Gode vurderinger i senior

Det var langt fra alle parene som meldte denne slemmen og der Helge og Roald Mæsel spilte, var det over 25 IMP i sving på å gjøre rett. Israel stoppet i 3NT i åpent rom.

Helge oppvurderte hånda til 22-23 NT med den fine kløveren og ingen lavhonnører ellers. Da plasserte Roald seg i 6sp, men skjønte at nord var renons i kløver. Et fint uttak i 6NT redda ei SVÆR bøtte med poeng til Norge. 
  

 

Italiadama får får mye skryt, Snurr!

 Det sier både Martin Reinertsen og Kristian B Ellingsen i mail til meg. Her er det Kristian forteller:

______________________________________________________________________________________________

Hei Snorre

 
Fint at du supplerer Allan og skriver om spill fra EM. Masse godt lesestoff for oss som følger med. :)
 
Når det gjelder det siste spillet du skrev om fra kampen Norge - Italia i dameklassen tror jeg italieneren som spilte 3 NT fikk ufortjent mye skryt.
 
 
Spillet gikk likt ved begge bord fram til posisjonen over. Siv Thoresen var spillefører på det andre bordet. Begge spilleførerne spilte nå spar til 8eren, og Nord var inne på knekten. Også fortsettelsen var den samme ved begge bord, ruter til knekten i bordet. Spilleførerne har nå tatt 6 (0+2+3+1) stikk. Nå gjorde begge spilleførerne samme feil. De tok først korrekt for sparess, men glemte å ta av seg ruteress også! Om man tar for de to essene er man oppe i 8 stikk, og Nord kan velge om spillefører skal få det niende stikket på spar 10 på hånda eller spar 9 i bordet.
 
Mot Siv Thoresen spilte Nord våkent i mot og lasjerte sparfortsettelsen slik at Siv fikk for spar 10 på hånda. Nå hadde Siv kun hjerter og kløver igjen, og fikk ikke hentet stikk for ruter ess. Hun måtte gi Syd de tre siste stikkene. Ei beit.
 
I samme posisjon, med fire kort igjen, stakk Marianne opp med spar knekt, og måtte gi bordet for både spar ni og ruteress for hjemgang. Om Marianne hadde lasja hadde trekortsposisjonen blitt den samme for den italienske spilleføreren som den ble for Siv Thoresen. Innelåst på hånda og tvunget til å gi Syd resten uten å få med seg ruteresset.
 
Den eneste som virkelig besto dette spillet var altså den italienske nordspilleren Manara som møtte Siv Thoresen og Sølvi Remen i åpent rom. En drepende sparlasj i stikk 10.
 
 
 
Med vennlig hilsen
 
 
Kristian B. Ellingsen
 
906 66 459

Those who live by the sword, will die by the sword...

 sa en av kommentatorene på BBO. Alle vet at en vinner ikke i bridge ved å passe, og de norske er kjent for å grave i meldeboksen. Ofte går det bra. Denne gangen ble det en liten beit i 3kl etter en fin spilleføring av Boye og uavgjort spill. Likevel underholdende!!

"Superstemning", sier Nils

Jeg hadde en kort samtale i morges med Nils Kvangaven fra det åpne laget vårt. Han forteller om smil og glede etter de første kampene. "Det er alltid fint å komme godt i gang", sier han. "Vi har spilt brukbart, men det er utrolig hvor mange sjanser en får i bridge. Selv om vi er helt i teten, kunne vi hatt godt flere gevinster inn med heldigere (og bedre) vurderinger". 

Nils løfter også fram seniorlaget som har fått en kjempestart de også. Polen, Frankrike og Israel er tre av de sterkeste lagene, så 16-9-14 mot dem er veldig bra. "Det var synd med damene som gikk på en kjempetap allerede i andre runde, men folk som så kampen sa at Italia var nærmest feilfrie"

Når jeg spør om spill, er det typisk at jeg får et av de dårlige. Sånn er det med oss bridgespillere. Vi har lett for å glemme alle de gode prestasjonene og heller irritere oss over de mulighetene som glapp.
  



Jeg skal ikke fordele skyld, men det var på kanten avgjørelser av både nord og syd. Syd had fin trumf, men ellers var det mye lavhonnører. Det bugner ikke av stikk i nord heller vel, så ingen ville ha hengt han for å fullføre sin plan og melde 2hj.
2klxx gikk en beit og 400 blodige ut.

Soneforsvar eller markeringsorientert?

 

  I tillegg til EM i bridge i Kroatia spilles det samtidig en aldri så liten fotballturnering i Brasil.

Noen lag spiller slik at forsvarsrekka har et felles ansvar for motstandernes angrepsspillere, mens andre sverger mer til at hver spiller skal ha kontroll på en mann hver. Drillo sverger til det første, mens andre trenere mener den siste filosofien er best. 
     
