Veldig bra NORSK BRIDGE 1-2015

Til dere som lager Norsk Bridge - nettmagasin. Jeg bøyer meg i støvet og klapper for en glimrende jobb. Aller helst skulle jeg hatt magasinet i postkassa, men når jeg vet at NBF sparer 750.000.-, så holder det i massevis.

HER ER BN 1-2015
_
________________________________________________

2kl-2NT - Oppsummering og konklusjon

Noen ganger legger jeg ut meldesituasjoner for å teste mine egne konvensjoner. I "gamle" dager spilte alle 2kl-2NT som en positiv balansert hånd, mens i dag er det mange som har oppdaget de store svakhetene. Dette kommer fram i kommentarene som er gitt i forrige innlegg. Hver for seg mye fornuftig, men det meste faller på stengrunn når premissene er så feil. Dette er det flere som kommenterer.

Når de beste og mest erfarne spillerne sier til meg at "Den konvensjonen bør du spille slik eller sånn", så følger jeg oftest rådene. Det er ikke alltid jeg skjønner hvorfor, men aksepterer at de har tenkt disse tanken lenger enn meg.

Problemer i meldeproblemet var hva 3sp betyr i denne situasjonen:

2kl - 2NT
3hj - 3sp

Noen mener 3sp er naturlig. "Hvordan skal vi ellers finne 4-4 i spar?"
Andre mener 3sp er cuebid med hjerter, fordi med begge major ville man innledet med 3kl (Stayman) over 2NT.

Til den siste gjengen (andre) har jeg følgende å si. Jeg gir deg to hender som du begge åpner med 2kl på. Begge gangene melder makker 2NT for å vise en positiv, balansert hånd.

A:

EKD5
EK9876
E
76

Du må starte med 3kl fordi hvis du melder 3hj vil 4-4 i spar forsvinne.

B:

E
76
EKD5
EK9876

Her nå du også starte med 3kl. Denne gangen naturlig.

Er det virkelig noen som mener at disse to hendene skal innledes likedan?


Til de første gir jeg dere denne svarhånda etter 2kl - 2NT - 3hj

C:

ED5
D54
D1086
543

Hva skal du melde over 3hj når 3sp er naturlig? Du kan ikke melde 3sp likevel, Når makker løfter til 4sp og du melder 4NT,  vet du ikke hvor mange ess dere har i hjerterkontrakt fordi sparen er satt som trumf. Hopp til 4NT spiller de fleste som en naturlig invitt, litt for god til 3NT. I praksis må en vel lurecuebidde 4ru.


Konklusjoner er:

At 2kl - 2NT må enten bety

A: Naturlig 8hp+, men uten major.
B: En positiv hånd med begge minor. Alle balanserte hender starter med 2ru, uansett styrke.

Jeg tror de aller fleste toppspillere har valgt B, uten at jeg er helt sikker. I alle fall tror jeg svært få spiller 2kl-2NT som alle balanserte hender med minst 8hp.

Hva viser dette?

2kl - 2NT
3hj - 3sp


Er 3sp naturlig eller cuebid med hjerter? Logg deg inn og svar:

Prøver du deg på noe som "Enten-eller" og "Både-og" kommer jeg til å slette innlegget ditt som sjikanerende og upassende. Du må ta stilling.

Noe annet er at 2kl - 2NT for å vise balansert 8hp+, er meningsløst. Det retter vi opp til et annet meldeproblem.

 

_____________________________________________________________________________

"Overraskende" åpningsmelding av Boye

Jeg vet kke hva du ville startet med på denne hånda?

