Ferie!!

 fra i dag. Det blir stille her til midt i juli.Lykke til i innspurten i EM.

Fyrverkerikamp mot RusslandKampen starter bra når Nils og Terje melder en fin slem i spill 1. De har bra kontroll på systemet sitt. Butt spill.

Det smalt allerede i spill to der Terje Lie tok vel mye Møllers tran. I alle fall når Nils hadde utstyrt seg med en helt ubrukelig hånd. Boye valgt å melde 5ru, en aksjon som ser rimelig naturlig ut. Også han fant en makker med kort som ikke kunne brukes til noe særlig. 800 + 150 i beiter og 14 IMP ut.

Så var det Nils som tok mye Møllers tran, men han fant makker med de rette korta. KJ i hjerter og kløveresset var snadder. Russeren i øst var flink og stampet sånn at han redda 1430 til 1100. Espen stamper over 5sp og går 800. (eller var han ikke sikker på om de var inne i en kravpass-posisjon? Det kan se ut som Boye bløffa med 4NT)

Her skjønner jeg hvordan Nils tenker, men nok en gang hadde makker helt andre kort enn ønsket.

    2kl viser ikke kløver, men en hånd med minst 16hp. Terje viser lang spar, men under 8hp.

I denne sekvensen har Terje veldig ofte singel hjerter og da ser Nils at det er fint med fem tasser der. Det er bare å bytte Terje sin hjerterkonge til ruter og gi han singel hjerter i stedet for singel kløver, og 4sp er plutselig et spillbart prosjekt.

Nå ble det tre sonebeiter i stedet.
     


Noen ganger hjelper motpartens sperremeldinger.

Hadde Nils og Terje fått melde denne alene, ville Terje vist spar og Nils splintra i kløver. De hadde sikkert klart å komme ut likevel, men nå hadde ikke Nils andre valg enn å gå i Blackwood. Rart at vest ikke sperra med 5kl for ta bort 4NT, men det bukker og takker vi for.

+1430 trodde alle skulle bli et godt spill for Norge, minst uavgjort i alle fall. Boye melder rart, synes jeg. Først bare 3kl, så 5kl og etterpå 7kl. Hadde det ikke vært bedre å ta han helt ut med en gang? 1700 er det aldri moro å komme med til sammenligning.

 

Russeren var heldigvis dårligere (?)  enn Terje Lie, så Orlov gikk inn på sparesset og spilte på hjerteren (!) i 3NT. Der er en avhengig av kappen pluss 3-3 sits. I ruter mangler det bare at tieren ikke gir stikk. En heldig utgangssving til Norge siden Boye og Espen fikk tre i kløver, hjerter 9 og ruteresset
Det kan se ut som at flere og flere (de norske også) spiller invitt mot NT. Utspillet forteller ingenting om antall kort i fargen. Se hvor mye verre det er å få kløver 3 som invitt enn kløver seks som norske. Enda lettere om kløver 3 er "fjerde høyeste"Boye prøver også


Det har vært skrevet om minst tre spill der det var rett å spille ut et liten fra Hx. Boye skulle ikke være dårligere og startet med hjerter 5 (!). Det ble et voldsomt tempotap i forhold til å begynne med den normale kløverkongen. Med kløver ut ser det skummelt ut å gå på trumfen (den sitter jo ikke alltid 3-3),  så spillefører starter nok i ruter. Bommer han den, blir det beit.st Uansett kan vest gi øst to stjelinger. Nå tusta motspillet seg til og det hele endte med ni stikk.Kampen ebber ut med  41-25 til Russland. Nils og Terje hadde 800 inn i nest siste, men valgte en normal 5ru for 600 i stedet. Butt spill.
Boye spiller rart mot 2ru i siste og stikker makkers stikk. Han hadde sikkert en plan, men pasienten døde og kontrakten gikk hjem. Det var bare 2ru, men 4 IMP er et vinnerpoeng det også i jevne kamper.

