Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Boye og Espen til finalen i Vanderbilt!

I det amerikanske mesterskapet i Kansas City, USA spilte Boye Brogeland og Espen Lindqvist semifinale i hovedturneringen Vanderbilt fredag kveld og natt til lørdag (norsk tid). Deres lag (SWARTZ) møtte lag CAYNE. Det buttet litt i mot i det første settet (av fire). I det andre settet var det jevnspilt, og halvveis i kampen ledet CAYNE med 14 IMP.

Litt før kampen var halvspilt var det norske parets engelske lagkamerater Gold-Bakshi i fokus i et par store spill på rad. I det første tok Gold en tilsynelatende forsiktig avgjørelse, men det var kanskje en forklaring på det? Han satt øst med disse kortene:

(Giver vest, N/S i sonen)

♠ A K Q 10 3

♥ 9 6 2

♦ A K Q 10 5

♣ ---

Makkeren Bakshi åpnet med 3 hjerter. Det lukter slem, men merk at det er gunstige soneforhold for Ø/V, og parets stil er veldig aggressiv når det gjelder sperremeldinger i disse soneforholdene.

Gold meldte 4 kløver – kontrollmelding. Syd doblet, og Bakshi sa 4 hjerter. Det virker for tilskuerne naturlig å løfte til 5 hjerter for å høre om makkerens hjerterfarge er bra. Kan det være bet i 5 hjerter? Kanskje, en har vel sett før at spillere med aggressiv sperrestil har sperret med farger så dårlig som damen sjette, eller J-10 sjette. For pessimistisk vil de fleste si, men Gold passet faktisk på 4 hjerter. Da vest hadde A-Q-10 sjette i hjerter var 6 hjerter bra, og slik det satt stod den enkelt omtrent samme hvilken spilleplan som velges. Da slemmen ble meldt og vunnet ved det andre bordet var det 10 IMP ut for lag SWARTZ.

Hvordan kunne Gold være så forsiktig?

Det jeg nå sier har jeg ikke fått bekreftet, så det er kun antagelser basert på sånn som det så ut på BBO. Over 4 kløver doblet tok det lang tid før 4 hjerter kom fra vest. Hvis det var det som skjedde ved bordet tror jeg Gold valgte å passe for ikke være uetisk, tenkepausen før 4 hjerter (om det da var en slik tenkepause) tyder på at vest ikke har en håpløs 3 hjerteråpning, for da ville han sagt 4 hjerter med det samme. Øst har fått urettmessig informasjon. Bakshi på sin side tenkte ikke fordi han ville gi makkeren urettmessig informasjon, men han visste vel rett og slett ikke hva han skulle gjøre. Hvis det var slik det skjedde, at slemmen ble brent pga. av dette, synes jeg det var fin oppførsel av Gold. (Jeg gjentar at dette kun er antagelser basert i hvordan det så ut under overføringen, og da vet vi jo ikke om det var akkurat slik ved bordet. Det kan jo være vu-graph operatøren var over og hentet seg en kopp kaffe eller noe sånt...).

Uansett, spillet var tapt hva enten det var pga. av en etisk vurdering av Gold eller ikke, og Gold-Bakshi tok det igjen i det neste spillet da de meldte en pen 7 kløver som greit ble vunnet. Da det bare ble meldt 6 hjerter ved det andre bordet, tretten stikk, var det 12 IMP tilbake til SWARTZ.

Tredje sett startet altså med CAYNE-ledelse med 14 IMP. I de femten spillene var det lenge enveiskjøring, 31-0 til lag SWARTZ etter åtte spill. Og da var de i ledelsen med 17 IMP. Så gikk noen småsvinger i favør av CAYNE, men mot slutten av settet var det full gass for de norske paret mot Lauria-Versace. Italienerne meldte feil slem (6 kløver med bet hvor 6 ruter stod), og på det spillet fant ikke Bakshi-Gold 6 ruter, de stoppet i 3 grand, men likevel 10 IMP til SWARTZ!

I settets siste spill fikk Brogeland-Lindqvist enda et kanonspill.

Med nordmennene i ugunstig sone skjøt meldingene fart og stjerneparet Lauria-Versace måtte gjette. De havnet i slem med to ess borte, og da Brogeland for sikkerhet skyld doblet ble det en pen doblet bet i riktig kollonne.  

Tøft meldt av de norske i ugunstig sone. Og det italienske stjerneparet gikk altså bet i to slemmer på rad.

Graves-Cayne som satt N/S ved det andre bordet var ikke så aktive, og Gold-Bakshi stoppet i delkontrakt – 4 ruter! Det var elleve stikk, og jeg tipper engelskmennene ikke var fornøyd med avslutningen av disse femten spillene. Men med kanonsettet det norske paret hadde var det 5 IMP inn også i siste spill, og 15 IMP på de to spillene hvor ikke akkurat engelsmennene var på sitt beste.

Tredje sett ble soleklart vunnet av lag SWARTZ, mye takket være storspillingen til Brogeland og Lindqvist. SWARTZ vant de seksten spillene med 59-8 og hadde en fin 37 IMPs ledelse før de siste femten spillene. Det luktet finale!

Og det ble en trygg seier!

Mange (norske fans) var kanskje litt skremt da Gold-Bakshi ikke spilte siste sett, men sponsoren Ricky Swartz kom på banen, dog med sin sterke, profesjonelle makker. Brogeland og Lindqvist spilte ved det andre bordet, og seieren var egentlig aldri i fare. Jeg har noen flere interessante spill på blokka fra denne kampen, men nå vil jeg bare gratulere Boye og Espen med en ny fantastisk triumf – finale i Vanderbilt, en av klodens mest prestisjetunge lagturneringer!

Seieren i semifinalen ble til slutt på 27 IMP. Og det behøver langt i fra stoppe der. I finalen møter lag SWARTZ det fryktede topplaget Nickell (USA) som vant sin semifinale, dog med ganske liten margin mot lag ROSENTHAL.

Finalen blir selvsagt overført på BBO.

Følg med!

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.