D
EDKn876
EDKn
E87

For meg er dette en opplagt 1hj fordi jeg har fem tapere. Vel er det en spillesterk hånd som inneholder tjue honnørpoeng, men i min verden ikke nok til å praksis å kreve til utgang med. Boye startet med 2kl og kom lett i slem når makker Espen Lindqvist hadde

E43
64
K10543
K54

2kl - 2ru
4hj - 4NT
5kl - 6hj

Det er sikkert ikke umulig å komme i slem selv etter 1hj, men motstanderne på det andre bordet klarte det ikke etter 1hj

_____________________________________________________________________________

Så var det Espen sin tur:

EK108
5
EK876
EK3

Han åpnet med 1ru og det gikk lynkjapt pass rundt, og makker hadde knekten femte i spar og kløverdamen. Hånda inneholder 21 hp, men å starte med 2kl og gjenmelde 3ru er vel ikke noe alternativ?
Espen forteller at 2kl-2ru-3hj/3sp viser en sterk hånd med fire i majorfargen og lengre ruter. Han vurderte ikke en gang å kreve til utgang med denne hånda og det er det vanskelig å være uenig i.

______________________________________________________________________________

Til slutt skal du få en meldeprøve. Jeg viser seg alle kortene og jeg ønsker du beskriver ditt brilliante system som plasserer deg i 7sp. Du får ikke lov til å melde 2ru over 1sp hvis det viser femkort i systemet ditt, da må du starte med 2kl.


KDKn104
-
KD98
EKn43


E3
D865
E754
KD8


Jeg gleder meg til å høre.

Børre Lund in action

Av Erik Berg

Det er tid for semifinaler i NM-klubblag så da passer det med et spill fra en NM-kamp tidligere i vinter. Jeg vet spillet har vært publisert i VG tidligere, men det tåler å se dagens lys en gang til. Det kan se ut som et kjedelig spill, men sånn er det ikke alltid når Heimdals stjernespiller Børre Lund sitter ved bordet.
 
Etter multiåpning i nord havnet begge bord i 4sp i syd. Det normale utspillet av ruter dame til esset og skift til hjerter 8 var likt ved begge bord. 
Undertegnede spilte spar til J og D, fikk ny hjerter og claim 10 stikk. Skiftes det kløver blir jeg tvunget til å slippe den til dama da det er trumf igjen ute så hjerter ikke gir avkast enda.
På det andre bordet satt Børre Lund i øst. Han stakk spar J med esset og skiftet kløver. Spillefører ante fred og ingen fare, stakk med esset og spilte spar til blakk foran. Spillefører måtte prøve hjerteren for å få kaste kløvertaperen, men Børre kunne trumfe tredje hjerter med spar dame og innkassere kløver konge. 
 
Skal spilleføreren som gikk bet klandres? Absolutt ikke, spilleføringen var helt normal. 
Mange vil si at dette var lett, men jeg skal være den første til å innrømme at jeg må ha en god dag for å spille sånne motspill.  Syd sin hånd har ingen overraskelser så du ser kontrakten står hvis det ikke skjer noe spesielt.  Det handler om å gi spillefører et tapende alternativ.
__________________________________________________________________________
    
 

Bruk kommentarfeltet!!

Til alle som leser.

Når Boye og Espen vinner Jacoby Swiss i USA med ei mil, synes jeg det hadde vært hyggelig med en gratulasjon eller en hilsen.

Samme når Ann Karin forteller om bridge som hobby. Logg dere på og skriv f.eks. "Flott AK!; Takk for at du stiller opp og viser vanlige folk hva slags glimrende hobby bridge er", eller når Lasse Aaseng blir nummer 15 i sitt KM, "God innsats, Lasje. Ikke være lei deg fordi det var jo tross alt noen bak deg også", eller "Stakkars Gautis. Alltid skal du ha sånn uflaks og tape med 1 IMP. Det var sikkert INGEN muligheter til å hente det poenget."


_______________________________________________________________

Veldig få overraskelser i 5.runde

De beste lagene slår de som normalt er litt svakere og mer ukjent. Kanskje et unntak for Sogndal (Sjur Bøe) som slo Bergen Akademisk 2 (Fyrun). Trekning for sjette og siste runde før finalen ser til å menyen til høyre.