Spill fra Senior

 Her synes jeg Arve Farstad var veldig flink. Det er fort gjort å stikke makkers hjerter dame, men da står kontrakten. For det første godspiller han KJ hos spillfører og i tillegg vil han før eller senere bli innspilt i fargen og må gi bort enten på ruterkongen eller kløverkongen. Selv når han la lliten hjerter, måtte han bare gi opp kløveren og håpe at spillefører hadde singelton der. Det klarte han og Norge innkasserte ei beit.Så var alle de norsk flinkere enn svenskene.Arve Farstad er igjen ujålete og støtter makker. Ingen dårlig ide, spør du meg. Helge presser bare til 3hj og øst melder trekort spar. Sjelden lurt, spør du meg. De havner på 4-3 og blir kortet på den lange hånda i stikk en. Helge og Roald tar for ruteresset og peiser på med mer hjerter. Da miste spillefører kontrollene og går to sonebeiter.

Norge - Polen i Senior

20 IMP på et spill!! 

Var det for tidlig på morgenen for Roald? Mange av oss hadde hoppet i ruter tidlig, men Roald valgte å ikke presse motparten. Han trodde kanskje det satt skeivt og at makker hadde noe i kløver? På det andre bordet så det ut som Norge gjorde rett da de meldte over stampen, men en lightnerdobling og kløver ut gjorde slutt på moroa!!                                   "også kløveren 3-0 med tre hos utspilleren da!!! Helv...."Hvem har kløverkongen?

Bridge når vi ser alle korta er en helt annen idrett enn det spillerne opplever. Kan du gå beit i 4sp med hjerter ut? 

Ja, og det er kanskje beste spilleplan til og med å gå beit. Rune Andersen spilte åpneren for kløverkongen og dro derfor en liten kløver mot knekten (!). Hvis vest har kongen må han stikk med den for å få for den og da er det to ruteravkast i nord. Motparten får ett i hjerter, ett i ruter og kløverkongen. Nå ble det beit når knekten ble stukket av kongen og ruter igjennom. På det andre bordet tok spillefører kløverkappen og ingen tenkte vel noe på at ti stikk  var unormalt? Har draget forsvunnet litt for Norge?

Det kan kanskje virke som det er safe å kappe kløveren siden ruterkongen er beskyttet. På en måte er det to ruteravkast, ett i kløver og et på hjerterkongen. Det hjelper lite fordi det er den tredje som forsvinner på hver sin hånd. Vest spiller selvsagt bare en kløver til eller hjerter når han er inne på kongen.


Kjør på, gutter!!


Jeg synes Roald og Helge var passive i minst to spill i innledningen, men så kom dette fine spillet. Mange hadde nok meldt i 1hj i vest, men Roald velger å doble for etterpå å vise som en sterk hånd med hjerter. I gamle dager hadde nord hoppa til 2sp og øst være ute av meldingsforløpet, men nå fikk Helge vist hjerter og litt kort på 1-trinnet. Nord spilte ut makkers farge, kløver, fordi han hadde jo ikke fått signaler om noe annet. 10 stikk til Norge når en spar forsvant på kløverkongen. På det andre bordet tok Rune "stampen" i 4sp, men ingen kunne jo vite at han bare kødda, så ingen bjelle og 100 ut. Dårlig gjort, makker!!

Jeg liker Peter sitt hopp til utgang. Denne gangen hadde makker utstyrt seg med honnører i hjerter og kløver, akkurat det han ikke skulle hatt. Flytt en av kongen til ruter, så er det fint spill for 4sp. Nå måtte spillefører ta seg helt ut for å gå bare ei beit. Neste gang utstyrer du deg med bedre honnører til makker, Rune Andersen!!!

DELTA OG GJØR SIDENE LEVENDE

Allan oppfordrer fra sin flotte EM-blogg medlemmene i NBF til å komme med kommentarer. Jeg støtter han 100% i det og oppfordrer hver enkelt av dere til å logge på og komme med kommentarer, observasjoner, hilser og hva det skulle være. Har du ikke info til pålogging, hjelper Harald Skjæran deg med det. Send en mail til bridge@bridge.no så får du brukernavn og passord.

Hvorfor, Boye Brogeland, hvorfor?

Når elevene mine på skolen har vært slemme, prøver jeg alltid å spørre "Hvorfor?" før jeg kjefter eller finner andre passende straffereaksjoner. Ofte har det skjedd noe i forkant ellers har de en betimelig forklaring på sin handling. 
Før jeg korsfester Boye og nagler han fast, skal han få sjansen til å argumentere for hvorfor han ikke spilte ut kløver fra Dxxx mot 4sp. Singeltrumf-honnør har han da aldri startet med før i sin bridgekarriære?
Ikke misforstå, Boye. Som jeg har sagt før blir vi ikke sinna, bare så innmari skuffet!