     




Poenget mitt denne gangen er at alle på samme lag må tenke likt. I bridge betyr det at felles grunnleggende forståelse av eget system er viktigere enn noe.Nå har jeg tenkt å være positiv med de norske spillerne, men når det svikter på helt fundamental felles logikk, kommer jeg til å skrive om det. GEO: Hvis du ikke har vært på banen her tidligere, så må det coaches i pausen!

  Jeg er ikke utgangspunktet ikke resultatorienter i det jeg sier, for begge disse to spillene ga norsk gevinst. Likevel teller hvert eneste IMP og det er viktig å vinne så store seire som mulig, ikke minst mot de lagene en kjemper mot om å komme til sluttspillet .

Her synes jeg Tor Erik bryter et av de grunnleggende prinsippene jeg snakker om over. Han beskriver sin hånd på en god måte med 3hj. "Jeg har gode kort med spartilpass og kortfarge i hjerter. Hvordan passer det?"

Da "bestemmer" Thomas at de skal spille mot 5hj doblet, men Thor Erik overprøver beslutningen. Denne gangen hadde ikke syd særlig hjerter og likevel var det beit. Thor Erik slipper svært billig unna i 5sp med en udobla beit. Dobler ØV og spiller hjerter hele tiden, tror jeg det koster 800.

Kanskje var han ikke sikker på om 3hj viste spartilpass?
     
  Denne er enda verre. Normalt er å spille slik at når Thor Erik styrkedobler innmeldingen 2NT (kløver og hjerter), settes det opp kravpass og motparten kan ikke spille udoblet lenger.

Det er fint mulig å spille annerledes, men da må det være en makkerskapsavtale. Thomas i syd avventet med sin pass og håpet makker kunne straffedoble. Han så i alle fall ikke for seg at det kunne gå pass rundt.

I EM kan vi ikke la motparten spille 3kl nå vi har 28 hp. Sånn er det bare!
     
     

Norge - Italia i dameklassen (oppdatert)

Norge gikk på ei mine allerede i kamp 2 og ble stående igjen uten poeng i kampen mot Italia. Tap 20-0 er krise, men "heldigvis" kom det så tidlig at det er mange kamper å rette opp på. 



Her er kampen på Youtube (!). Uten kort til og med. :-)

En tror gjerne at et lag spiller så mye bedre enn det andre når sifrene blir slik. Jeg har gått igjennom spillene fra kampen og det var et Italia som var svært dyktige, men de var også heldige i flere avgjørelser. Det jeg IKKE likte å se, var at jeg fikk et inntrykk av at Norge spilte med høye skuldre. Det var flere spill med avgjørelser jeg undret meg over.

  (Registreringa er helt sikkert feil og Sølvi åpnet nok med 1kl i første hånd)

Dette var spill 4 og jeg kan ikke skjønne at Sølvi Remen vanlligvis passer ned 4hj med disse kortene. Makker kan jo sitte med en straffepass over 4hj og har hun ikke hjerter, er Sølvi mottakelig i begge de svarte fargene. Skulle det kommer 5ru fra den andre siden, er det helt sikkert på en lang, langfarge.

Dobler over 4hj og uttakk i 4sp må være "normalt" på slike spill.
     
  Her er enda et spill der jeg mener Norge spiller med høye skuldre.

For det første villle jeg jeg meldt inn 2kl i nord. Det går aldri pass rundt og jeg kan doble opplysende eller melde spar neste gang.

Jeg skjønner heller ikke særlig mye av hele meldingsforløpet. 4kl virker da å være naturlig, mens 4hj viser tre-kortstøtte. Det kan virke som Ann-Karin tolker Marianne sine meldinger som en sterk løft til 4hj, men det tror jeg 4ru ville vært.

Det er mulig hun gikk for slem på 4-3, men det virker  uansett svinhardt. 6hj endte med en haug med beiter.
     
 

Allerede i spill 1 kom det et tegn som tydet på at Italia hadde skumle planer. De kom i 3NT i vest og fikk spar ess fulgt av spar knekt til damen i stikk to.

Italieneren spilte flott med ruter ess og ruter til kongen (!). Falt ikke damen, var planen å ta hjerterkappen. 

12 stikk. 

På det andre bordet åpnet ikke syd og da gikk det 

1hj - 1NT
3NT

Med spar ut tok italia de fem første stikkene. Syd skiftet så til kløver som Siv Thoresen i øst stakk med esset. Ruter ess og ruter til knekten ga fem (!) beit siden hun allerede hadde kastet to kløver på sparen. 

Åtte stikk i forskjell i samme kontrakt. :-)

     
  Så en veldig fin prestasjon av Italia i 3NT. Ann Karin spiller ut hjerter to til konge og ess. Kløver til damen, kløver til ti og knekt fulgt av mer hjerter til damen.

Nå ser det da dødt ut?

Neida. Ruter til kongen, dame og posisjonen er under til venstre.

