Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

ALL BLACKS - en helt ny betydning

Vet du hva All Blacks er?

New Zealand hvor jeg oppholder meg har jo kommet i nyhetene pga. en særs lite hyggelig hendelse i det siste, så la oss her heller nevne noe positivt, et av landets stoltheter: ALL BLACKS. Det er rugbylandslaget som har vunnet VM mange ganger.

Nordmenn flest kjenner ikke til rugby og cricket som er de to mest populære sportene i New Zealand. Rugbylandslaget som altså kalles ALL BLACKS er mestvinnende i verden, og rankert som beste nasjon av, tro det eller ei, 105 land (Norge er faktisk på listen, som nr. 94).

ALL BLACKS utfører før en landskamp en dans som kalles HAKA. Mange tror det er en krigsdans. Den er mer enn det. Det er landets urinvånere MAORIENE som har laget dansen.


ALL BLACKS før en landskamp

Hakaen brukes i flere sammenhenger; for å vise annerkjennelse for en motstander, si "welcome" til en viktig gjest, for å vise respekt for en stor prestasjon, eller hedre personer i viktige sammenhenger som for eksempel begravelser.

I en lagturnering forleden var det enkelte som hadde lyst til å gjøre en HAKA idet de skulle score opp med lagkameratene sine etter det spillet jeg idag forteller. Kortene som en spiller hadde var dessuten All Blacks, alle spillerens kort var sorte! 

Nord hadde som giver i sonen, motparten utenfor.


Bare svarte kort, ALL BLACKS!

Hva åpner du med?

La oss si du starter med en stille og rolig 1 spar med dine 10-11 spillestikk, og øst går innpå med 4 hjerter som makker dobler. Har du og makker klar avtale om hva en dobling betyr på så høyt trinn? Straff? Opplysende?Uansett, dette er ingen hånd du har tenkt å spille motspill med. Å ta sjansen på 6 spar må vel ha mye for seg, en anstendig makker må vel kunne hjelpe deg med et av de sorte essene? Uansett er det ikke mulig å finne ut sikkert hva som er riktig. Å melde 6 spar (mer eller mindre alene) skjedde ved endel bord, men det ble sannelig mange forskjellige resultater rundt omkring i salen. 

Ok, la oss si du sier 6 spar og det går pass, pass før vest dobler. Du er litt spent før makker legger opp blindemann:


Øst spiller ut ruter som går til kongen, vests ess og stjeling. Ingen av motspillerne er særlig fornøyde med den starten, men makkeren din ser fornøyd ut. Du vet imidlertid at utspillet ikke ga deg noen ting, og selv ser du at du fortsatt har et problem, trumfen. Den gir jo normalt kun en taper, men kan sparen sitte 4-0 med alle sparene hos vest? Har han doblet 6 spar fordi han har to ess, eller har han doblet fordi han har to ess og A-10 fjerde i trumf?

Hvordan spiller du?

En mulighet er å klaske en stor spar i bordet og notere 6 spar doblet med hjemgang like etterpå hvis øst følger farge. En annen er å spille seg over til syd i kløver og spille spar 7 til finesse med nieren. Hvis den finessen ryker til øst single tier får du bare håpe du har en veldig sympatisk makker...


Doblingen for en ekstra 100-lapp var kanskje ikke så klok, men det var en som gikk bet i 6 spar doblet likevel.

Å ha en sånn hånd som nord her hadde skjer selvsagt uhyre sjelden, og sitsen rundt bordet gjorde at det ble en svært uvanlig liste med scorer. La oss ta en titt på alle resultatene med en liten kommentar til hvert enkelt (kun ved ett bord spilte Ø/V kontrakt, i 5 hjerter doblet):

2 x 6 spar doblet med tolv stikk, +1660 - Godt spilt!    

3 x 6 kløver doblet med tolv stikk, +1540: Godt meldt! Men hva skjedde med Ø/V sin billige stamp i 6 hjerter (-500)?

1 x 6 spar udoblet med tolv stikk +1430: Et ganske ekstraordinært resultat, for hvordan klarte nord å finne trumfen?  

1 x 5 spar doblet med hjemgang, +850: Vest trodde nok nord hadde meldt en gang for mye... 

4 x utgang i spar med elleve stikk, +650: Solid score, men de gikk glipp av all moroa

1 x 5 hjerter doblet Ø/V med en bet, +100: Pluss er pluss (N/S), men nord vil aldri bli utdelt en slik hånd igjen. Og den nord-hånda er ment for å være spillefører!

4 x 6 spar udoblet med en bet, -100: Uheldig nord og klok vest?

1 x 6 grand udoblet med en bet: -100: Så Ø/V tok kun sine to ess? Og hvordan kunne denne kontrakten bli spilt udoblet?

1 x 7 kløver med en bet: -100: Udoblet? Ingen rød doblingslappe i meldeboksen, vest?

1 x 7 kløver doblet med en bet: -200: Ja, hvis syd var renons i spar og hadde hatt en kløver til så kunne det kanskje blitt vunnet storeslem med to ess borte...

1 x 6 spar doblet med en bet: -200: Nord hadde sjansen til å notere +1660...

1 x 7 spar doblet med en bet: -200: I samme kamp som det ble 6S doblet med en bet. Så nord i 7 spar reddet spillet til uavgjort spill ved å finne trumfen!

1 x 7 kløver redoblet med en bet: -400. Optimistisk junior på nord eller syds plass (redobler)?

1 x 6 grand doblet med tre bet: -800. Ikke hyggelig, men tre bet? Tja, det er faktisk godt spilt i en hårreisende kontrakt. (Hjerterutspill må lasjeres to ganger for å gå KUN tre bet)         

1 x 6 grand doblet med fem bet: -1400. IKKE verken godt meldt eller godt spilt...Et trist minne for N/S

Slike spill er selvsagt veldig sjeldne, og joda, det er show-spill. Selv liker jeg dem ikke noe særlig da det blir for mye bingo, og det påvirker kampresultatet i alt for stor grad, særlig i ganske korte lagkamper. Men jeg var ikke med i denne turneringa og har derfor ingen ting å klage over (eller skryte over...).

Vi tar imidlertid med vinnerlagets score i dette spillet:

N/S-paret deres var ikke særlig fornøyde da de hadde havnet i 7 kløver og gått en udoblet (!) bet, -100. 

Det bekymret ikke lagkameratene særlig da det var de som spilte mot 6 grand doblet og fikk tak i fem bet, +1400!

Det er sjelden at du vinner 13 IMP når du leser opp scoren din etter å ha gått ei bet i storeslem hvor du mangler to ess!

   

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.