Ungdommen hjelper oss

Disse tre jentene er Gerd Teigen sin forlengede arm i kortadministrasjonen. De har bare godord å si om henne. Takk for hjelpen til dere alle. Uten en ansvarsfull, hardarbeidende og ryddig stab ville Bridgefestivalen aldri gått på de skinnene som den visselig gjør.



                                Fra venstre: Helene Hove Gjøs, Juliane Bjerkan og Kristin Grimsrud


Johan Moen har sommerjobb som kortlegger. Mens vi andre spiller inne i Kongstenhallen, sitter han og to kompiser innestengt på noen kvadratmeter i gangen og legger kort med en fart som du ikke vil tro. Jeg spør om tempoet og Johan forteller at hvis alt går uten at kort kiler seg eller andre mekaniske feil oppstår, så rekker har 300 dubletter i timen. Det blir omtrent 12 sekunder i snitt pr. spill og da skal jeg hilse deg å si at du skal ha tunga rett i munnen.

"Jeg spiller ikke kort selv, så dette er en sommerjobb for meg. Vi er tre eller fire venner som gjør dette for å tjene oss noen slanter vi kan leve på resten av året. Festivalen betaler også faktisk ganske bra, så det er en fin jobb å ha. I tillegg får vi diett når vi ikke bor hjemme og det sper også på."



                                                       Johan Moen, Melhus

Jeg trodde det meste av kort var lagt på forhånd?

"Ja, det stemmer det. Noe suplering er det og til sideturneringene er ikke alt komplett. Det vi har gjort de siste dagene, er å forberede arrangementet i 2016. Der er faktisk en del klart allerede og ligger pakket i esker. Neste år er det som du sikkert vet ikke festival på vanlig måte og vi vet rett og slett ikke helt hvordan det blir med kort til EM i Tromsø. Noen sier at EBU kommer med egne kortstokker og eget mannskap for å legge kort."

Johan og vennene er ferdig med årets innsats og det er kun litt ryddig som gjenstår. I år har det vært lite klager og så vidt han vet har alle mapper innehold de 52 kortene de skal. Det er ikke verst når en tenker på at det er over 60.000 eksemplarer i omløp!

Takk for hjelpa!

Gerd er på plass i år også



Denne dama er 84 år! Hun står opp i otta for å forberede alt som har med kort å gjøre til alle turneringene under Festivalen. Blir du ikke trøtt, Gerd, spør jeg.

"Neida, dette går så fint så. Jeg er frisk som en fole og det er ingentlig som feiler meg på noen måte. Hvorfor skal en ikke da gjøre ting som er moro og gir livet mening? Jobben begynner i åttetida på morgenen og vi er ikke ferdige før mørket begynner å senke seg over byen."

Du har med deg noen jenter i staben, ser jeg.

"Jada, flinke jenter som gjør en flott jobb. Jeg vil også skryte av guttene som sitter i gangen og legger de kortene vi mangler. De er systematiske og når vi får kassene med spill, er de nøyaktig merket sånn at rett spill kommer til rett turnering til rett tid"

Folk som ikke spiller bridge tror at det går med en kortstokk pr. bord og at de da brukes mange ganger. Det vet vi ikke er rett og Gerd forteller at det går med omtrent 60.000 dubletter under festivalen. Det meste legges på vinteren og våren i forkant, men gutta i bua suplerer der det trengs. 

Hvis du tror dette er første gangen Gerd er kortansvarlig, tar du feil. Jobben hadde hun i alle år på Lillehammer og det var naturlig at hun ble med ned hit til Fredrkstad også. Hun forteller at hun ikke blir lei og så lenge helsa holder kommer hun tilbake.

De fleste av yrkesaktive ser fram til pensjonisttilværelsen der de skal lufte hunden og drikke sherry på terassen med gode venner. Sånn er ikke Gerd Teigen. For noen år siden var det utlyst en jobb på en KIWI-butikk i Hamar der hun bor. I konkurranse med over 40 andre søkere fikk hun jobben i en alder av mange-og-sytti.
"Der jobber jeg enda!, sier Gerd og smiler det flotteste smilet du kan tenke deg.