______________________________________________________________________

301 Sørreisa BK 1 (Evenstad) - Båsmo BK 3 (Thomassen) 80 - 79
302 Sortland BK 1 (Harr) - Svolvær BK (Andreasen) 83 - 80
303 Otta BK 1 (Granly) - Heimdal BK 1 (Livgård) 89 - 109
304 Snåsa BK (Hegge) - Heimdal BK 3 (Berg) 72 - 108
305 Sunndalsøra BK 1 (Kindsbekken) - Fosnavåg BK (Westbø) 104 - 79
306 Kvinnherad BK 1 (Mogren) - Bergen Akademiske BK 1 (Høyland) 54 - 104
307 Bergen Akademiske BK 2 (Fyrun) - Sogndal BK (Bøe) 69 - 70
308 Drammen Arbeiderforening BK 1 (Holm) - Arendals BK (Olsen) 60 - 98
309 Kristiansands BK 2 (Brekka) - Lyngdal BK (Nybø Hansen) 108 - 33
310 Topbridge BC 5 (Holmøy) - BK Hein 3 (Vestveit) 78 - 93
311 TopBridge BC 2 (Furunes) - Asker BK 3 (Olafsen) 94 - 42
312 Hen BK (Ohren) - Ski BK 1 (Ovesen) 86 - 102
313 Sarpsborg BK 1 (Gjøs) - Fredrikstad BK 1 (Johnsen) 70 - 113
314 Torsnes BK (Rømoen) - OBK/Kløverknekt (Fodstad) 53 - 94

LIVE fra 5.runde Kristiansand - Lyngdal

Lokalderbyet mellom de to gjenværende lagene i kretsen vår spilles nå kl. 19.00. Jeg sitter ringside og skal dekke kampen løpende. Artikkelen oppdateres fra toppen, slik at de nye spillene og resultatene kommer øverst. De første spillene som er sammenlignet, vil komme ca. kl 19.45.

For Lyngdal spiller Per Knudsen - Gaute Ubostad og Karl Olav Hansen- Calle Knudsen. Kristiansand stiller med dette laget: Geir Brekka - Tom Høiland og Frank Svindahl - Karl Christian Bauman.

____________________________________________________________________________

Det var egentlig klasseforskjell på lagene. All ære til Lyngdal, men i denne kampen var de et nummer for små. Alle Kristiansand sine spillere leverte en god kamp og jeg tror Erik Berg på Heimdal 3 skal grue seg mer enn litt til 6.rundekampen. Gratulerer !!____________________________________________________________________________

Kristiansand - Lyngdal  108- 33 ( sluttresultat)

Kristiansand - Lyngdal  92- 33 ( 28 spill)

Kristiansand - Lyngdal  92- 33 ( 28 spill)

Kristiansand - Lyngdal  90- 31 ( 26 spill)


Kristiansand - Lyngdal  64- 31 ( 19 spill)


Kristiansand - Lyngdal  64- 31 ( Halvtid)


Kristiansand - Lyngdal  59- 29 ( 14 spill)


Kristiansand - Lyngdal  23 - 16 ( 6 spill)


Kristiansand - Lyngdal  14 - 16 ( 4 spill)


Kristiansand - Lyngdal    2 - 16 ( 3 spill)
____________________________________________________________________________

Her var Tom Høiland flink igjen:Han fikk sparess og spardame ut i 3NT. Så seks ganger kløver og øst sliter. Gaute Ubostad blanka både hjerteresset og ruter kongen, men Tom leste rett og spilte ruter til esset. Neste gang rister du litt mindre på hodet i avkast, Gaute :-)
Jeg tror det går an å beite om øst kaster J10 i spar og holder spar 5, Ekn i hjerter og K10 i ruter. Vest må tviholde på sparen sin og det klarer han kanskje hvis han ser makker begynner å lempe høye spar?

____________________________________________________________________________

Ikke verdens verste slem å melde. Med hjerter ut står dette og faller på kløveren. Gaute Ubostad kasta tidlig en kløver fra tre små og da ble det easy-peacy for Tom.3NT --> balansert tillegg
så noen cubid.
5hj spør etter spardamen.
6kl viser spardamen og kløverkongen.
                                                             Tom Høiland - Kristiansand BK

___________________________________________________________________-


Nå er andre halvrunde i gang og om litt kommer de første oppdateringene.

