Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

2023: Et meget godt år for norsk bridge!

Det er absolutt ingen tvil: Norge = en stormakt i bridge!

Gode resultater

Det har vært et flott år for norsk bridge. Norge har befestet sin stilling som en av de beste nasjonene i verden. Toppen var nok VM i Marrakesh, Marokko hvor det norske laget i åpen klasse (Bermuda Bowl) vant sølv med dette laget: Geir Helgemo, Tor Eivind Grude, Allan Livgård, Terje Aa, Christian Bakke og Boye Brogeland samt NPC Tolle Stabell og coach Sten Bjertnes.

Også i dameklassen har Norge befestet sin stilling som et topp-lag. I VM ble det kvartfinale. Seniorlaget fulgte opp med flott innsats, også de kom til kvartfinalen.

Foruten disse storfine resultatene har norske spillere kjempet høyt oppe på listene i en rekke internasjonale turneringer, bl.a. i World Bridge Tour sine turneringer som har økt sin popularitet blant internasjonale toppspillere. Merk at det blir WBT-turnering under det storarrangementet i Bodø i mai 2024 hvor også Marit Sveaas International går av stabelen.

USA er et populært reisemål for proffene og også enkelte norske andre spillere for å spille i de amerikanske mesterskapene, US-Nationals. I de mesterskapene har det også blitt mange fine norske plasseringer.

Nå har jeg sikkert glemt noe bra som burde vært nevnt, men uansett, alt i alt har 2023 vært veldig bra for norsk bridge.

Rekruttering

Ungdommene kommer!

Det pågår stor juniorsatsing og og innsats når det gjelder rekruttering generelt fra flere hold, både i forskjellige juniorklubber og NBF. Vi har rapportert om dette gjennom året, så i denne omgang er ingen nevnt, ingen glemt. Vi vil selvsagt følge med på det som skjer på den fronten også i 2024 og rapportere her i bloggen.

Flere norske juniorer har begynt å oppnå resultater også i åpne turneringer med langt mer erfarne motstandere enn dem selv. Dette gjelder både jenter og gutter. Nicolai Heiberg-Evenstad har allerede fått seg et navn internasjonalt. Sofie Sjødal oppnådde gode resultater i USA forleden. Og det er flere andre som banker på døren og snart vil være med å kjempe om landslagsplasser både i OPEN og LADIES.

Illusjon

God melde- og spilleteknikk er et must for toppspillere. Men det er også veldig viktig å være på høyden når det gjelder å skape et feil bilde av hvordan det ser ut for motstanderne. Det gjelder selvsagt når man er spillefører, men også motspillerne kan lure spillefører til å tro det ser annerledes ut enn det egentlig gjør.

Her er et eksempel fra høstmesterskapet i USA forleden hvor landslagsparet Aa-Livgård oppnådde noen bra resultater. Spillet er fra en av lagkampene det norske landslagsparet spilte. Ta først østs plass hvor Allan Livgård satt.

Dette var en soneutgang, og syd hadde vist 12-14NT uten hjerterstøtte før han ble plassert i 3NT.

Terje Aa (vest) spilte ut spar knekt. Spillefører ba om kongen som vant stikket, så ruter til knekten på hånden som også stod fulgt av ruter til kongen. Vest la positiv Smith på ruterspillingen, så det er mye som tyder på at han har A-J-10 fjerde eller femte i spar. Så kommer liten kløver fra nord. Hva ville du lagt nå?

(Mer om motspillsignalet Smith Peter kan du lese her)

Altså, kløver 4 fra bordet. Det er teknisk korrekt å legge kløver 8 – lavt i andre hånd. Livgård la imidlertid kløver 10, og det skapte en illusjon for spillefører som han ikke klarte å komme seg bort fra. Hele spillet så slik ut:

Hva som ville skjedd hvis øst legger kløver 8 er umulig å si. Kanskje ville spillefører lagt damen med bet som resultat siden øst i så fall ville hatt kløverstopper med K-10 gjenværende. Kanskje ville han tatt dobbelkappen og vunnet sin utgang. Men da kløver 10 kom på og spillefører prøvde damen var spillefører 100% sikker på at det var K-10 dobbel og dengte lynraskt ned esset. Da kunne ikke kontrakten vinnes lenger.

I ettertid kan man jo si spillefører kunne gått over på bordet på hjerter ess og spilt kløver derfra. Sitter kløver konge singel gjenværende hos øst sitter den det også etter hjerter til esset. Men hva om vest har kongen og har lasjert? Da åpner spillefører opp hjerteren også før kløveren er godspilt og det blir flere sonebeter. Og spillefører var altså  bombesikker på at øst hadde K-10 dobbel!

Spillet viser godt hvordan en illusjon fester seg, og da er det fort gjort å tråkke feil. Ved det andre bordet ble 3NT vunnet ved hjelp av dobbelfinessen i kløver.

Ps. Selv om et lurepåspill kan skape en illusjon og fungere godt er det nok et tips for de fleste at de bør være litt forsiktige med både falsecarding og mer ekstreme og uvanlige påspill, spesielt i motspill. Hyppig falsecarding i spill hvor det neppe kan tjene til noe kan like gjerne lure makker slik at han plasserer kortene feil og bommer i det videre motspillet. Det kan godt bli en selv som sitter igjen med lang nese hvis man forsøker å være veldig lur og kanskje ikke vet sikkert hva man egentlig gjør og ønsker å oppnå!

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.