Hvil i fred, Døllet

Jeg synes Astri Margrethe oppsummerer flott Øystein sitt siste ønske. En legende har tatt farvel. Mange fine minneord på FB.

i dag ska vi følli'n Øystein te grava å æ syns de va så vakkert de som sto i annons'n :

" Husk meg slik jeg en gang var,da foten var lett og tanken klar."

Så æ minnas'n som deinn som tok eitt stekk meir einn ainneran,som i stekk to la kortan hommel i dommel på bole å sa at vess de sett sånn så te æ 11,ællers te æ 10 Uttrykksikonet smile Som oppgjitt kjeik på mæ å sa "henne skjønne du itjnå tå " å de ha'n vel bra rætt ti Uttrykksikonet smile 
Takk fer spællinga makker,kvil i fre' 

_________________________________________________
  Uttrykksikonet heart

Ung og lovende

Det gror godt i bridgemiljøet her på Sørlandet. I helga skal vi spille rundekamp og i den anledning fikk jeg sjansen til å trene med en av de mest lovende. Jeg må med skam innrømme at han på mange områder har både tatt igjen meg og gått fordi meg når det gjelder ferdigheter, men avblokkeringskapitlet har han ikke lest godt nok. Det er ikke så mange feil talentet gjør, så derfor gleder det enda mer å få anledning til å raspe med kniven på håndbaken hans.


Vi satt ØV og lot motparten spille delkontrakt i hjerter. Spillet var allerede tapt siden vi har utgang i spar, men det er ikke poenget. I syd satt enda en lovende spiller, Homme junior, og han spilte rett så glimrende etter spar ut. Han tok ut trumfen, kastet en ruter på sparkongen og stjal tre ruter på hånda. Med fem kort igjen var dette stillingen.

Kløver til kongen og  mer kløver til damen som den unge lovende makkeren min slettes ikke skulle beholdt.

For å være litt alvorlig viser dette spillet at bridge handler om å sitte langt fremme på stolen og være konsentrert hele tiden. Plutselig er du i rampelyset.
Som bridgeproblem hadde jeg ikke lagt ut denne posisjonen en gang, men ved bordet vil jeg påstå at mange av dere hadde sovet i timen.

___________________________________________________________

Landslagene 2016

I de fleste idretter er det interesse rundt landslagene. Mitt inntrykk er engasjementet er helt avhengig av de sportslige resultatene og bridge er ikke annerledes enn f.eks fotball. Jeg bryr meg ikke all verden om fotball, men jeg husker godt tida da Drillos henta det ene superresultatet etter det andre mot verdens toppnasjoner. Da kjøpte til og med jeg fotballdrakt med "Myggen" til min førstefødte. Jeg glemmer heller ikke da Rosenborg slo Milan 2-1 på Stadio San Siro i 1996. En bygdeorginal som Nils Arne Eggen ble geniforklart når sidrumpa trøndere lekte med italienske playboyer som brukte mer penger på hårgele hver for seg enn hele Rosenborg gjorde på "Mum for men"Det er kanskje ikke rett å sammenligne bridge med fotball, men det er faktisk flere paralleller. Det er mindre enn ti år siden Norge ble både europamester og verdensmester i bridge. Vi dominerte mer enn fotballgutta gjorde og vi var en fryktet motstander for alle lag. I 2016 skjelver nok ikke verden like mye i buksa når Norge er på den andre siden av skjermen og vi vil være superfornøyd med å komme til Bermuda Bowl gjennom å bli blant de seks beste under sommerens EM i Budapest.


Fra Shangahi i 2007.

Med dette som bakteppe er ikke Norge-Finland viet den enorme interessen når det spilles fotballlandskamp i morgen kveld (tirsdag) og interessen rundt våre beste bridgespillere er heller kanskje ikke som for omtrent et tiår siden.