Måtte vi andre få en sånn alderdom, selv om jeg føler ordet "alderdom" nesten ikke er rett å bruke i denne sammenhengen.




Her er noen av de 60.000 kortstokkene som går med under årets Festival.

Innmelding mot passet makker

Hvis du sitter i andre hånd og melder inn på 2-trinnet over motpartens åpning, er de fleste enige om at det nornalt viser en åpningshånd. Når begge motstanderne har meldt og makker har passet i andre hånd, synes jeg ikke det trengs å stille de samme krav for å gå inn. Det kan være helt avgjørende å få vist en farge slik at makkerparet kan finne beste utspill mot motpartens kontrakt.



Det er viktig at makkerpar har diskutert denne posisjonen. Jeg er helt enig med John Våge sin 2hj. Når begge motspillerne har meldt, er det lite sannsynlig at vi har egen utgang og da bør det kunne være ok å vise ED109xx. Iikke minst hvis vest kommer til å gjenmelde NT og makker får utspillet. John Helge Herland tok imidlertid litt av og måtte blø for det. Var det ikke litt  mange honnørpoeng i omløp i spillet, John Helge Herland, når du kikka ned på tolv stykker av dem? Eller kanskje ØV drev med fanteri? :-)

Meldingene gikk akkurat likedan påd et andre bordet, men der tok syd ut i 4hj. Det kosta "bare" 500.

Mot 3NT dobla spilte brødrene Stabell perfekt i mot. Ruter ess ut og makker la toeren. Skift til spar og ruter knekt som spillefører la liten på. Ruter til esset, spar konge og kløver til esset. Der venta enda to ruterstikk og 800 i beit.



                                                                     John Helge Herland

Små marginer

Semifinalene i Åpent NM lag ble vunnet av lag KingKong (Ringseth) og Stabell. KingKong vant sin kamp etter bare 16 spill da motstanderne lå over femti IMP bak og valgte å trekke seg fra den siste runden. Den andre kampen mellom Stabell (Stabell-Stabell-Marstrander-Andersen) og Komleposs (Eide-Eide-Herland-Våge) var svært jevn og spennende. Kampen endte med 55-42 til Stabell.

Dette spille ble helt avgjørende.

  Marstrander - Andersen spiller et litt anneledes naturlig system, spesielt med  minoråpningene. 1ru viser enten en ubalansert hånd eller 18-19 NT. Etter 1ru er det nesten bare kunstige meldinger.

2NT viser begge major, men styrken er jeg ikke sikker på. Peter Marstrander tok opp over 4hj og sjekket at makker hadde ruterkontroll. Jeg vet ikke om han visste at makker hadde ruteresset eller om det kunne vært kongen. Da hadde de manglet to esser.

Peter håpet at spar konge tettet fargen, men han var anhengig av damen dobbel i kapp. Ingen god slem i teorien, men gode slemmer er de som står.

12 inn i stedet for 13 ut. Det var mer enn nok til å svinge kampen.
     
     

 


Oppsett Åpent NM par

Denne skissen fikk jeg av Sigmund Bakke og det er "flyten" i åpent NM par. Da jeg for noen år siden arrangerte Norway Open i singel i SIB i Kristiansand, fikk jeg tilbakemeldinger om at ingen forsto regler for opprykk og nedrykk mellom puljer. Når jeg ser dette opplegget, sover jeg godt.

Klart for kvartfinalen Åpent NM lag

Det kommer noen kommentarer til at Åpent NM lag er lagt opp for de beste. Jeg sliter med å se det gale i at Festivalen også skal ha et elitepreg over seg. Mix og Mixlag er breddeturneringer, Veteran og NM damer også litt det samme. Da synes jeg det er helt ok at første og andredivisjonsspillerne får en turnering til å gjøre opp innbyrdes hvem som er best.

Opplegget i lag er langt bedre enn det noen gang har vært etter min mening. Først er det tolv runder kvallik for at seksten lag skal gå videre. Det er nok. Er du ikke inne topp 16, kan du takke deg selv. Så er det 32 spillskamper i 16-dels, kvarfinaler, semifinaler og finaler. Det skulle kanskje vært enda flere spill i finalen, med det er ikke plass til alt. Summa,summarum en bra endring, spør du meg.