____________________________________________________________________________

I spill 13 balanserer Calle Knutsen over motpartens 1NT ved å melde en farge som motparten har vist. Vel hadde han KDKnxxx, men ellers svært tynt. Geir Brekka hadde nesten beita på egen hånd og i tillegg hadde makker åpnet. Han passet uvanlig ut og henta tre sonebeit. Det var likevel verdt 9 IMP når Baumann - Svindahl hadde score inn.                                        Frank Svindahl og Karl Christian Baumann - Kristiansand BK___________________________________________________________________________

Jeg har tidligere sagt mye om mini-NT, men her virka den bra for Høiland - Brekka. 

1NT viser 8-12, mens 2hj er begge major. Karl Olav Hansens dobling er styrkevisende. Calle Knutsen fant ikke noe bedre enn 4kl og der døde det ut. Han fikk "bare" ti stikk, fordi han kappa på hjerter 10 siden nord hadde vist begge major. 3NT står når kløverkappen gikk, men også Kristiansand kom i delkkontrakt i kløver. 1 IMP siden de vant 11 stikk.                                                                            Karl Olav Hansen - Lyngdal BK_____________________________________________________________________________


Så var det Kristiansand som tok hjem en slemsving. Per Knutsen - Gaute Ubostad meldte det som så ut til å være en normal 4hj, men Brekka - Høiland hadde større ambisjoner.Brekka gjorde ingen feil i spilleføringen etter ruter ut til esset. Han stjal en ruter, spar til esset og spar til stjeling. På kløverdamen kom nieren beleilig, han kunne stikke over og claime 12 stikk. + 1370 og 12 IMP til Kristiansand. Du ser kanskje det beitende utspillet? Kløver ess og mer kløver. Det så mye mer naturlig ut å prøve å korte spillefører ved å starte med ruter, så den skjønner jeg godt at du ikke fant, Calle.                                                        Geir Brekka - Kristiansand BK

____________________________________________________________________

Spill 7 var det første som ble sammenlignet og allerede der var det en slemsving. Svindahl - Baumann stoppet i 5hj, mens i åpent rom gikk meldingene som under.Singel ruter hos makker var kanskje ikke det beste Karl Olav kunne ønske seg, men til tross for at makker gikk ned i 4hj over 3sp, meldte han en gang til. Da hoppa Calle ut. Når ruterkongen satt tredje i kapp, var det ikke mulig å gå beit. Karl Olav stjal to ruter og kongen kom deisende på. Hjerterkongen til motparten, men +1430.                                          Gaute Ubostad - Lyngdal BK


Kristiansand - Lyngdal  0 - 13 ( 1 spill)

 


___________________________________________________________________


I spill 4 kom disse kortene:Calle Knutsen åpna ikke unaturlig i Multi (Svake 2hj) og da var det ikke mulig å finne rutertilpassen. Utenfor sonen er vel vest sin hånd nesten verdt 1hj? Spillet er ikke spilt på det andre bordet enda, men oppdatering kommer så snart det er gjort.

____________________________________________________________________________


KM PAR / NM SEMIFINALE i gang

I fjor ble det for første gang på mange år arrangert NM par utenfor festivalen. Lyngdal var arrangør og gjennomførte med glans. I år skal parfinalen spilles med 52 apr i Sandefjord i slutten av september. Fjorårsvinnerne Tor Eivind Grude og Håkon Kippe er kvalifisert og nå begynner kretsene å kvalifisere sine par. 
 
Plassfordelingen er ikke klar i detalj og jeg kjenner ikke reglene helt. HER ER EN LINK TIL NBF SIN SIDE OM DETTE.  Her er antallet som ikke er påvirket av deltakertallet i kretsenes semifinaler.