Damelandslaget vårt har slitt med å ta det siste steget. De har vaket i nærheten av den magiske sjetteplassen som gir VM-plass, men har enda ikke greit det. Skal 2016 bli vendepunktet? Det laget som har levert de beste resultatene de siste årene er Veteranlaget. Medalje i EM i Tromsø, femteplass i EM og sluttspillplass i VM i Chenai er glimrende. Til sommerens mesterskap stiller vi med de samme seks som imponerte i India og jeg har tro på medalje!EM i Budapest juni 2016

Jeg har helt siden laget i åpen klasse ble tatt ut rett før divisjonshelga i februar prøvd å få en kommentar fra Christian Vennerød om både laguttaket, planene framover for å være forberedt og hvilke ambisjoner de har denne gangen. Det kan dessverre virke som landslagskapteinen har valgt å boikotte meg fordi tross gjentatte henvendelser svarer han ikke. Tidligere år har han i alle fall vært svært på tilbudssida når jeg har bedt om innspill.

Vennerød har svart på Norsk Bridge sine spørsmål og HER KAN DU LESE NORSK BRIDGE SITT INTERVJU MED KAPTEINENE

Ja, jeg har vært kritisk til det jeg opplevde som en ubalansert framstilling av juks i norsk bridge i to av Vennerød sine artikler i BIN, men jeg synes det er trist at kapteinen for landslaget vårt blander kortene på denne måten. Vi trenger ikke alltid være enige og debatt synes i alle fall jeg er interessant. Uansett er dette to forskjellige saker etter mitt syn og de på toppen må tåle at det stilles spørsmål.  Jeg legger heller ikke skjul på at jeg mener Terje Lie og Erik Sælendsminde med sine ferdigheter og sin erfaring burde spilt for Norge i år. Ikke sikkert at alle er enig i det, men jeg er ansatt av NBF på denne sida for å ha meninger. Jeg beklager at Vennerød oppfatter meg som et forstyrrende element, men han må selvsagt gjøre det han mener er best for det norske landslaget.

Derfor var det ekstra hyggelig at Tormod Røren slo på tråden i formiddag og ønsket å fortelle litt om sin tro på damelaget.

"Det gror godt i norsk damebridge", sier Tormod. "Oppslutningen er større enn noen gang og jeg er sikker på at toppene skapes gjennom bredden. Ti flere lag i NM damer i år enn i fjor er rett og slett glimrende. Det er mange lovende par og de tre parene jeg har tatt ut denne gangen tror jeg har alle sjanser til å prestere. Det er en fin kombinasjon av erfaring, rutine og fremadstormende jenter."

De spillerne som skal representere Norge i EM 2016 er:

Torild Heskje - Gunn Tove Vist
Marianne Harding - Ann Karin Fuglestad
Pernille Lindaas - Maja Rom Anjer

Pernille og Torild klar for EM

"Det var vanskelig å ta ut laget denne gangen," fortsetter kapteinen. "Gunn Helness og Ida Vennerød var det ikke lett å sette på reservebenken, men det var dessverre ikke plass til dem. Pernille og Maja har levert bra resultater over lang tid og de fortjener å få prøve seg internasjonalt. Det er noen lag som er bedre enn Norge (Frankrike, Nederland, England), men bak dem er det mange som kan kjempe. Danmark har satset stort og jeg husker hvordan de dominerte fjorårets Nordisk. Jakob Røn jobba mer eller mindre på fulltid med to lag, de danske damene og det åpne laget fra Færøyene. Begge gjorde det sterk og det viser at planmessig satsing er det som gir resultater.

Om vi skulle kvalifisere til VM( nøkternt sett 20% sannsynlig i følge Drillo) vil det ikke være gitt at vi stiller samme lag som i EM. Det kommer et OL i september hvor to eller tre andre par får vist seg frem. Dessuten vil alt som skjer det neste året ha betydning for uttak til Nordisk og får vi håpe VM i 2017
. "

Jeg spør om Tormod har noen planer for å gjøre laget sitt forberedt til sommerens mesterskap.

