Kanskje litt i det andre beinet også?

 En aldri så liten prat med Knut Brinchmann

 


Generalsekretæren begynner å få jetleg'et ut av kroppen etter å ha brukt dager i Sanya i Kina til å promotere det kommende EM i bridge i Tromsø. Jeg forstyrrer han ivrig opptatt med å rydde i hagen for å gjøre den vinterklar, men Knut vil gjerne dele siste nytt med oss.
 

"Før jeg begynner har jeg et hjertesukk, Snurr", sier han. "Jeg følger godt med hva norske bridgespillere sier og mener, og jeg blir rett og slett litt lei meg av å lese alt som står om oss i sosiale media. Er virkeligheten virkelig så ille og er bildet så ensidig negativ? Her kommer en oppfordring til den enkelte. Dytt litt positivitet, gjerne med store fonter, over i det andre beinet. Jeg mener helt ærlig at det legges ned et godt stykke arbeid på mange felter i norsk bridge. Selvsagt både tåler og ønsker vi kritikk, men det hadde vært godt med en oppmuntring og et klapp på skuldra en gang i blant."

 
Denne oppfordringen sender jeg videre og kjenner litt rødmende på at jeg selv nok går i denne fella både titt og ofte. Det er dessverre kjappere å klage over noe som ikke er bra enn å skryte av gode prestasjoner.
 
Så til EM - Tromsø, Knut. Jeg regner med at hovedgrunnen til at du reiste til Kina var å fortelle verden om det kommende EM i 2015?
 
"Ja, jeg har akkurat kommet hjem fra Kina og der synes jeg vi fikk gjort et godt stykke arbeid med å fortelle verden om hvor bra det skal bli i Tromsø. Når jeg sier "verden" og ikke "Europa", er det viktig å understreke at vi skal arrangere et åpent EM og der er spillere fra hele verden velkommen. Sånn sett er det derfor ikke noen vesentlig forskjell på EM og VM i bridge.
   
   
 
Fortell litt om hva du gjorde rent konkret i Sanya?
 
"Det viktigste var å få snakket med mange folk fra mange forskjellige nasjoner. Det er helt vesentlig å få fram fakta om Tromsø og Norge, fordi mange tror det er så sinnsykt dyrt her oppe. Faktisk kommer det til å bli billigere på mange områder i Norge enn det var her i Kina. Vi har forhandlet fram gode avtaler med våre samarbeidspartnere og vi planlegger å ha skalerte priser på de fleste områder. De som ønsker å bo fint og luksuriøst, kan gjøre det. De som ønsker billigere fellesløsninger med camping, vandrehjem og hospitser, kan velge den løsningen. Vi jobber også med privat innkvartering.

På samme måte skal vi differensiere mattilbudet. Frokost er inkludert på norske hoteller og under spillingen planlegger vi enkle lunchretter til en overkommelig pris, omtrent som under festivalen i Fredrikstad der en kunne kjøpe en gryterett inkluder drikke for en hundrelapp. Jeg snakket med spillere fra både India og Indonesia som allrede hadde bestemt seg for å reise til Nord-Norge. Husk også at sommeren er ikke høysesong i nord og det skal gjenspeiles i prisene. At den nordnorske naturen burde være en enda større turistmagnet, vet vi som bor her. Utfordringen ligger å å meddele resten av verden det samme. "
 
Mange sier det er så dyrt å reise til og fra Norge?
 
"Dette stemmer heller ikke, i alle fall ikke når det gjelder fly fra Europa. En billett t/r Paris - Tromsø kan kjøpes for 250 EURO (ca NOK 2000)  hvis en er ute i god tid og leiter litt. Dette kommer etter hvert tydelig fram på hjemmesidene til Tromsø 2015, der vi også kommer til å legge ut "faktaark" som beskriver de ulike tilbudene våre. Her håper jeg på drahjelp fra detn enkelte norske bridgespiller til å framsnakke mesterskapet. Det siste vi trenger er å bli motarbeidet med rykter og usannheter. 
Noe som er dyrt i Norge, er alkohol. Det kan vi ikke gjøre så mye med, men på den annen side er jo ikke bridge og alkohol nødvendigvis de beste kombinasjonene.
 
Jeg ser Tromsøbanneret både i bulletiner og på BBO. 
 
"Ja, vi prøver å være offensive i vår markedsføring og det er viktig at vi viser oss fram der bridgespillere er. Reklamen i bulletinene betaler vi faktisk ikke for, mens det koster noen tusenlapper å ligge på bridgebase.com. De pengene tror vi er en god invistering. VI planlegger å vise oss fram på alle store internasjonale turneringer i tiden framover. Igjen minner jeg om det ansvaret det enkelte medlem av NBF har for å snakke positivt om EM i Tromsø."