I morgen starter Åpent NM par. Det er jeg litt mer usikker på hvordan ting kommer til å funke. Det er ingen CarryOver, sånn at spiller du 70% i innledende og 48% i mellomheatet, kan det være slutt selv med nesten 60% score på de første spillene. Sånn tror jeg det er i alle fall, men vi får se i morgen og fredag.




Lag Hauge er med i Åpent NM lag fremdeles. Ingen bombe.







ABAX vant knepent over Lag Gillis

Enda mer om 8-12 NT

Jeg har skrevet mange artikler om denne konvensjonen før og her kommer enda en. Som sagt sliter jeg med å se oppsida, selv om tilhengerne til stadighet kaller meg trangsynt og reaksjonær. En god venn av meg fra Larvik er den som blir våt i buksa hver gang har har et ess, en konge og en knekt utenfor sonen.

"Dette blir pluss, makker", sa han da han gikk 1700 i 2ru dobla i spillet under. "De spiller akkurat samme konvensjonen på andre bordet og med et enkelt motspill er det åtte beit, null stikk og 2000 å bokføre. 8 IMP til oss!"



Espen Erichsen og Simin Gillis hadde avtalene i orden. Vest åpnet med 1NT (8-12), nord doblet og øst tok ut i 2ru som viste 4-4 i rødt. Pass fra Gillis er krav og Espen dobla på nytt som straff. Pass rundt.
På det andre bordet hadde ikke undertegnede samme tette avtaler og slapp ØV av kroken. Skuffende av meg å ikke ha diskutert denne possen, i alle fall når jeg hadde 2000 inn mot kaninen som spillefører.

Den "forventa" åtteren inn ble 14 ut i stedet.

NM Veteran og NM damer

Disse turneringene er populære med hhv. 78 par og 52 par. Det synes jeg slettes ikke er galt.

I veteran var det Jostein Sørvoll og Erik Bølviken som ledet lenge, men brødrene Helge og Roald Mæsel spurta bra og tok en klar seier. I damenes mesterskap var det svært jevnt mellom Åse Langeland -Kristine Breivik og Penille Landås - Maja Rom Anjer, men sistnevnte var en hårsbredd foran da siste spill var spilt

RESULTATER VETERAN

RESULTATER DAMER




Helge og Roald Mæsel

 

Pallen i NM damer med fv. Åse Langeland,. Kristine Brevik, Maja Rom Anjer, Pernille Lindaas, Liv Marit Grude og Bodil Nyheim Øigarden.

Jeg klorer meg fast enda..

Det  er noen som kommenterer og sender mail på at oppdateringen her er litt dårlig. Noen ganger får dumme bønder også store poteter, så under over alle under har ikke noen klart å slå meg ut i Åpent NM lag enda. Det er sikkert ikke lenge til det skjer, men inntil så ender håper jeg på forståelse for at jeg må bruke mest til på å være en god makker og lagkamerat. Det kommer mer snart!!

Hvordan spiller du 6hj?

Her er kortene og siden jeg spiller selv i dag og ikke har mer tid til å skrive nå, så skal du få dagen på deg til å gruble. Det er en pris for turneringas beste spill i sikte hvis du finner beste spilleplan.  (Bruk kommentarfeltet)

Begrensa valg?

Dette er en av bridgeteoriens mest diskuterte tema. Du har denne fargen:

E10987


K654

Du legger ned kongen og øst følger med damen eller knekten. Nå sier teorien om begrensa valg at du skal ta finessen gjennom vest i neste stikk. Begrunnelsen er at hvis øst hadde hatt DJ dobbel, kunne han like godt lagt det andre kortet i fargen. Når han visselig fulgte på med honnøren sin, var det derfor sannsynlig at han ikke hadde noe valg. Sannsynligheten for at dette stemmer, er størst når det mangler fiire kort i fargen, men selv med både fem og seks kort ute, er det matematisk korrekt å spille slik selv om sannsynlighetene næremer seg hverandre når det er flere kort ute.