Spar til åtter og Marianne sin knekt. Hun har ikke kort å spille inn makker på, så hun må fortsette med ruter. Spar ess feller kongen og mer spar godspiller nieren. Marianne er inne nok en gang og må gi bordet de to siste.

2 + 2 + 4 + 1 = 9
     
   
     

Sett press på motparten

Jeg leste med stor interesse Bocchi sitt innlegg for noen måneder siden om at han og makker Madalaa har valgt å utvide ulikhetene i bruk av konsvensjoner avhengig av soneforhold. I hvitt mot rødt har de blant annet kuttet ut svake to, fordi de åpner heller med 3hj enn 2hj på de hendene, fordi det er MYE verre å forsvare seg på 3-trinnet enn på 2-trinnet. Det er flere som har adoptert disse tankene. Her synes jeg franskmennene melder veldig bra.
  

  Mange grøsser kanskje over åpningen , men det er sånn det funker.

Øst må nesten melde inn og så følger syd opp med en glimrende 5hj. Vest har ingen peiling på hva som nå er rett og hvis makker har esser istedet for de lavhonnørene han aktuelt hadde, kunne 6sp fint vært en god kontrakt.

Alle meldte slem (oppdatert)

Jeg har ikke tenkt å gå i næringen til Allan's EM-blogg, men kommer til å "supplere" med ting jeg snapper opp fra Kroatia, mest de kampene Norge ikke spiller. Kommer jeg over fine norske prestasjoner, vil jeg selvsagt dele det. VISMA har satt opp en pris til beste spill og den har jeg tenkt å være med å kjempe om.

For dere som ikke har prøvd å referere LIVE fra en turnering, skal jeg hilse dere og si at det er krevende, både når det gjelder tid, mengde og kvalitet. Å skrive om et bridgespill tar mye mere tid enn de fleste av dere vil tro. Først skal en finne interessante spill, så skal en gjerne sjekke fakta før en skal finne spilldiagram og til slutt skrive på en måte som er både instruktivt, klargjørende og "fresh". Lykke til, Allan.

Jeg tar med et spill for å vise at nivået i EM er bra. Denne slemmen ble meldt og vunnet ved samtlige bord i Norge sin pulje. Kontrakten var slettes ikke opplagt, men med spardame og hjerterkongen i kapp var det selvsagt ingen som gikk beit. 6NT er en bedre kontrakt enn 6sp. Hvis f.eks sparen sitter D1087 bak EJ9, vil en oppdage det i tide og dermed kunne redde til corner ved å finne Dxx i ruter.
  




Kristoffer Hegge mailer og mener at

Hei Snurr. Jeg vil gjerne komme med mine tanker rundt slemspillet alle klarte å melde.


Jeg fikk ikke sett så mange spill på BBO i dag, men fulgte med da Marianne og Ann Karin meldte seg opp i 6 spar.
Ann Karin åpnet på 1 NT i syd med 14 solide poeng, og da er det vanskelig for Marianne å gi seg under slem. Det hele fortsatte slik:

1NT-2kl
2ru-3hj*
4sp-4NT
5ru-5hj
5sp-6sp

3 hj var smolen og 4 spar regner jeg med viser dårlige kort enn 3 spar. Blackwood, 1 ess, 5 hj spørsmål etter trumfdame som hun ikke hadde. Det er ikke lett for Marianne å se at 6 NT er en bedre kontrakt enn 6 spar, så dermed havnet de der.

Mitt forslag etter denne innledningen er å melde slik:

1NT - 2kl
2ru - 3hj*
3sp=3kort støtte 15-16 poeng ca
3NT= Vil spille 3 NT
4minor= Cuebid, 3kort støtte og maksimum (4hj etterpå blir ny overføring)
4major= Forslag til kontrakt.

Grunnen til at jeg vil gjøre det slik er for å holde det åpent for cuebid uavhengig om vi har maks eller min. Og noen ganger må vi melde 4 spar på dobbelton:

F.eks:

AQ
Q10x
Axxx
Axxx

På denne hånden vil det 9 av 10 ganger være nødvendig å ha spar som trumf når makker har har 5-4 i major og utgangskrav. Dermed mener jeg 4 spar etter smolen bør vise noe slikt. Hadde vi hatt en spar mer og en ruter mindre er hånden perfekt for 4 minor.

mvh
Kristoffer Hegge

___________________________________________________________________________________

   

Et annet poeng er at i de siste internasjonale mesterskapene har Italia spilt alle sine kamper på BBO. Jeg vet ikke sikkert hvorfor, men antar at det er rike bakmenn som har en finger med i spillet. Om dette har vært en fordel for Italia er vel mer sannsynlig enn ikke. Rutinerte spillere gjør ingenting av å spille for hele verden, mens andre kan ha en tendens til å gjøre dummere og rarere ting på BBO enn de kanskje ville gjort ellers.
Nå er frk. kaffe-Lavazza ute av styringen med det italienske laget og dermed ingen Italia på BBO i første runde. 

