Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

1.divisjon: Møre og Romsdal i tet

Etter fire kamper i 1.divisjon har Møre og Romsdal tatt ledelsen og ligger 13 VP foran Oslo 1 (Lillevik) med Buskerud (Smith) på 3.plass. Møre og Romsdals lag har vært i samme posisjon tidligere uten å lykkes til slutt. Kan det gå veien for dem i år?

Forhåndsfavorittene (mine) Midt-Trøndelag 1 (Grøtheim) ligger på 4.plass, mens Hordaland 1 har omtrent middels så langt (kanskje Kvangraven hadde et poeng likevel?). Tittelforsvarer Rogaland (Hauge) har skuffet enormt så langt og ligger nest sist.

Dette spillet fra runde 2 var som tatt fra læreboka:

Det var vanlig med sluttkontrakt 4 hjerter, men Ø/V har en billig stamp i 4 spar. Høyems 2 hjerteråpning med disse kortene ser ufyselig ut i mine øyne, men det er helt klart at denne gangen var konvensjonen (hjerter og en minor) perfekt, for det gjorde at Ø/V ikke kom med i meldingene. Kanskje burde syd sagt 4 hjerter direkte, for med ellevekorts hjertertilpasning er det siste du vil at motparten kommer med og finner en stamp. Å si 2NT (spørsmål) må vel være for å finne ut om slem kan stå? Kan egentlig slem være mulig sett fra syds synsvinkel? Kanskje, men det er lite sannsynlig, så å hoppe ut i 4 hjerter med det samme har mye for seg. Det gikk bra via 2NT - krav - også, vest hadde ikke riktig til å melde.

Merk at Ø/V har ni stikk i sparkontrakt. N/S kan ikke få fatt i mer enn ett stikk i hjerter, trumfesset og to kløverstikk. Siden vest har kløver 10 kan ikke spillefører tape mer enn to kløverstikk om N/S åpner fargen (spillefører legger liten om nord skifter til kløver), og om ikke N/S tar de stikkene får vest kastet en kløver på den femte ruteren.

Ved det andre bordet gikk det to passer før syd åpnet med 1 hjerter. Da gikk vest innpå med 1 spar. Øst var med til 3 spar, men ga seg over 4 hjerter. Det kan vel være riktig å la dem spille 4 hjerter, det kan kanskje være bet noen ganger. Men det spørs om ikke det riktige med slike kort er å stampe i 4 spar? Det var definitivt riktig denne gangen, for N/S kan kun vinne ti stikk i hjerterkontrakt, så de må nøye seg med +100 i 4 spar. Om de forsøker seg på 5 hjerter blir det en bet.

Spillet i 4 hjerter er som tatt fra læreboka. Det er en spartaper og to rutertaper. Og ser man på kløveren isolert vil det ofte bli en taper der også, i så fall fire tapere i kontrakten. Med slik kløver må man (isolert sett) enten finne kongen dobbel hos øst (liten til damen fulgt av esset som feller kongen), eller K-10-x foran (da må det spilles på dobbelfinesse). Men alt dette er kun hvis man glemmer å se på hele kortmønsteret. Det er nemlig som skapt for innspill som fører til at Ø/V må åpne kløverfargen for spillefører, og da smuldrer Ø/V sitt potensielle kløverstikk bort. 

Høyem fikk ruter ut til esset, ruter tilbake til kongen og sparskift. Han vant med esset, tok en trumfrunde og fridde seg med spar. Samme hvem av motspillerne som tar det stikket må de hjelpe spillefører med kløveren. Hvis vest spiller kløver fra tieren legger nord liten og østs konge er fortapt. Hvis øst vinner sparstikket og spiller kløver unna kongen legges selvsagt liten fra syd og fargen løses uten taper.

I diagramsituasjonen spilles spar, og Ø/V er sjanseløse.

På BBO antydet noen kommentatorer at sparutspill gjør det verre for spillefører. Men det gjør det ikke. Han vinner med esset, tar ut trumfen og frir seg med spar eller ruter. Forsvaret får sine tre stikk, men så må de løse kløveren for spillefører.

Med forbehold om at det som ble vist på BBO fra det andre bordet er riktig, så må det sies at spillefører i 4 hjerter der gjorde en feil. Han fikk spar ut og lasjerte! Da kunne forsvaret tatt sine to ruterstikk og fridd seg med spar eller trumf. Med tre stikk i boks og inspillsmuligheten forsvunnet vil da spillefører måtte avgi kløverstikk - betestikket.    

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.