FESTIVALPROGRAMMET i FREDRIKSTAD

Jeg har ikke studert dette nøye før jeg skulle melde meg på selv, men da "oppdager" jeg følgende. 

  • NM Veteran går samtidig med NM lag
      
  • NM Damer går samtidig med NM lag

 

Hvis det er to klasser i bridge som ikke er særlig påvirket av nedgangen i antall deltakere, så er det veteran og damer. I fjor stilte det hhv. 77 par og 44 par i disse to klassene. Både damene og seniorene ønsker forståelig nok sine egne mesterskap, så dette vil slå dramatisk ut på deltakelsen i det som jeg trodde skulle være hovedturneringa under Festivalen, nemlig lagturneringa. 121 par er tross alt 60 potensielle påmeldinger . Alle ville selvsagt ikke stilt i lag i stedet, men helt sikkert mange.

Dette er det selvsagt for seint å komme med innvendinger til nå, men et viktig punkt å ta med når programmet og deltakelsen i de ulike turneringene skal evalueres. 
Vinnerne av NM lag 2013

 

Kamper avgjøres på 5-trinnet

og jeg har vanskelig for å se at de norske kan kritiseres for noen av sine aksjoner. Espen var på vei på slem, men stoppet for beit i 5hj siden motparten rakk å sette opp sparstikket sitt før ruteren var etablert til avkast. Nils tok tyren ved hornet og meldte over Exclusion Blackwood. For det første kunne 5sp stå, for det andre kunne det være en god stamp og for det tredje kunne spanjolene neppe svare rett etter innmelding over 5kl. Uansett 12 IMP ut for oss.

Sykt utspill!!

 I spillet under fikk alle tolv eller tretten stikk. Espen Lindqvist fikk bare elleve og da må vel han være veldig dårlig? Det er Petter Haram som har sendt meg en mail som forteller at Norge fikk ruter fem (!!) i utspill. Den gikk til liten, tier og ess. Espen prøvde både kløver mot kongen og tre ganger hjerter til stjeling, men da ingenting av det gikk bra skjønner du helt sikkert hva som skjedde siden Espen har ruter 9 på hånda.


Nils har sendt noen bilder...

 

                                         Kristiansand's store sønner vant kvalikken i Senior.


                                   Roald er spent før siste sammenligning. Holder det?                 Kjekke karer, Geir Olav Tislevold og Christian Vennerød, coach og kaptein
                 Armene bruker de til å presse brøstkassa opp og magen ned.

                             Jeg trodde det var bridgeturnering, ikke karneval, Nils?
                           Ledelsen har ikke passet på at Espen barberer seg, Skuffende coaching!!

Norge har fått medhold?

kan det se ut som.

  Øst meldte 4hj fordi han trodde makker hadde kløver og hjerter. I lista fra kampen står det 4hj med fire stikk, så det kan tyde på at vest ikke fikk lov til å ta ut i 5kl. 

Det kommer sikkert mer om dette spillet.
     
     

Gudd, å bra!!

 som de sier her på sørlandet. Espen tar for EK i ruter og godspiller først et ruterstikk hos spillefører før han skifter til kløver to. "Å, neida!", tenker spillefører. "Du lurer ikke meg fordi du har tross alt åpnet", og går opp på kongen. En beit!!

Stenberg

er en konvensjon nesten alle norske spillere på et visst nivå bruker. Det finnes mange varianter, men jeg tror den vanligste er omtrent slik:

1M - 2NT
                  Ny farge viser (litt) tillegg
                  3M er det svakeste en kan melde.

1M - 2NT
3X -  3M    spør etter singelton,

1M - 2NT
3X - 3NT   spør etter ekte kontroll.Dette er vel og bra, men problemet noen ganger er at verken åpningshånda eller svarhånda får vist styrken skikkelig. De er ingen som på en måte kan slå av for tidlig, fordi makker kan være sterk. Her er et spill fra kampen mot Østerrike som viser hva jeg mener

  3kl -> Ikke min
3hj -> har du en singel makker?
4ru -> Ja, her


Jeg vet som sagt ikke hvem som skulle gått ned i 4hj. Espen tør ikke, fordi singel ruter var jo flott. Makker kan enda ha både sparesset og kløverkongen (tror jeg), og da står dette på trumfen. Melder Espen 4hj over 4ru, vil makker tro at singel ruter ikke var noe greit.