Påmeldingen går så det suser!!!

Det er mange som er spent på hvordan omleggingen av programmet under Bridgefestivalen vil slå ut på deltakelsen. Pr. i dag ser det rett og slett flott ut og ikke mindre enn 149 par er pr. i dag påmeldt til NM Mix. 44 lag til NM Mix lag. Jeg har ikke tall fra tidligere år, men kan ikke skjønne at vi har hatt slike tall seks uker før start!!

20 lag i åpent NM og 27 i åpent NM par er slettes ikke verst. Disse turneringene vil ta seg masse opp inn mot spillestart. 

Har du ikke meldt deg til tjeneste enda, er det ingen grunn til å vente.

Personlig sponsoravtale inngått

Jeg er ansatt i NBF og fikk velge mellom knapper og glansbilder i lønn. Derfor er jeg på en måte lojalitetsbundet til forbundet sine hovedsponsorer, men jeg håper generalsekretæren ser gjennom fingrene.



Jan Tore Berg er en glimrende kortspiller og en særdeles hyggelig fyr. Derfor ble jeg glad da vi fant ut at vi skulle spille NM lag sammen for "Team ABAX". Jan Tore har en sentral plass i firmaet, et frima som omsetter for mange hundre millioner.

"Jeg regner med du sponser meg når vi bruker firmaet ditt som lagnavn, Jan Tore?", sier jeg høflig.

"Det er ikke noe problem, " svarer han kjapt. "Hvor mange kulepenner trenger du?"

Før jeg rekker å svare fortsetter han. "Mister du begge, kan du få flere. I ABAX sparer vi ikke på noe!"



Tusen takk, min gode venn!

Hvordan spiller du? (fasit)

 Øst starter med en trumf. Jeg kan fortelle deg at den sitter ikke 4-0. Spilleplan?

    Kristoffer Hegge er en av de som sender inn svar til meg på slike oppgaver. Han har nesten alltid rett, selv om denne kanskje ikke var supervanskelig. Jeg gjentar det snåsværingen sier.

Det kommer trumf ut som du stikker i nord og spiller hjerter til kongen. Øst som har meldt inn har 99% sikkert begge de røde essene. Når hjerterkongen beholder stikket, tar du ut trumfen. Aktuelt har øst tre stykker
Så frir du deg med hjerterdamen. Har øst Ex, er han innspilt og må enten spille kløver eller gi deg for ruterkongen. La oss si at øst har en hjerter til som han frir seg med.

Den trumfer du, spiller kløver til esset og kløver til knekten. Kan øst stikke den, har han fordelingen 3-3-5-2 og bare ruter igjen.

Lett?  

Skulle øst hatt færre trumf, spiller du likedan. Det er best odds for at enten går kløverkappen ellers har øst Dx. Det kan være en variant å spille tre ganger kløver fra toppen hvis øst har en eller to spar (spille på at han har Dxx i kløver), men det er ikke matematisk korrekt.                                                           

Jan Aasen takker for seg

Rett etter tinget sendte jeg en mail til Jan Aasen der han fikk muligheten til å komme med de kommentarer han ønsket. Jeg hadde noen konkrete spørsmål til han, men gjorde det klart at han svarte på akkurat det han følte var riktig. I dag fikk jeg mailen som jeg refererer i sin helhet under. Denne gangen lar jeg den stå uten en hale fra meg, men benytter anledningen til å takke Jan for hans lange tjeneste for norsk bridge.

________________________________________________________________________________

Takk for meg


Som jeg meddelte i brev til kretsene etter at valgkomiteens innstilling var offentliggjort, ønsket jeg å fortsette som president i to år til og stilte meg til disposisjon. Jeg hadde lyst og var motivert til å fortsette for å gjennomføre EM-prosjektet og handlingsplanen vedtatt på bridgetinget. Jeg var også NBFs kandidat til styret i det europeiske bridgeforbundet (EBL) på generalforsamlingen nå i slutten av juni. EM i Tromsø er det største prosjektet i NBFs historie. Min mening er at kontinuitet ville vært det beste utgangspunktet for å gjennomføre EM-prosjektet, også for å få på plass den resterende delen av finansieringen og få mest mulig effekt av EM til å videreutvikle bridgeforbundets organisasjon og tilbud.

 Jeg har vært så heldig å få være tillitsvalgt i NBF sentralt siden 1988 (med et avbrekk i perioden 2004 til 2008), hvorav 14 av årene som president. I disse 22 årene har jeg møtt mange flotte mennesker og hatt opplevelser jeg ikke ellers ville hatt. Det har vært mye arbeid med oppturer og nedturer, men absolutt verdt bruken av tid på NBF. Men nå er det slutt for meg i ledelsen av NBF.

