktig del av dette er å lære seg svarene på makkers opplysende dobling. De er forskjellige fra svarene på en åpningsmelding (når makker har åpnet). Det er fordi på en åpningsmelding kan vi passe (med 0-5 poeng), men når makker dobler opplysende må vi svare selv med 0 poeng! Hvis ikke, altså hvis vi passer ut makkers dobling får motparten spille en lav, doblet kontrakt som ikke sjelden vil fyke hjem.

Studer forskjellen i svarmønstrene på åpning 1 i farge og svarene på opplysende dobling! Mye å passe på, og mye å lære. Hvis dere klarer å forstå hvordan og hvorfor er det bra. Forståelse er bedre for læring enn pugging. Og det er en logikk i de meldeavtalene vi har, så forsøk å forstå hvorfor det er lagt opp som det er.

Lykke til! 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.