I gårsdagen kamp i 6.runde i NM lag kom disse kortene:



Vest skulle spille 6hj etter at nord hadde meldt inn spar og spilte ut kløverdamen. Kongen i bordet vant og så la de fleste spilleførere ned hjerteresset og en honnør kom på. Ser du isolert på hjerterfargen, er beste spilleplan nå å ta for ruteresset, stjele en ruter, hjerter til åtteren, spar til esset og hjerter til nieren. Nå blir det fire hjerterstikk i bordet, en ruterstjeling på hånd, fem kløverstikk og to esser. Tilsammen 12.

Men hva er det som gjør at denne gangen stemmer ikke kartet helt med terrenget?

Jo, det er fordi at en god spiller i syd vil legge en hjerterhonnørogså fra DJx. Når spillefører så kapper på åtteren, spiller syd en tredje hjerter og spillefører mangler dermed et stikk. Det vil bli en rutertaper til slutt.

Dette forutsetter imidlertid at syd er våken og klarer denne falsecardingen. Hvis syd alltid legger "ekte", er planen med å spille på honnør fjerde foran matematisk korrekt.

ABAX leder etter første dag i NM

Det er en feilpunsj som utgjør 11 Vinnerpoeng i kampen mellom ABAX og Thoresen. Det var spillernes feil at det skjedde, men jeg håper resultatet blir rettet opp i god tid før morgendagens spilling slik at Monradtrekningen blir rett. Midt i rurneringen er det ikke mulig å få til slikt, men når feilen skjedd i siste runde og regnskapet har natta på seg, bør det kunne gå an vel? Ingen stor sak, men rett skal være rett. Forutsatt at det praktisk er mulig å fikse.


RESULTATER ÅPENT LAG

RESULTATER VETERAN. Her leder predident Jostein Sørvoll med makker Erik Bølviken.

RESULTATER DAMER.  Her leder Åse Langeland og Kristine Breivik




Ellers registrerer jeg at nesten ingen norske par har systemkort. Jeg har spilt åtte kamper mot åtte ulike par. Hittil er det ett av dem som har hatt et ok utfylt kort, ett par hadde noen yderst få linjer, mens de siste hadde ingeting. NADA. Jeg liker nå en gang at regler er regler, uten at heller dette er noen stor sak. Når regelen ikke blir håndhevet, er det å forstå at spillerne etter hvert gir blaffen.

En superstormester og to nye stormestre med stjerne

Vi gratulerer Rune Andresen som superstormester og Geir Brekka og Nils Otto Eliassen som stormester med stjerne. En mosom kurisitet er at Nils Otto har spilte ALLE sesjonene i ALLE Bridgefestivalene siden den startet for snart femten år siden. Det er tøft! Han har hatt diverse hjerneslag og fysiske utfordringen uten at det har stoppet han. Jeg bøyer med i støvet!!





Rune Andersen





Nils Otto Eliassen



Geir Brekka

Medaljer i NM Mixlag og Patton

 

Over er pallen fra NM mixlag med "To gamle og to gode" på andreplass, vinnerne fra Sømna og "Hauge" på tredjeplass.




3/5 av vinnene i Patton. Rogeir Paulsen; Sjur Arne Bøe og Jon Egil Furunes. De andre på laget var Geir Helgemo, Per Arne Flått og Håkon Kippe.

Din tusseladd, Jørn Arild!!

Dette spillet ble behandlet av appellkomiteen etter niende runde i NM Mixlag. Jeg kan ikke huske å ha sett noe lignende, men det vitner i alle fall om at etter mange lange dager med bridge, er det fort gjort å miste noen hjerneceller.

Spillet så slik ut og Jørn Arild Ringseth skulle spille 6sp med hjerteresset i utspill. Meldingsforløpet kjenner jeg ikke til.