 Tilbakemeldingene fra det nyvalgte styret og det at jeg ikke ble gjenvalget på Bridgetinget, gjør at uten støtte i eget forbund vurderer jeg det som urealistisk å oppnå tilstrekkelig støtte blant de europeiske bridgeforbundene til å bli valgt inn i EBLs styre. Derfor har jeg meddelt EBL at jeg trekker mitt kandidatur til styret i EBL.

 Jeg vil få takke alle som har støttet meg alle disse årene. Jeg har også satt stor pris på de hyggelige tilbakemeldingene til meg i perioden fram mot bridgetinget og i etterkant. Jeg ønsker dere lykke til videre og takk for meg.


Med vennlig hilsen

Jan Aasen

Luringen litt irritert på meg

fordi han mener det er bare fokus på damene og åpen klasse i EM. "Jeg er ikke sint på deg, Snurr, bare skuffet!".

Vi stiller også lag i Veteran (Roald og Helge Mæsel, Peter Marstrander - Rune Andersen, Tor Bakke - Arve Farstad). Her er det 26 lag med og kikker du på startlista, er det nesten som å se fra åpen klasse for noe tid tilbake. Det deles inn i to pulje a 13 lag som spiller alle-mot-alle. De fem beste fra hver pulje går til A-sluttspill, mens resten går til oppsamlingsheat. Målet må absolutt være å komme til A.


Roald "luringen"  Mæsel, norsk landslagsspiller i bridge

Et spill fra Skien

 og det er Steffen Fredrik Simonsen som skryter av makker Ronny Jørstad.

Hei Snurr og takk for gratulasjon. Det var som vanlig ikke mange progressive skviser etc, men på spill 20 var makker god. Ikke meldte han inn i syd over 1kl-p-1hj og Erik Dahl kom i 1NT.


Ruter ut til knekt og konge.Kløver til damen som stod (!) og ny kløver til 10 og min knekt. Smithsignalene var i orden, så vi cashet ruteren før jeg spilte spar fra nord til dame og ess. Mer spar fra spillefører til Jørstad sin konge. Han fortsatte med en liten hjerter til mitt ess og jeg spilte enda en hjerter til Ronny sin konge før han puttet Dahl inn i spar . Vi fikk de to siste når spillefører måtte avslutte med kløver fra K8 til E9. Tre beit. Småpent dette vel?
 
Mvh Steffen

Dramatikken det ikke ble noe av!

Det har i lang tid vært fyret opp under det som så ut til å bli en presidentkamp på Bridgetinget 2014. Valgkomiteen har fått tidvis hard medfart for sin innstilling av Jostein Sørvoll,  noe som i praksis betydde at de foreslo å kaste en sittende president, Jan Aasen, som ønsket gjenvalg.

"Alle" forventet at det ville komme benkeforslag på Jan Aasen, men det skjedde ikke. Valgene forløp helt udramastisk og Jostein Sørvoll ble enstemmig valgt. Det kom heller ikke motforslag til verken visepresident, styremedlemmer eller varamenn/kvinner. Under ser du hvem som skal lede oss de neste to årene. 



Fra venstre: Reinhold Fieler, 1. vara (ny) Eva Flått, Nord Trøndelag, Jostein Sørvoll(ny), Oslo, Knut S. Brinchmann, generalsekretær, Kristian B. Ellingsen, Astrid Steen Lybæk, Kari Anne oppsal (ny), Tom Danielsen (var 1. vara forrige periode), Anita Karlsen (ny) var ikke til stede



Tidligere i kveld tok jeg en telefon til styremedlem Astri Steen Lybæk for å få litt inside information. Mitt første spørsmål var selvsagt hvor det ble av det forventede benkeforslaget på Jan Aasen, men det kunne hun rett og slett ikke svare på. "Jeg snakket med mange av representantene i helga, selvsagt ikke bare om valget, men det var ingen som sa direkte til meg at de kom med mandat fra sin krets om å foreslå Jan Aasen", sier Astrid. "Da forløp hele valget svært udramatisk og vi ungikk det som kunne blitt en lei sak mellom to fløyer. Stemingen var god hele tiden og spør du meg har vi fått et svært kompetent styre. Det er en fin blanding av menn og damer, det er en fin blanding av folk med ulik erfaring og kompetanse og det er en fin blanding av folk med ulik tilnærming til selve bridgespillet. Kristian Barstad Ellingsen er spiller på toppnivå, noen av oss middelhavsfarere pluss/minus, mens andre har sine bein mer i hobbybridgen. Jeg ønsker også å trekke fram en sterk innsats av Kari-Anne Opsahl som var med å sikre prosjektet 5,8 millioner fra Troms Fylkeskommune. Hennes kompetanse blir viktig å ta med seg videre og det er også viktig at de nordligste fylkene, Troms spesielt, er sentralt plassert i organisasjonen."

  
Jeg spør litt mer om bakgrunnen for at hun og Eva Flåtts stilte ultimatum for sitt kandidatur. Ble ikke Sørvoll president, trakk de seg begge.