 
Er det andre framtøt dere har gjort som du ønsker å fortelle om?
 
"Vi har gjort noe vi synes er et spennende tiltak rettet mot syv europesiske land. Sverige og Danmark i Skandinavia, pluss Tyskland, Italia, Polen, Frankrike og Nederland. Disse syv forbundene har fått fire flybilletter hver gratis av prosjekt Tromsø 2015. De enkelte forbundene skal dele ut / lodde ut reisene til sine medlemmer etter noen kriterier vi har satt. Blant annet kan ikke et lag vinne mer enn en billett. Allrede har vi fått svært positive signaler fra mottakerlandene og de har lovet å skape redaksjonell omtale og stor blest rundt dette. Gaven koster oss et sted mellom kr. 50.000,- og kr. 100.000,- men vi er sikre på at markedsverdien i kroner og øre kommer til å bli langt større for oss.
 
Jeg vet at NBF har søkt Kulturdepartementet om noen millioner i statsstøtte til EM. Har dere hørt noe fra dem?
 
"Det foregår i disse dager forhandlinger om Statsbudsjettet og vi har ikke fått konkrete tilbakemeldinger ennå. Vi jobber målrettet mot de enkelte medlemmene i Kulturkomiteen og de følges opp individuelt. Som du sikkert vet er ikke EM Tromsø fullfinansiert enda, så vi er svært spente på om søknaden vår går i boks. Da vil vi senke de økonomiske skuldrene betraktelig. 
Det er viktig å understreke at prosjektet med EM er skilt fra det ordinære budsjettet og regnskapet i NBF. Økonomisk står EM Tromsø på egne bein og skal leve et eget liv. Ja, et underskudd vil måtte dekkes inn av forbundet, men jeg har stor tro på at det hele ender med plusser i bånnlinja. "
 Jeg er sikker på at mye av tiden og tankene dine handler om EM, Knut. Det er likevel sikkert andre viktige ting som skjer i forbundet?
 
"Ja, jeg vet at du har skrevet en god del om landslaget og satsingen (manglende sådan?) der. Vi ønsker å ha et slagkraftig norsk landslag og i den forbindelse er det endringer på gang. Ikke noe er bestemt, men jeg kan si så mye som at vi planlegger å opprette en stilling som sportssjef etter modell fra andre idretter. Vi er ikke helt fornøyd med måten utvalgene våre er sammensatt og fungere, så her vil vi gjøre endringer. Detaljer må jeg komme tilbake til når eventuelle vedtak er gjort i styret. 
 
Mer penger til satsing også?
 

"NBF er ingen Sareptas krukke og vi må drive nøkternt. Underskudd er det siste vi ønsker og tæring må settes etter næring. Derfor åpnes ikke kranene før vi er sikker på at vi har kontroll over økonomien. Hvis vi velger å gå til ansettelse av en leder med et spesielt ansvar for det sportslige, sier det seg selv at det også innebærer at vi må bruke penger. Jeg vil ikke si noe mer om hva og hvordan i denne omgang.

 


Jeg takker for praten i denne omgang. Vi har en engasjert generalsekretær som har store ambisjoner for oss medlemmer. Mye av jobben hans handler om å bygge relasjoner, ikke minst med tanke på det store arrangementet vi skal ha til sommere. Som du leser over, tar han den jobben på det største alvor. Helt til slutt ønsker jeg å gjenta den Knut innledet dette intervjuet med. La oss være rausere med hverandre og prøve å vinkle utsagn mer positivt. Dette betyr ikke at vi skal slutte å tenke kritisk, men det er lov å skryte av hverandre.

Noen ord med Christian Vennerød

 Hei Christian.

 
Det er stille fra landslaget for tiden, noe som sikkert er naturlig med tanke på den internasjonale terminlisten. Har du tid til noen ord med meg?
 
Joda, Snurr. Jeg har alltid tid til deg. Du er tross alt en viktig kommunikator i norsk bridge. Ja, du har rett i at det ikke skjer så mye nå.  Spillerne må få anledning til å la årets resultater og prosess synke. Jeg har forhørt meg om hvilke i årets tropp som fortsatt er interessert i å satse og eventuelt hvor hardt. Svarene har bare delvis kommet inn, noe som tyder på at enkelte par er i tenkeboksen.
 
Kommer opplegget i 2015 til å være omtrent som i år? Da tenker jeg mest på det med samlingene?
 