_______________________________________________________________________

Hedmark og Oppland krets (Henning Lauritsen - Rolf Borge vant)Romerike krets (Martin Rian - Tom Stenbakk vant)

Nord-Trøndelag (Kristoffer Hegge - Jørn A Ringseth vant)

Rogaland krets (Tore Bårdsen og Geir Larsen vant)

Haugaland krets (Helge Svendsen og Simon Eileraas vant på kvalitet)

Telemark krets (Kai og Ronny Jørstad vant)

Lofoten og Vesterålen (Gunnar Harr og Stig Iversen vant)

Østerdalen (Jon Sagbakken og Trond Magne Aasheim vant)

Buskerud krets (Jon Aabye og Øyvind Saur vant) BILDE

Sør-Trøndelag (Bård Kåre Græsli og Halgeir Gåsø vant) Et spill fra Svein Ingar Sæther

Send meg gjerne resultater etter hvert som kretsene avvikler.

Lavazza og Diamond til finalen

Det ble ingen norske i de siste kampene i årets Vandelbilt. Boye og Espen ble slått ut tidlig for Schwatz, mens Geir og Tor tapte sin kvartfinale etter å ha blitt rundspilt i siste sesjon. Der tapte de med 56 IMP på 15 spill.
Ingen bombe at Lavazza kom til finalen (Zia - Duboin - Madala - Bocchi), men kanskje litt mer overaskende at Diamond er der. (Diamond - Platnick - Greco - Hampson - Jacobus - Wold). Kampen spilles søndag kveld og natt, norsk tid.

___________________________________________________________________________

Et spill fra 5.runde i NM

av Erik Berg

Først vil jeg gratulere Snåsa med klubbrekord. Så vidt jeg vet har klubben aldri kommet lengre enn til 2.runde tidligere. Her er ett av flere spill hvor Heimdal var bedre og mer aktuelle enn Snåsa. Meldingene gikk likt ved begge bord.Spar 4 i utspill og nå gjorde begge vestspillerne en feil ved å legge kongen (ikke smart å vise fram så mange poeng som sperremelder).
 
Snåsas nord spilte hjerter til bordet og kløver til kutt. Ruter ess og røff i panna for en bet.
Olav Arve Høyem på Heimdal spilte ruter til kongen og så kløver til esset. 10imp på den riktige siden da kongen kom under esset.
 
Hva som er beste spilleplan kan sikkert diskuteres, men trumfkutten har nok ikke så god odds når vest har vist fram det som ser ut som KJ i spar. Kløver ess og kløver gir hjemgang med trumfen 2-2 eller singel konge. Har øst kongen tredje og spiller ny kløver ser det vel rimelig ut å spille ruter til kongen og ruter til dukk (øst esset dobbel eller tredje). Har vest kongen tredje i kløver er det fortsatt mulig å spille ruter til 10. 
 
Nå gleder vi oss til å få besøk fra sørlandet i 6.runde
 
 
Erik Berg
 


Avgjørende sesjon for Zimmermann i Vanderbilt

"Alle" trodde vel at 40 IMP skulle holde på 15 spill for Tor-Geir og Fantoni-Nunes. Det gjorde det ikke og Team Assael (Piakarek-Smirnov, Sementa - Tokay) vant med hele 54. Det er et snitt på over 3,5 IMP pr. spill. HER ER HELE KAMPEN.

Sånn avgjøres lagkamper. En ser det gang på gang at det er de store spillene som avgjør.Sementa - Tokay passer ut invitten, mens Fantoni - Nunes kommer i 6NT etter en nesten identisk sekvens fram til 4NT. Selv med kløveren 3-3 og hjerterkongen foran damen var det bare 11 stikk. Eneste vinnersjanse i praksis hadde vært 3-4-3-3 / 3-5-2-3 / 3-6-1-3 i syd med hjerterkongen og DKn10 i spar. Da ville han blitt innspilt i spar og måtte gitt bord to i hjerter. (3+2+-3+4 = 12).