Boye melder bare som systemet sier. Han har en fin 6-4 hånd, men 11 poeng blir aldri mer enn 11 poeng.

Terrano i syd må sitte og sove. Ellers hadde han dobla 4sp, fått den fargen ut og tatt beita. 

 
Boye får trumf ut og spiller tøft. Hadde han bare hatt et par mindre hjerter på hånda, ville han rukket både å godspille og hente ruteren, men det går ikke nå. Trumfen stakk han på hånda og spilte ruter til esset og ruter til stjeling med trumfesset. Så hjerter til bordet s knekt og nok en ruter til høy stjeling. Ut med den siste trumfen og en litt anonym kløver seks (ikke fireren) mot bordet. Nord sov like mye som syd gjorde i andre spill, så han la femmeren sin. (skulle lagt åtteren uten at det betyr noe denne gangen)

Boye la elegant en liten og hadde sparkongen beskyttet. Nå hadde Boye laget seg to inntak (kløveresset og en kløverstjeling) til først å godspille den trettende ruteren, så hente den. Aktuelt hadde det gått like fint å stikke med kløveress og spille kløver mot damen, men det hadde blitt feil med kongen i nord.

Jeg går i meg selv!

Til tross for at Norge er helt i teten, har jeg skrevet om flere spill der jeg mener Norge kunne (burde) gjort ting enda bedre. Hoffa og Thomas synes jeg har meldt både grisehardt og dårlig på flere spill, men det blir feil av meg å plukke ut de spillene der det går galt uten samtidig å trekke fram gevistene. De har en svært aggressiv stil og IMP'ene hagler rundt ørene på både laget selv og motstanderne. I sum er det så langt ingen tvil om at mest har svingt hjemover.Begge lagene melder seg fint opp i 6hj, men Hoffa stamper i 6sp (!). Jeg skjønner ikke at han tør fordi det kan se ut som om motparten langt fra har kontroll på det de holder på med. Det kan heller ikke være så mye å vinne i like soner. Flytt en kløver i vest over til ruter, så er det ikke mer enn elleve stikk. 6sp går 800 og 5 IMP til Norge. Hvorfor vest ikke cubidda 5ru sånn at øst kunne få meldt slemmen mer kontrollert, er en annen sak.Igjen melder Thor Erik som nesten ingen annen ville gjort og enda en gang med suksess. (Om Charlie hadde spilt ut hjerter mot 3NT får vi aldri vite. Det kom spar ut på det andre bordet i alle fall etter samme innledning). Thomas hadde en lettere melding etter 5kl og 5hj gikk to beit etter tre ruterstikk og spareesset til ØV. 9 IMP til Norge når Boye og Espen fikk 12 stikk i 3NT.


Med alle kortene synlige, vinner både du og jeg 3NT i spillet under. Espen fikk ruter ut til nieren på hånda. Så hjerter til konge og ess, hjem på hånda og mer hjerter mot knekten. Nå kunne nord stikke og godspille hjerteren før Espen rakk å få tak i to kløverstikk. En beit og tapsspill når Østerrikeren på det andre bordet spilte på kløveren før hjerteren. Ikke vet jeg hva som er beste spilleplan.
  


Gode spillere genererer sin egen flaks, er det noen som sier. Her gikk ikke sparkappen og da var det rett å stoppe i 3NT. 6NT med beit på det andre bordet.

Stemningen er topp i Kroatia!!

Det er lenge siden jeg har følt en slik stemning i et norsk bridgelag. Selvsagt er det lett å være i godt humør når seirene renner inn, men GeO kommer med denne kommentaren. "Det kommer nok en skrell snart, men vi skal takle det også." Dette forteller om at de er mentalt forberedt på tapet som kommer, men alle lag taper i serieturneringer. Boye ga meg en setning før han rusha videre og det var denne, "Espen spiller fantastisk!". Christian Vennerød : "Kjempehumør, Geo fleiper i øyeblikket med at vi må endre slagordet vårt fra ett spill av gangen til en slem av gangen. (To slemmer gikk bet)

Nå gjenstår det bare at Thomas Charlsen slutter å snakke bergensk, så går dette veien.

Tormod Røren: Har du kontroll på damene?

Halvgal kroat!!