Samlingene er ikke planlagt. Dette henger sammen med penger og personlige prioriteringer. Og NBF. Du vet at byråkratiet i NBF er stort og langsomt. Foreløpig fins det ingen leder for internasjonalt utvalg, som jo formelt sett er min sjef. Hele NBF ser ut til å være opptatt av EM i Tromsø, og ikke av landslagene. Det er forståelig, så vi må være litt tålmodige.
 
 
Er det nye par du ser for deg skal inn i bruttotroppen?
 
Jeg vil ikke si noe om hvem som bør inn i bruttotroppen før det skjer, men endringer blir det opplagt.
 
Jeg synes noen av parene i troppen spiller lite sammen. Har du noen kommentar til det?
 
Det er synd at f.eks Allan og Terje ikke spiller mer sammen. Det blir derfor færre resultater å basere beslutningen min på. Men de virker veldig solide.
 
Er det noen par i troppen din i dag som du synes det er verdt å trekke fram på en positiv måte?
 
Det store pluss for landslaget i 2014 er at vi igjen har et topp internasjonalt par.  Espen og Boye avsluttet EM helt fantastisk, og seieren i Nationals viste at det ikke var et blaff.De liker åpenbart å spille sammen, og er et stort pluss for lagets velvære og samarbeidsånd.


 
Noen tanker om EM du ønsker å dele med oss?
 
EM 2014 endte med et positivt anstrøk, selv om vi hadde et sammenbrudd underveis. Dette viste at lagets potensial er så bra som vi har håpet og trodd. Min hypotese er at noen på laget gikk fra å spille ett spill av gangen til å bli for opptatt av resultat. Til å bli opptatt av ære, suksess, medaljer og VMbillett.  Det er den mest logiske grunnen til kollapsen. For høyt spenningsnivå, som det heter i idrettspsykologien. Det er svært vanlig problem i teknisk krevende idretter (ikke sykling, 10000 m skøyter og femmil på ski, men hopp, spydkast, tennis, skyting). Tanken på et strålende resultat fortrenger konsentrasjonen om prosessen. Noen kaller slikt "nerver", og det er mulig.

Men det behøver ikke være nervøsitet. Det kan like gjerne være hybris, for stor selvtillit - man tror at jobben er gjort og at man kan surfe inn. Uansett: man spiller ikke lenger sitt "A- game", som amerikanerne kaller det. Jeg kan ikke være sikker på at dette er forklaringen. Men hva er alternativet? Uflaks? Hvis det var tilfeldigheter, er det statistisk sett for påfallende at kollapsen kommer i det innspurten starter, er relativt konsentrert i tid, og er over når medaljene er uoppnåelige. Ingen annen forklaring enn at man glemte "ett spill av gangen", har samme sannsynlighetskraft.


 
Jeg har spilt inn noen tanker om at NBF bør kunne bruke penger på å støtte par i troppen til turneringer i utlandet. Er du enig i det og vet du om det er  noe som skjer på den fronten?
 
Jeg satte stor pris på ditt innspill om mer penger til landslaget. Jeg syns jo at særlig Åpentlaget bør få støtte, for det er det laget som virkelig setter Norge på det internasjonale kartet. Men NBF bør kanskje få ansatt en propaganda- og sponsorminister, som ringer ned norske redaksjoner, sender bilder og historier, slik sjakk har gjort i tyve år. Norge er jo bedre i bridge enn i sjakk. Men pressen og sponsorene vet det ikke. 
At Aftenposten var på nippet til å legge ned bridgespalten etter at Sveindal la inn årene, er et skremmeskudd.
 

 

Takk for "praten", kaptein Vennerød. Jeg ønsker lykke til med neste sesong og venter med spenning på uttaket til bruttotroppen for 2015. Du vet jo at jeg synes du har gjort en del rare ting før, så da regner jeg med at du følger opp og tar meg ut?

 
 

Intervjuer fra tidligere

Jeg synes det er viktig å ta vare på ting som skrives. Derfor har jeg samlet noen av intervjuene jeg har laget opp igjennom årene og samlet dem her. Noen av dem er fra flere år tilbake. I TAGS til høyre vil du greit kunne finne igjen denne siden. Siden vil bli oppdatert


INTERVUER MED NORSKE PERSONLIGHETERINTERVJU MED GEIR HELGEMO

INTERVJU MED ROAR VOLLINTERVJU MED LEIF ERIK STABELL

INTERVJU MED ULF TUNDAL

INTERVJU MED TOMMY SANDSMARK

INTERVJU MED REIDAR LIEN

INTERVJU MED HARALD SKJÆRAN

INTERVJU MED MARIANNE HARDING

INTERVJU MED JAN OLAV RØSSENG

INTERVJU MED JAN AASEN