"Før du får svar på noe, Snorre, så har jeg et sterkt behov for å si at det er ikke noen konflikt mellom oss og Jan Aasen. Hvis noen har prøvd å få det til å høres ut som noe i den retning, så stemmer ikke det. Jan har vært en dyktig leder på mange områder, vi har hatt en hyggelig atmosfære på styremøter og vi har hatt en fin blanding mellom skjemt og alvor i vårt samspill. Vi har ikke vært enige i alle hans forslag og prioriteringer, men det er i hovedsak ønsket om et skifte som har vært det viktigste for oss. Økonomien i EM-prosjektet har jeg hatt en uggen følelse av lenge og der har jeg rett og slett mer tro på at Jostein Sørvoll kan hanke inn de manglende 3 millionene. Det er pr.dato ingen signerte sponsoravtaler og heller ingen konkrete lommebøker som har sagt seg villig til å bli åpnet for EM Tromsø 2015. "

Terje Skjelbred fra Vest-Agder har også holdt meg oppdatert om saker på tinget og sier blant annet om økonomiplanen. Terje sier blant annet :

"Økonomiplan ble godkjent under diskusjon. Salen mente rimelig sterkt at Norsk Bridge skulle bli digitalt for å spare penger samt komme mer oppdatert og aktuell . Videre ble det bestemt at vi så fort som mulig skal endre i ifra at ikke medlemmer skal automatisk bli medlemmer etter 3 kvelder til at ikke medlemmer skal måtte kreves for 50kr mere i service avgift av forbundet. Dette skal senest tre i kraft ifra 01.01.15. Nå er det valg snart, Snurr, så jeg må avslutte. Det virker som Aasen ikke stiller, hmm"


Jeg håper å komme tilbake med noen ord fra både Jostein Sørvoll og Jan Aasen. Jostein ønsker sikkert å presentere seg enda grundigere for oss og mitt håp er at han blir en mer synlig president enn Jan Aasen. Det er alltid fint å se fjeset til sjefen. Han trenger ikke alltid å ha med seg godterier, men at det oppleves at han er en av oss, er bra. Herved er presidenten invitert til å stille i det åpne lagmesterskapet i Fredrikstad. Skulle jeg være så heldig å møte han, skal jeg gjøre alt jeg kan for at det ikke blir et eneste IMP igjen den veien.

Jan Aasen fikk takk for lang og tro tjeneste, men hvis mine referenter er pålitelige, følte de at det gikk litt fort på slutten. Vi håper NBF snarest får gitt Jan den ros og heder han fortjener for sin lange innsats. Han er nok skuffet over utfallet av valget, men tar helt sikkert nederlaget med fatning og ønsker det nye styret lykke til. Jan spiller neppe NM lag, men jeg håper vi ikke  har sett han for siste gang i bridgemiljøet. Velkommen til å si noen ord, Jan.

Er det noen av dere lesere som har noe dere ønsker å si, er kommentarfeltet åpent for alle som kan logge seg på.

Første dag av tinget er ferdig

Som jeg har skrevet om tidligere, er dette tinget kanskje det viktigste i NBF sin historie. Dette handler selvsagt om det kommende EM i Tromsø i 2015. Fram til nå har det vært rimelig stille rundt de prosesser som er i gang og når det begynner å komme info fra både styret og prosjektledelsen, skal en ikke lese lenge før en skjønner at det er langt fram. Det er enda over et år igjen, så det brenner ikke noe sted ennå. Likevel er det flere som allerede nå begynner å lure på om ting er under  så god kontroll som det burde være.
Du kan lese Rune Kufaas sin statusrapport pr. juni her

Jostein Sørvoll var tydlig i sitt programmanifest at han er den beste til å lede NBF-skuta trygt i havn når det gjelder EM, mens Jan Aasen har vært like klar på at han ønsker å fullføre prosjektet som han har vært den viktigste til å initiere. Jan Aasen har en historie bak seg der han har blitt kritisert for manglende økonomistyring tidligere og det kan bli brukt mot han før valget i morgen. Det er vel lite tvil om at han på midten av 2000-tallet ble "økonomisk reddet" av en svært dyktig ryddegutt i generalsekretær Rune Handal.

Tinget 2014 ble satt kl 13.00 og agendaen punkt 1-4 ble vedtatt med ett tilleggspunkt der honnorar for tillitsvalgte ble behandler. En god del av tiden i den første økta gikk med til at Jan Aasen redegjorde for EM planene. To kilder jeg har snakket med, uttrykte begge at de følte skepsis i salen. Ikke minst det som handlet om økonomiske rammer.