"Jeg har prøvd i flere år å få til et samarbeide med det åpne laget om felles samlinger. De aller første vi hadde blant annet i Lyngdal var det brukbar oppslutning om og enkeltspillere som Boye og Nils har vært flinke til både å stille opp og dele av sin erfaring. Det viser seg å være vanskelig å få det åpne laget til å prioritere disse treffene og selv om vi har fått et glimrende tilbud fra Storefjell 13 -16 mai i år, ønsker ikke Christian å presse på for å få laget sitt til å komme. Det synes jeg er trist, fordi som jeg sa tidligere kommer toppene gjennom bredden og det er viktig at vi løfter i flokk. Det er vanskelig å skaffe gode sparringspartnere og med tanke på økonomien i NBF er det dyrt å sende lag til utlandet. Vi er verken flere eller bedre enn at vi må bruke de ressursene vi rår over."I intervjuet med Vennerød i siste Norsk Bridge, velger det åpne landslaget å avholde en "samling" under Spring Fours i England. Uavhengig av hverandre og for egen regning stiller alle de tre uttatte parene der. Vennerød ønsker å være tilstede den helga. En kan si mye om å avvikle en samling når tre par spiller på hver sine lag og er konkurrenter, men det skal jeg ikke gjøre her.Jeg kommer tilbake til en prat med Veteranlaget. De må i stor grad klare seg selv, noe som jeg tror de fleste skjønner med den økonomien NBF har. Som sagt har jeg stor tro på det laget i år.

_____________________________________________________________

 

Konvensjoner er fint...

Denne konvensjonen var det Håkon Bogen som introduserte meg for. Som du sikkert vet lar jeg meg ikke alltid imponerer over de parene som har lange, lange systemdokumentasjoner der de tilsynelatende kan melde alle typer hender. Min erfaring er at det meste har sine begrensinger og at en ofte kommer like langt med en naturlig tilnærming der kortvurdering er et viktig element.Jeg har alltid måtte passe med syds hånd, men ikke nå lenger. Rimelig trist å gå beit i 1NT når det er minst ti stikk i spar. Derfor starter jeg med 2kl uten å være veldig redd for å komme for høyt. Makker svarer oftest 2hj, men da kan jeg melde 2sp som en svak melding med firekort og en lengre minor. Svarer makker 2ru på Stayman, betyr 2sp det samme. Får jeg 2sp, tror jeg at jeg passer i par fordi jeg er fornøyd med å ha funnet en bedre kontakt enn 1NT. I lag løfter jeg et hakk og kommer i utgang.

Det jeg liker med slike konvensjoner, er at det ikke har noen bakside og det tar ikke plass. 2sp i denne prosisjonen trenger en ikke til noe annet, fordi 3kl er ny Stayman. Med begge major innleder en med 2kl og melder 2hj over makkers evt. 2ru. Med 5-4 i major og svake kort, overførerer en til spar.

_______________________________________________________
_________________________________________________________

Øystein Lerfald døde onsdag før påske

etter en tids sykdom. Det er en av 70- og 80-tallets aller største bridgespillere vi tar farvel med, en spiller som dominerte både lokalt, på kretsnivå og nasjonalt. Det er mange av oss som har mistet en god bridgevenn, selv om han ikke var så aktiv de siste årene.

Jeg hadde gleden av å vinne min aller første turnering med "Dølle" som makker. Husker jeg ikke feil var det i 1980 fordi jeg mener jeg akkurat hadde fått lappen som 18-åring. Øystein vant nesten alt han var med i av turneringer i Trøndelag på denne tiden og jeg var veldig stolt over at han ville spille en forbundsturnering med en jypling som meg.  På den tiden hadde jeg kjæreste og jeg tenkte å kombinere en langweekend med henne og Øystein Lerfald på Savaken Høyfjellshotell. Denne helga kunne jeg skrevet bok om, ei bok som kunne passet inn i de fleste sjangere.