 

Jørn Arild får hjerteresset ut og skift til ruter. Han tar for KD i spar og fargen sitter singel til venstre og tre til høyre. Så ta han for EK i kløver og begge følger. Nå sier Jørn følgende. "Jeg spiller spar til esset og stjeler en kløver", samtidig som han lener seg fram og viser fram kortene et øyeblikk. Akkurat hva som skjedde videre, er jeg ikke 100% sikker på. Når en snakker med bridgespillere om slike ting, er det i alle fall ikke mulig å få et helt objektivt svar, men faktum er at når Jørn spiller spar til esset og kløver fra bordet, så følger øst med syveren!! Han tar kortene til seg og ber om å få spille ferdig spillet likevel.

Hva er det som skjer? tenker du nå. Dette er jo ikke mulig fordi det er bare kløverdamen ute.

Tell kortene og så ser du at det er et kort for mye i bordet. Jørn har telt seks kløver, men det er bare fem i virkeligheten. Bordet har altså kun Kn109xx. og nå ser du sikkert at han må gjette rett i kløver for å vinne 6sp. Hele spillet er slik:




Aktuelt gjetta Jørn Arild rett og seilte kløverknekten. Ikke unaturlig tilkalte motparten turneringsleder og ba om en vurdering av det som hadde skjedd. Turneringsleder bestemte at det var foretatt en claim og spillefører kunne ikke ta en finesse lenger. Appellutvalget var enig og jeg har ingen planer om å mene verken det ene eller andre om konklusjonen. Det eneste som er helt sikkert er at Jørn Arild "KingKong" Ringseth ikke har noen andre enn seg selv å takke for at han havnet i situasjonen. Hadde han telt antall kløver i bordet hadda han stjelt de to små ruterne sine i bordet i stedet for å gå på kløveren. Da hadde den trettende ruteren stått og det samme hadde kontrakten gjort. 

Jeg synes likevel synd på Jørn Arild og det er aldri noe moro når slike ting skjer. Ikke for noen av partene. Siden jeg er en oppsøkende journalist, alltid på jakt etter nyheter, ba jeg Jørn stille til en rekontruksjon av det som hendte. Den kan du se under ved å trykke på bildet.

Sømna til topps i NM Mixlag

etter en superspurt. Det er noe som heter å ri på Monradbølgen og store seire i de siste rundene er alltid en god ide. :-) 20 og 15 på de to siste var akkurat nok til å ta seieren, knepent foran "To gamle og to gode" og "Hauge". Resultater og spillstensiler finner du i linken ope til høyre.



Mariann Grude, Lars Arthur Johansen, Tor Eivind Grude og Tove Stoen.

Bord 1 i siste runde NM Mixlag

I Monradturnering møter lederlaget det best plasserte laget de enda ikke har møtt, men det er en rundes forsinkelse. Dette er på grunn av størrelsen av turneringa, og derfor trekkes runde 12 på bakgrunn av resultatene fra Runde 10. Lag Hauge hadde fem poeng forsprang til andreplassen før siste runde, men hadde ikke "rukket" å komme seg på Bord 1.

Derfor møttes "To gamle og to gode" og "Plan B" på BBO i siste kamp.

 

Terje Aa, Gunn Kari Helness, Marianne Harding og Svein Aril Naas Olsen




Anne Lill Hellemann, Helen Erichsen, Fredrik Helness og Espen Erichsen

Programmet framover i uka under Festivalen

Det er mange, meg selv inkludert, som har hatt kommentarer til programmet for Festivalen. En ting som er sikkert, er at det er ikke mulig å tilfredstille alle ønsker. På de åtte dagene Festivalen pågår, er det mange turneringer som skal spilles. Noen kollisjoner må det bli.

En viktig ting som gjelder CarryOver i både lag og par. Det er INGEN CarryOver i noen av turneringene. Alle sluttspillskampene starter 0-0 og i både Mellomheat, Semifinale og Finale i par starter alle par uten poeng.

Tirsdag:

Åpent NM lag spiller 2 x 4 kamper a 7 spill.  Parallellt går de to første sesjonene av NM Damer og NM Veteran (30 spill i hver sesjon). Sideturneringer spilles som vanlig med en på formiddagen og en på ettermiddagen. Klubbene i Østfold har flyttet sine sommerbridger til Kongstenshallen, så oppslutningen er rett så bra.