Regnskapet ble godkjent etter at revisor måtte komme med noen redgjørelser. Det var stor diskusjon rundt medlemsbladet "Norsk Bridge". Ingenting ble bestemt, men stemningen i salen heller mot digitalisering for å spare porto. Ellers ble det også diskutert om hvordan man skal få de siste 70 klubbene over på "Ruter". I dag går det med mange hundre timer til å plotte inn resultater og serviceavgift for klubber som ikke har "Ruter". Forbundet ønsker at de fra 01.01.15 skal være krav om "Ruter" i alle klubber. Det ble diskutert at de som ikke har "Ruter" må betale ekstra for å få behandlet sine lister.

Et høydepunkt var da NBF's hederstegn ble tildelt Bridgefestivalen's general Inger Hjellemarken. Vi gratuerer!!



Velkommen til å gratulere Inger Hjellemarken i kommentarfeltet

  

  

"Look to chess!"

Sjakk og bridge er selvsagt to forskjellige "idretter", men jeg mener vi har mer felles enn faktorer som skiller oss. Begge tankesportidrettene har levd en bortgjemt tilværelse, langt unna offentlighetens (og media) sitt lys i mange tiår. "Er ikke bridge noe gamle sherrydrikkende damer holder på med?" er et spørsmål de fleste av oss sikkert har fått. Sjakk har blitt sett på som noe sært og rart som nerder med høy IQ og lav sosial intelligens har holdt på med. Mange bridgespillere har en fohistorie som sjakkspillere, så da passer vi i begge disse båsene.

Så eksploderer interessen for sjakk. En småvoksen utgave av Justin Bieber får folk flest til å gå mann av huse for å kjøpe sjakkbrett , NRK dytter vekk kjente og kjære programmer i beste sendetid for å sende timevis fra VM i India . TV2 teppelegger sportskanalen sin med livesendringer fra steder jeg verken kan skrive eller plassere på kartet. Norge får OL i sjakk til Tromsø og regjeringen åpner lommeboka gjentatte ganger for å sponse arrangementet. Jeg vet ikke totalsummen sjakkforbundet har fått, men det nærmer da seg 100 millioner?




Hva så med oss? Parallellene burde vært mange, men vi står fortsatt med lua i hånda i oppmerksomhetens bakgård, akkurat som før. Jeg mener overhode ikke å kritisere de folkene i vårt forbund som daglig gjør en kjempeinnsats for å løfte fram bridgen, men hvor er det vi ikke lykkes? Vi har to av verdens beste bridgespillere i Geir og Tor, og vi har et landslag som ble verdensmester så seint som i 2007. Forbundet vårt har tross alt 10.000 medlemmer og selv om pilene peker i feil retning på mange områrder, er vi et vesentlig bidrag til folkehelsen ved å mentalaktivere mennesker på en utmerket måte. Knapt et eneste menneske utenfor vår indre krets har en anelse om disse tingene.

I morgen (søndag 15.juni), skal vi velge ny president og nytt styre. Den daglige driften skjer på forbundskontoret gjennom dyktige medarbeidere der, men det er ikke de som skal ha vyer og visjoner for oss. Bridge EM i 2015 er en unik mulighet til å profilere hobbyen vår for hele nasjonen og vi har fått en gylden mulighet til å vise bridge som aktivitet for barn, unge, voksne, eldre, menn og damer.






Da må det tenkes nytt, offensivt og uredd. Det nye styret må løpe ned dører hos Siv Jensen og peke på misforholdet mellom støtten Sjakk-OL og Bridge-EM får. Jeg vet ikke hvor mange deltakere det ene arrangementet kommer til å ha i forhold til det andre, men at det er minst like mange i de tusen hjem som kan bridge som sjakk, er jeg helt sikker på. Arrangementene har i alle fall langt flere likheter enn ting som skiller.

Hvorfor skal ikke bridge kunne få TV-tid på samme måte som sjakk har fått? Jeg kan kun trekkene og de enkleste strategiske prinsippene i sjakk. Likvevel sitter jeg timesvis og følger LIVE-sendigene på TV2. Fin Gnat er en tusseladd av en programleder som kan (om mulig) enda mindre sjakk enn meg. Likevel klarer å han å binde sammen en superflott TV-sending. 100% takket være dyktige sidekommentatorer og flinke stuntreportere. Dette hadde vi klart ENDA bedre i bridge. Med de mulighetene som allerede finnes via BBO, burde det være helt realstisk å klare å engasjere den vanlige nordmann minst like godt som sjakken klarer.

Da må det mot til fra de som leder oss. Styret i NBF må tørre å tenke stort og nytt. Prosjekt "Bridge-EM 2014" må bli et fellesløft som engasjerer bredt og ikke bli noe der en indre krets i prosjektgruppa holder bukta og begge endene. Om det styret skal ledes av Jan Aasen eller Jostein Sørvall vet vi i morgen, så jeg venter i spenning. Personlig har jeg en sterk mistanke om hva som er best for oss, men det er opp til dere tingrepresentanter å bestemme.

Uansett utfall på tinget, har bridgenorge en formidabel dugnad foran oss.

