Stakkar Geir Helgemo

Jeg har verka i mange år for å skrive om spillet der Geir løste sparen med 973 mot EK62. Nå ser jeg at det får pris for "Århundrets spill" og da klarer jeg ikke være stille mer. Jeg er helt sikker på at Geir Helgemo sitter enten i Monaco eller på Heimdal og ler av oss bridgejournalister som skryter av spillet. Geir skal ha priser i bøtter og spann for både spillføringer og motspill, men dette spillet er bare vas.Det er kanskje noen få som ikke har sett spillet enda, så her er det. Vi ser allerede i meldingene at Geir er i lekemodus. Å hoppe til slem men en bråte tapere og makker bare har passet, er jo galematias. Det kunne fint vært at 2ru var det høyeste NS kunne vinne på dette spillet. Hjerterkongen til stjeling, en gang trumf og så spar til syveren og knekten. Når øst spilte spar fem opp igjen, la Geir liten (!) og bordets nier vant. På EK i spar forsvant kløveren.

Argumentet fra journalistene skal være at vest ikke tenkte på en liten spar mot nieren og derfor ikke hadde verken ti, knekt eller dame. Alle som har spilt bridge mer enn en måned, legger liten i andre hånd når bordet ikke har honnører. Uansett hva Geir Helgemo skulle ha i spar, vil det være rett å legge liten. Han har aldri f.eks to honnører og tieren. Da spilles fargen annerledes.

Så sies det at øst skulle ha falsecarda med knekten. Han kunne vel hatt alle kombinasjoner med knekten? Kn10x eller DKnx f.eks. Han kunne til og med hatt åtteren, f.eks Kn82 og stukket med knekten. Hvis øst hadde spilt like lenge som den måneden makkeren hans har gjort, skjønner han at åtteren og knekten er akkurat like store.

Det tredje argumentet var at øst ikke spilte kløver da han var inne. Noen ganger spiller en bare en farge og det kunne akkurat like gjerne vært spar som hjerter eller kløver.

Jeg benekter ikke at det var tøft av Geir å legge liten, men da burde han fått en pris for å være "spektakulær", "dristig", "modig", "uredd" eller noe sånt. Han er kanskje flink til å "lese" motparten, men spillet har ingenting med bridgeferdigheter å gjøre. Sparen 3-3 er litt mer enn en tredjedels sjanse og dett er dett.

Hadde nå øst spilt en hjerter og Geir så gikk inn i bordet og dro nieren, kunne jeg kanskje vært enig at det var verdt ei gratis pølse med brød for å ikke være redd for å dumme seg ut. Nå sier journalistene at "Geir hadde planlagt å gå inn i bordet og dra nieren". Det hadde selvsagt Geir aldri tenkt, Han er en alt for god bridgespiller til å gjøre det. Messi har fått pris for de frisparkene han har skudd i vinkelen, ikke for de han har planlagt å gjøre det samme med.

Hadde jeg spilt likedan, hadde alle i Kristiansand ledd av meg. Hadde Per Breck spilt sånn, vet jeg hva ryktene ville hatt det til. Hadde Lotan Fisher spilt på denne måten, ville han blitt spikra opp til korsfesting. Stakkar Geir Helgemo får prisen for århundrets spill!!

Jeg har to foklaringer til at spillet gikk slik:

A: Det gikk ei flott dame med svære brøster forbi, sånn at Geir ble perpleks og mista sekseren på bordet. Det har skjedd før. Bare spør kaninen.

B: Geir så selvsagt posisjonen og fikk innmarilyst til å skape en historie. Det kunne jo hende at noen journalister var så dumme at de gikk rett på?


B vet vi er rett. Det vil ikke forundre meg om A er rett også:

______________________________________________________________________________

Jeg trekker det tilbake, Allan..

Ikke det med at du har spilt inn fine resultater i det siste og bør være i landslagsdiksusjonen igjen, men at du fikk skryt for spillet under var en sterk overdrivelse.Det kom hjerter ut til esset (bort med en ruter) og hjerter til stjeling sånn at kongen kom deisende. Så fikk både sparkongen og spar ni beholde stikket. Vest stjal hjerterdamen, men i sluttpossen fant Allan kløveren etter å ha lest øst sine kast bra. Det fikk han skryt fra av meg.

Forutsatt at BBO-operatøren han trykka rett, skulle Allan selvsagt stjålet en liten hjerter etter to ganger spar i bordet. Så spardamen fra hånda som vest stikker og spiller et par ganger ruter til stjeling. Ut med trumfen og nå gir hjerterdamen stikk. 6+2+0+2 = 10.

Ingen heksekunst når vest lot være å stikke sparkongen.

(Takk til Erik Gjemdal som var den første til å kommentere dette)

_________________________________________________________

Delt tredjeplass til lag "Sørvoll" på Island

 

Gratulerer til Terje Aa - Allan Livgård og Jostein Sørvoll - Sverre Koch. De ledet før siste kamp og skulle møte "bridgebertheau.com". Det ble det tap med 15 IMP etter en svært god kamp av svenskene. Lag Sørvoll måtte vært nærmest prikkfrie for å vinne. Det må ha vært en apell eller justering i fordel "Sørvoll" fordi de hoppet opp et par plasser etter turneringa var avsluttet. Jeg får sikkert høre hvorfor.

"Silla" med Rune Hauge-Erik Sælendsminde og Geir Brekka - Simon Gillis lå også bra an før den siste kampen, men der ble det tap 8-22 og 15.plass.
RESULTATER


Allan Livgård teller til tretten

For en stund siden mer eller mindre avskreiv jeg Terje og Allan i langslagsdiskusjonen. De spilte lite sammen og fjorårets resultater var ikke til å hoppe i taket over. Nå har de to sterke lagresultater (Nyttårscupen og Island). Det er ingen andre norske enn Espen og Boye som fremhever seg spesielt, så jeg kan ikke skjønne annet enn at Vennerød må sette et tykkere strek under Aa- Livgård på blokka si:


En særdeles aggressiv åpning av Allan og jeg skjønner ikke øst sin dobling. Makker i vest måtte jo tro julekvelden var kommet tidlig i år. Med ruter ut går Allan minst en beit, men hjerter knekt var normalt å starte med. Det er fristende å prøve damen for å få kastet begge ruterne, men Allan stakk med esset (bort med en ruter) og røffa en hjerter. Kongen kom nå deisende uten av det hjalp så veldig. Spar til kongen lasterte vest og nieren fikk også beholde stikket. Nå tok Allan for hjerterdamen og kasta ruteren sin selv om vest stjal. Vest tok for sparesset og fridde seg i ruter til stjeling. Kløver til knekt og dame. Mer ruter. Dette var stillingen


Allan hadde fulgt godt med og fikk med seg at øst bare hadde kasta en hjerter. Ruteresset eller kongen måtte han ha for å doble opplysende, så derfor visste Allan at øst hadde to hjerter, en ruter og en kløver i firekort-possen. Kløver til esset og kløver til åtteren for +590.

Svensken i øst skulle hatt en hjerter mindre i posisjonen over. Da kunne ikke Allan vite om kløveren satt 4-2 eller 3-3 og måtte gjettet.

Så ble Terje litt passiv

synes jeg.