I det lange løp vil de beste bridgespillerne vinne, men i ett og ett spill eller en og en runde kan en få mye i fleisen. Her la Kroatia alle eggene i en kurv og hoppet til 4hj. Jeg tror den kan beites med ruter eller hjerter ut, men det var helt naturig for Nils å spille ut kløveresset. Da var det ti stikk. Jeg kaller slike ting flaks.

Ti svenske melderunder

og da finner de vel ut av det de trenger?

Nei, dessverre er det ikke alltid lengden det kommer an på. Fredrik Nystrøm hadde et spørsmål til makker. "Hvis du sparkontroll og et ess, da kan vi spille 6kl?" . Han fikk for så vidt svar på det han lurte på, men da var de allerede i 5ru! Noen ganger er det best å spill 1430 svar på Blackwood, mens andre ganger er det 0314 som funker. Nå prøvde de å buklande i 5NT, men Bessis var frampå med rødlappen når han skjønte at makker hadde majoressene. Hans hjerterkonge var beita i 5NT, denne gangen mange beit om NS hadde stoppet der. 
På det andre bordet gikk det omtrent likt til syd hadde reversert i ruter. Da hoppa nord til 5kl og meldingene stoppa der. Jeg skal ikke lære noen i hele verden å melde, men jeg føler at svensken i nord avga minst et cuebid for mye med sin essløse hånd. Det er noen som mener at cuebid under utgang ikke nødvendigvis viser tillegg, men hvordan skal syd vite om nord har Exx,Exxx,x,xxxxx (7kl er nedbrett) eller den hånda han har?

Vinner du 5sp?

 

  Det ser ut som det er tre tapere mot 5sp, men så oppdager du at vest ikke har noe inntak til kløveren sin. Fantoni spilte slik etter kløverkongen ut:

Han stakk med kløveresset, to ganger spar inne i bordet og ruter mot hånda. Øst stakk og prøvde å ta for hjerteresset.Syd stjal, kasta en kløver på ruterkongen og en til på ruterknekten. Nå var det akkurat nok trumf til å stjele de tre kløverne på hånda - 11 stikk.
Tor Helness i øst var tilsynelatende superflink ta han la liten på ruter 9. Bessis gikk opp på kongen og smilte en stund da har trodde han hadde lurt Tor. Teller du tapere på hånda, så har du tre i kløver og tre  i ruter, men bare tre trumfer igjen. Da ble det ei beit likevel.

Vinnende plan er nesten som i det andre rommet. La ruter 9 vinne stikket, stjel en hjerter, spill ruterkongen og kast en kløver. Øst vinner og spiller sikkert mer hjerter til nest siste trumf på hånda. Så ruterknekten og kast enda en kløver. Nå blir ruter 10 det ellevte stikket.


____________________________________________________________________________________________

Ujålete av Fantoni - Nunes

Jeg kan ikke noe for det, men jeg liker slike spill som under. Noen ganger peiser en bare på og melder med hjertet. I Norges kamp meldte begge bord en haug med ganger. Det ene bordet stoppet i 3NT og det andre i 4sp.


Her blir det diskusjon!!

Thomas og Thor Erik dobla hjem 3ru med ti stikk, men det var helt opplagt at motparten hadde en misforståelse som gjorde at de kom dit. Under er spillet.

  Jeg kan ikke systemet til Thor Erik og Thomas så godt, men er ganske sikker på at 2hj enten viser hjerter eller 18-19 NT. 

Syd doblet og mente det helt sikkert som hjerter, mens nord oppfattet det som opplysende uten hjerter, hvis ikke hadde han selvsagt støttet hjerter. Nord hadde seks ruter og meldte den. Under over alle under hadde også makker ruter, så da buklandet de heldig i 3ru. 

Så vet jeg ingenting hva Thomas sine meldinger betyr. 2ru har sikkert mange betydninger, men passen på 2hj doblet og doblingen av 3ru vet jeg ikke hva han mente som. Jeg tipper at sekvensen ikke er avtalt.

Kroatene har opplagt hatt en misforståelse, men det er ikke forbudt å ha flaks. Dette er heller ikke en avtalt posisjon for NS, så da meldte nord ut fra det han mente var logisk. 

Det er strenge straffer for feil forklaring av systemet ditt, men når ting er uklart tror jeg det er vanskelig å komme noen vei. ØV var også opplagt ute på ukjent hav og fant ikke ut av sin svarte tilpass. 

Jeg er stygt redd -570 blir stående for Norge, men det kan hende scoren splittes.

Vi får se hva som skjer.