Svar til Bjørn Svela fra Alf Helge Jensen


Alf Helge Jensen, leder av valgkomiteen, har kommet med et svar til Bjørn Svela sitt innlegg i går. Det kommer her.

_______________________________________________________________________________________________________________

«Om det skulle finnast meir handfaste fakta som underbyggjer valkommiten sine drastiske grep, – ikkje gøym dei mellom linene og pakk dei inn i tåkeprat – la oss få dei fram i lyset NÅ!»

Dette skriver Bjørn Svela i et engasjert innlegg om valgkomiteens innstilling i Snorre-bloggen. Jeg lever godt med at Svela gir valgkomiteen strykkarakter. Det er hans fulle rett. Faktisk hadde jeg vært mer bekymret om vår innstilling ikke hadde skapt debatt.

Min prinsipielle holdning er at valgkomiteen kun skal svare på spørsmål etter at den har lagt fram sin innstilling, og ikke delta i en løpende debatt. Bortsett fra at man på tinget selvsagt skal redegjøre grundig for sine forslag på kandidater. Derfor har jeg ikke tenkt å følge oppfordringen fra kretsledere og andre som har ringt og sagt at nå må vi i valgkomiteen forsvare oss.

Men ovenstående utsagn fra Svela tolker jeg som et spørsmål. Og da er det ett punkt jeg kan peke på, samtidig som jeg må uttrykke forbauselse over at Svela ikke har det med i sin opplisting av dokumenter i saken. For han har tydeligvis tilgang på det som har vært sendt kretslederne. Da burde han også sett e-posten fra kretsleder Peter Marstrander i Troms og Ofoten, sendt ut 9. april.

Følgende er sakset fra den:

«Troms og Ofoten Bridgekrets har hittil ikke vært særlig involvert i EM 2015 i Tromsø (annet enn å initiere det), til tross for at kretsen sendte et brev til NBF i august 2013 hvor vi listet opp en del punkter vi mente vi kunne bidra med i forhold til å gjøre EM til et godt arrangement. Dette fikk ikke kretsen svar på, men fikk et brev i mars 2014 hvor det gikk frem hvordan NBF hadde tenkt til å organisere seg. Kretsen var tiltenkt en plass i frivillige-gruppen og en plass i markedsføringsgruppen.

Presidenten har altså holdt kortene tett til brystet, og jeg tenker meg at vi kanskje kan få en mer dynamisk ledelse og et bedre nettverk inkl finansiering for EM med valgkomiteens forslag.» 

Dette underbygger de vurderinger valgkomiteen har gjort. Som Svela har lest i vår redegjørelse, er bekymring for EM-2015 den viktigste årsak til at vi foreslår presidentskifte. Så må han gjerne mene at det er tull det vi serverer. Forhåpentlig har han en mer ydmyk holdning til det vertskretsen mener.  

Som sagt er jeg for en fri debatt rundt valgkomiteens arbeid. Men det er god skikk å skaffe seg innsikt i saker før man kommer med bastante uttalelser. Og den som inviterer til debatt, i dette tilfellet Snorre-bloggen, bør gjøre en skikkelig jobb med å skaffe til veie den informasjon som foreligger. I dette tilfellet hadde det vært enkelt å få tilgang til de skriv som finnes.

 

Alf Helge Jensen

Leder i valgkomiteen   

__________________________________________________________________________________

Snorre sin kommentar: Denne gangen skal jeg ABSOLUTT ikke komme med noe som kan ligne på en mening, og understreker at i denne debatten ønsker jeg ikke noen annen rolle enn å være en møteplass for diskusjon. Faktisk sitter jeg inne med så lite informasjon at om jeg hadde ønsket, ville jeg slitt med å sette meg inn i hvem som eier sannheten.

Dette har jeg påpekt tidligere og jeg legger merke til at Alf sier at "I dette tilfelle hadde det vært enkelt å få tilgang til de skriv som finnes". Dette må både han og NBF gjerne mene, men når jeg ikke finner ting lett tilgjengelig, så er det mange andre som heller ikke sånn uten videre slår opp. Til valgkomiteens forsvar skal det sikkert sies at det er ikke all informasjon vi vanlige medlemmer nødvendigvis skal ha. Hver krets har sine tillitsvalgte som representerer det enkelte medlem på tinget og de har helt sikkert oversikt. Sakliste og nødvendige dokumenter til selve gjennomføringen av tinget, skal NBF ikke kritiseres for. De har ligget greit tilgjengelig under "Organisasjon" og "Bridgetinget 2014."

Det mest fruktbare jeg har fått ut av de siste innleggene, er for meg at det kan virke som økonomien i forbindelse med EM i 2015 ikke er under så god kontroll som jeg har hatt inntrykk av. Om dette er sant, delvis sant eller usant, kommer forhåpentligvis fram i helga på tinget.

Lykke til alle sammen!!