Det er noen spill som borer seg fast i hodet og dette glemmer jeg aldri.Spillet er fra den nevnte turneringa på Savalen og det var i en av de aller første rundene. Motstandere var et av Sunndalsøra sine mange gode ungdommer på denne tida og det hadde vært moro om en av de vi spilte mot også husker dette. I alle fall mente de seg utsatt for et overgrep.

Mine kort var omtrent slik:

xx
xx
xx
EKKn9xxx

og Øysten åpnet med 1ru. Pass til venstre og jeg planla å bløffe meg til 3NT, så jeg innledet med 1hj(!). Jeg har aldri sett Døllet sine kort, men hadde hadde 21 honnørpoeng med fordelingen 4-4-5-0. Han splintra 4kl og jeg kjenner enda igjen følelsen jeg fikk. Det var ingen redning, men jeg måtte passe !!! Det blikket han sendte meg, våkner jeg av den dag i dag. :-)

Under over alle under. Det var en score på vår side i det 52 par store feltet og det var +130 fra vårt bord. Kløveren satt D10xx bak og ingen utgang sto. I 3NT kom en aldri inn på min hånd og de 21 honnørpoengene til Øystein rakk ikke til ni stikk. Flaksen fortsatte og vi vant hele greia husker jeg. Det var ikke min skyld, for å si det mildt.


Hvil i fred, Øystein. Vi lyser fred over ditt minne.

Påskeferie

så nå blir det stille her noen dager.

God påske til dere alle!!

 


_____________________________________
  

Norge i teten i Nederland

Det deles i to puljer i kvalifiseringen. Etter fem kamper har Norge tatt teten i sin pulje.
RESULTATER HER

B-lijn
# Team Snitt. Total MP 6 5 4 3 2 1
1 Norway 13,43 67,17   0,00 15,52 12,51 16,39 6,57 16,18
2 Sweden 13,18 65,91   0,00 16,97 20,00 6,28 13,43 9,23
3 Czech Republic 12,15 60,76   0,00 3,03 16,59 12,51 16,78 11,85
4 Belgium Red 11,43 57,17   0,00 13,72 7,49 13,72 11,85 10,39
5 Latvia 11,07 55,34   0,00 11,85 14,28 3,03 14,00 12,18
6 England White 11,05 55,27   0,00 6,00 16,59 11,14 13,72 7,82
7 Netherlands Purple 9,06 45,32   0,00 14,00 5,72 7,49 8,50 9,61
8 Germany Red 8,88 44,41   0,00 14,54 6,86 8,86 6,00 8,15
9 Israel Blue 8,02 40,08   0,00 6,28 13,14 3,61 6,28 10,77
10 Finland 7,94 39,71   0,00 8,15 3,41 16,18 8,15 3,82
11 Netherlands Orange 7,58 37,92   0,00 5,46 3,41 16,97 3,22 8,86
12 Netherlands Blue 6,19 30,94   0,00 4,48 0,00 3,82 11,50 11,14

"Enda chansen"

Av Jørn Markussen

Hei Snorre,

Her er et interessant spill fra semifinalen i Vanderbilt, hvor Willenken – Jansma drakk for mye tran under meldingene, men faktisk hadde sjanse på å spille hjem kontrakt om de hadde lest «Enda sjansen» av Jannersten
Hvordan spille hjem 6 spar etter Hjerter ut?

 

Aktuelt sett gikk det hjerter ut til ess, kløver ess og kløver til stjeling, spar knekt, hjerter til stjeling og ut med trumfen. Med fem kort må nord velge mellom disse to sluttposisjonene.

 

I den øverste spilles kløver og kløver til nord. Han må spille fra ruterkongen og spillefører tar resten med den godspilte kløveren. I den den nederste spiller vest ruterdame og la nord beholde stikket. Ruter 7 tar siste stikk.

Ha en fortreffelig påske!

Hilsen Jørn

____________________________________________________