Onsdag:

Samme program som tirsdag, men kun en sesjon (siste) i alle tre turneringene. Det kåres vinner i NM damer og NM Veteran (30 spill)
De seksten beste lagene i Åpent NM er kvalifisert for sluttspillet

Ondag kveld er det kun åttendelsfinalen i Åpent NM lag som spilles. (2 x 16 spill)  Her håper arrangøren på en stor sideturnering.

Torsdag:

Kvartfinale i Åpent NM lag på formiddagen. (2 x 16 spill) 
Samtidig starter Åpent NM par med første kvalliksesjon (30 spill). IMPS ACROSS starter med første sesjon.

Semifinaler i Åpent NM lag på ettermiddagen. (2 x 16 spill)  De lagene som tapte kvartfinalen, kan gå inn i Åpent NM par, mellomheat A. Det blir publisert regler for hvor mange fra de ulike puljene som går videre.

Åpent NM par spiller på ettermiddagen mellomheat A/B. (30 spill) Det er resultatene fra formiddagens spilling som bestemmer hvor de enkelte skal spiller. Det blir publisert antall som går videre til Semifinale A/B

IMPS ACROSS avsluttes med andre sesjon.

Fredag:

Finaler i Åpent NM lag. (2 x 16 spill) på formiddagen Taper i semifinaler kan gå inn i Åpent NM par.

Seminale A/B i Åpent NM par på formiddagen. Det blir publisert antall fra hver pulje som får spille hhv. A-finale og B-finale.

Finale A/B i Åpent NM par, første sesjon (ca 30 spill)  på ettermiddagen. Finalistene i lag går inn i finalen. 



Lørdag:

Finale A/B i Åpent NM par på formiddagen.(ca 30 spill) . Vinner kåres.

Sånn ser det ut under NM mixlag



Jeg lar meg aldri slutte å fascinere over hvilken ro de som har ansvaret for store arrangementer som Bridgefestivalen har. Det er hundrevis av spillere som skal betjenes samtidig og for dere som aldri har ledet bridge skal vite at det i utgangspunktet er veldig mye som kan gå galt.

Ikke når Inger Hjellemarken har stødig hånd om roret og staben er drillet til minste detalj. Alle vet hva de skal gjøre og det er få høye skuldre å observere. Det er et godt tegn.

I skrivende stund nærmer NM Mixlag og Patton seg slutten. For resultater og spillstensiler viser jeg til de offisielle sidene. Det er ingen vits å gå hverandre i næringen på disse tingene. Linker finner du oppe til høyre.

Noen må da sitte her også?

Det er vel mest vanlig at journalister og fotografer samler seg rundt Bord 1 i Monradturneringer. Derfor stakk jeg motsatt vei da jeg ankom Kongstenhallen i dag og viet noen minutter til fire hyggelige bridgespillere på laveste bord i nest siste runde NM Mixlag.




På Bord 40 i runde 10: 
Fra venstre: Dag Inge Torgersen, Merete Kruke, Kine Tveten og Knut Ole Halbjørnshus


"Det er trivelig her  håper jeg?" er mitt første "spørsmål"

Det utløser latter rundt bordet og kommentarene kom tett som hagl. "Vi har hatt sinnsykt dårlige kort i hele turneringa og det gjelder like mye lagkameratene våre på det andre bordet," forteller Dag Inge Torgersen. "Ingen finesser har gått og maken til uflaks er det ikke mulig å ha."

Merethe Kruke er litt mer fornøyd og sier at det er mye mindre stress her nede på bordene. "Og vi ligger slettes ikke sist," forteller hun. "Det er flere lag bak oss på resultatlista." 

Alle spillerne er likevel tydelige på at ambisjonsnivået var høyere da de startet turneringa, men det er dette som er fascinerende med bridge. En gang svinger det egen vei, mens neste gang er det som om all verdens motvinder har bestemt seg for å komme samtidig. "Bridge er i tillegg til å være konkurranse, en sosial aktivitet. Helt sikkert mye mer sosialt her nede i sumpa enn på de øverste bordene er alle enige i

Jeg ønsker lykke til i innbyrdes oppgjør og ser fram til å studere resultatlista til slutt for å se hvem som tok skalpen på hvem.