Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Bridgeåret 2024 er i gang

I tillegg til at det foregår vanlig bridge på lokalt og nasjonalt plan braker det nå løs med internasjonale turneringer. I Reykjavik skal årets første WBT MASTERS, en populær lagturnering spilles over fire dager fra 22.januar. Såvidt jeg vet var det noen få ledige plasser (før helgen i alle fall), og interesserte kan ta kontakt med Thomas Charlsen, eller finne mer informasjon på turneringens hjemmeside, her.  

Her på motsatt side av jordkloden hvor jeg befinner meg er det første store arrangementet i Australias hovedstad Canberra. Der spilles Summer Festival of Bridge i perioden 9.januar - 21.januar. Det er alltid en fin bridgefestival, som regel med endel tilreisende fra Europa, Asia og USA. Dessuten er det fin sommer her nede nå mens mange nordmenn opplever sprengkulde. 

Forut for Summer Festival of Bridge arrangeres en juniorsamling (Youth Week) for australske spillere og noen tilreisende bl.a. fra New Zealand. En av dem er min faste makker i de større turneringene fremover. bl.a. i Canberra fra helgen, stortalentet Leon Meier som nettopp har fylt 20 år!

Vi tar med dette spillet fra Youth Week:

Du har som øst havnet i 3NT etter at nord åpnet med 1 spar før nord gikk innpå med 2 hjerter i ugunstig sone. Du innser selvagt at dere heller burde ha spilt 4 spar, men 3NT kan godt gå bra det og. Syd spiller ut hjerter 2 (norske) i makkerens farge. Nord vinner med esset og spiller hjerter 10 tilbake. Hva legger du? 

Det er vel riktig å legge damen i håp om at nord bare forsøker å lure deg, dvs. han sitter med AKJ10 eller AK109-sjette og forsøker å få det til å se ut som han ikke har kongen, dvs. syd har i så fall startet med toeren fra K-x-x. Om syd har kongen tredje kan du blokkere fargen for dem ved å legge liten. Da vinner syd stikket i tredje hjerterrunde og har ikke mer hjerter å spille. Men det er en hake ved det prosjektet. Det er, spesielt om nord har kun AJ10-sjette i hjerter - uhyre stor sannsynlighet for at han også har kløver ess. I så fall har han inntak til alle hjerterstikkene uansett, det hjelper ikke å blokkere overgangen i selve hjerterfargen. Det er en annen grunn til å legge damen. Om du blokker fargen for dem, og syd faktisk har både K-x-x i hjerter og kløver ess vinner du 3NT. Men dette er parturnering, og du kan anta at mange er i 4 spar. Der vil det trolig bli kun en taper i hjerter og to tapere i kløver, ti stikk. Så med ni stikk i 3NT behøver det kanskje ikke bli så bra likevel, for du taper mot alle som er i 4 spar. Hvis du derimot legger hjerter dame og den står har du 6+1+3 = 10 stikk og får garantert et kanonspill, kanskje ren topp!

Ved ett bord bestemte likevel øst seg for at hjerteren burde blokkeres og la liten i andre stikk. Da ble det lang nese:

Det gikk altså hjerter til esset fulgt av tieren, og øst la liten. Da ramlet taket i hodet på spillefører, hjerter konge tok med seg damen og det ble seks hjerterstikk til nord. I tillegg har N/S to kløverstikk, og for sikkerhets skyld ble øst så frustrert etter den triste starten at han kastet tre kløvere fra øst slik at syd fikk tre kløverstikk - fem bet i 3NT!

Fire eller fem bet betød ingen ting, det blir en solkelar, ren bunn uansett. Om øst hadde lagt hjerter dame i andre stikk som han nok burde ha gjort ville det blitt ren topp i stedet - ren kassesving.   

Det som var i 4 spar (bl.a Leon og makkeren) med ti stikk fikk en meget hyggelig score (75%) da det var en god del par i delkontrakt. Så +170 i 3 spar med ti stikk ga kun litt under middels (44%)

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.