Så skjønner jeg ikke helt Geir Helgemo sin spilleføring i 4hj i spill 23 Åpent Rom, der han blokkerer trumfen, men det er helt sikkert et poeng jeg ikke evner å få med meg. (tror han planlegger å ta to runder trumf og så stjele den fjerde sparen med hjerterdamen hvis fire spar sitter sammen med tre hjerter. Til slutt kan han klare å få det tiende stikket med hjerter 3 på en kløverstjeling etterpå. Kan det være beste odds?) 10 stikk i lukket etter en flott spilleføring av Smirnov. For meg ser det ut som kontrakten står på å finne sparen, men russeren klarte det likevel med en tøff skivs i spar/kløver mot vest. (Spill 23 - lukket rom)Her trodde Geir Helgemo at julekvelden var kommet svært tidlig i år, men etter ruteresset i utspill så sto kontrakten!! Utrolig.Se også Piekareks fine spileføring i 4sp - spill 29  i lukket rom. Nivået er høyt!

_______________________________________________________________________

Et par ord fra Boye

 Hei Snorre.

 
Jo, det stemmer at det ble en mobilstraff på 12 IMP da sponsorens telefon ringte under den tredje av de fire sesjonene i Round of 32. Vi tapte kampen med 14 IMP mot et velspillende lag Goldberg, pluss de 12 IMPene for mobilen = 26 IMP. I siste sesjon var vi i 6 ruter der motparten stoppet i utgang, og en skarpere spilleføring av undertegnede ville gitt hjemgang, 25 IMP og tap med ett IMP! Spillet er vedlagt (gårsdagens Dagbladet-spalte), og var egentlig det eneste større spillet som Espen og jeg kunne ha gjort noe med i den kampen.
 
Det er ikke første gang at sjefens mobil har ringt under spillingen - for noen Nationals siden hadde vi en annen 12 IMPs straff, men da avanserte vi til neste runde. Og neppe heller siste gang; i dagens kveldssesjon ringte den to ganger! Straffen nå var 5 VP, som gjorde at vi mistet tredjeplassen i sideturneringen...
 
Hilsen Boye
 

Zimmermann ute i Vandelbilt

etter overkjøring i siste sesjon mot Team Assael. Hele 70-16 ble tapet på de siste 15 spillene. BBO har ikke lagt ut halvrunden enda, så jeg har ingen spill før litt seinere i dag. Jeg er ikke av de som sitter opp fra kl. 03.00 på natta og ser på bridge. Da er det skjønnhetssøvn her i Søgne. Kmapen endte 136 - 122 i Monaco sitt disfavør:

HER ER RESULTATER FRA BRIDGEWINNERS. De som sier at resultatene fra arrangøren er så bra, får bare fortsette med det. Jeg finner ikke en damn shit fra Vanderbilt og jeg er ikke verdens dårligste til å leite på nettet.

Her er et spill fra forrige runde der Zimmermann - Moulton var heldige. 4hj står fordi det sitter VELDIG greit. Sparkongen i kapp, hjerteren 3-2 pluss at spillefører må finne ruteren. Det kom hjerter ut og spar knekt som seilte. Så ruter til knekten. Jeg er ikke sikker, men kan ikke øst beite nå ved å stikke og spille kløverdamen? Blir ikke bordet drept og spillefører henger med to kløvertapere? Mulig han kan lasje kløverdamen og så bruke tieren neste gang hvis øst spiller mer. Eller kan øst skifte?Grunnen til at jeg skriver om spillet er nord sin 2hj andre gang. Viser det tillegg? Jeg mener noen har fortalt med at nord viser 4-3-5-1 og omtrent 15-17. Med en vanlig 12-14 vil han passe 1NT fra makker fordi 2hj på 4-3 hvis makker er svak og har fire dårlige hjertere er da ikke noe sted å være?

Uansett hardt av Zimmermann når har ikke har rutertilpass og kløverkongen er mer eller mindre bortkastet mot makkers singelton.

Hva mener du?

____________________________________________________________

Illusjon

DU skal spille hjem 3NT med disse ressursene. Vest spiller ut spar 2, invitt

E43
743
KKn32
D65

DKn5
EKD
D75
KKn42

Jeg gir deg tre opplysninger om sitsen og du skal finne 100% spilleplan for ni stikk.

  • Vest har invitert fra spar konge, men du vet ikke hvor mange han har
  • Essene er fordelt.
  • Både kløveren og ruteren sitter 4-2

Logg deg på og gi meg svaret.

______________________________________________________________