Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

ALT KAN LYKKES!

I dag får du et eksempel på at meldinger som ikke er anbefalt av særlig mange teoretikere kan lykkes godt i praksis. Spillet er fra en kamp i en lagtunering på BBO denne uken.

Først får du to spørsmål om valg av meldinger:

Spørsmål 1.

Du er i gunstig sone og spiller med et ganske standard system hvor grandåpningene er 14-16. Hvordan planlegger du å melde denne hånden?

De fleste vil vel svare at de åpner med 1 ruter. Er det noen argumenter for å åpne med 1 grand?

Å velge grandåpning med dette har vel flere argmunter i mot enn for. To dårlige dobbeltoner er ikke ideelt. Grandkontrakt kan godt havne på feil hånd, og vi kan misse en tilpasning i hjerter eller ruter hvis makker er så svak at han ikke melder noe. Dessuten ser kortene ut som de er mest egnet for trumfkontrakt. På den annen side får du vist styrken ganske bra med det samme hvis du melder 1NT. Et annet argument for en litt "off-shape" grandåpning er at du unngår et litt ekkel gjenmledingsproblem etter 1 ruteråpning og et sannsynlig svar 1 spar fra makker. Da må du velge mellom 1 grand som du er litt i sterkeste laget for, eller en gjenmelding 2 ruter, en melding du helst ville ønsket å ha sekskorts farge for å avgi. Enda et argument for 1NT er at du starter meldingene høyt, det blir på et hvis en slags sperreeffekt av det.

Spørsmål 2.

La oss si motstanderen til høyre åpner med 1 grand og du er i ugunstig sone. Du og makker har avtalt "LANDY", dvs. 2 kløver viser begge major. Melder du 2 kløver?

Det kan godt være riktig å melde seg på her, men fargene er svake og fordelingen er jo ikke særlig god. Hvis det ikke finnes tilpasning kan det bli kostbart. Jeg tror det har mer for seg å slenge inn en melding i parturnering, men for all del, også i lagkamp er det viktig å vinne delkontraktsspillene!

Dette skjedde i den nevnte kampen:

Øst valgte altså åpningen 1 NT med en hånd ikke mange "eksperter" vil velge det. Det fikk et veldig bra utfall for Ø/V da syd, toppspilleren Ashley Bach (verdensmester for par i 2016) meldte inn 2 kløver - begge major. Vest doblet for å vise "values", og doblingen er også en invitt til å straffedoble med god trumf. Hvis øst kan ta seg av hjertermelding så kan vest meget vel ta seg av sparmelding!

I den doblede 2 hjerterkontrakten må det nok bli minst -800. Den litt urutinerte spilleren på nords plass fikk problemer i en vanskelig kontrakt. Da røyken hadde lagt seg hadde hun fått kun tre stikk! Det betød fem doblede i faresonen, Ø/V + 1400.

Ved det andre bordet hvor makker og jeg satt N/S var spillet helt udramatisk. Øst åpnet på ett-trinnet og makker meldte inn 1 spar. Deretter gikk meldingene naturlig nok helt uten lyd fra oss, og vest endte i 3NT. Der ble det elleve stikk, Ø/V +460.

Dermed ga spillet hele 14 IMP, og det skjedde pga. østs litt utradisjonelle valg av åpningsmelding.

Alt kan lykkes!

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.