Slik TENKER en verdensmester

Spillet under har vært skrevet om før, men jeg har et poeng som ingen har kommentert enda. Boye får hjerter ut til knekten, spiller ruter til esset og mer hjerter fra vest. En hjerterstjeling truer, så han legger ned sparesset og får damen på. Mer spar som øst vinner og frir seg i spar.


I sluttspillet velger Boye i syd å spille på intrafinessen i kløver med en liten til nieren og så dra damen etterpå. Matematisk er jo dette helt feil spilt, fordi han plasserer tre kort ( tieren, knekten og kongen) på bestemte steder og med bestemte fargelengder. Alternativet er en rein 50% med kløverkongen i vest. Hvorfor spiller en god spiller sånn mot oddsen?

Alle rundt bordet vet hvordan hjerteren sitter og alle vet at øst er ute etter en hjerterstjeling, men likevel velger øst å fri seg i spar. Svaret er så enkelt som at han har kløverkongen!! Uten den, ville han spilt kløver når han var inne i trumf. Makker kan jo til og med ha esset. Derfor er det ingen aktuell plan å spille på kløverkongen foran damen.

Det som ser magisk ut, er ofte rein og skjær logikk. Selvsagt må en kunne sin teori for å gjennomføre en intrafinesse, men enda viktigere er å vite på hvilke tidspukter en skal hente fram ferdighetene.

________________________________________________________________

Forskjell på Jørgen Hattemaker og Kong Salomo?

I alle idretter der det er en dommer, må det være en viss sammenheng mellom det som han dømmer og det vanlige folk oppfatter som rettferdig og fornuftig. Ingen dommere må bli større enn selve spillet og det føler jeg er i ferd med å skje i internasjonal bridge. Ta for eksempel det med at en spiller kan si at "Jeg så ingen alert" og får automatisk medhold. Tom Høiland ble TO ganger dømt i mot for akkurat det. Når Tom sier at han har alertert, så har han alertert. At motparten sitter og vimer og ikke følger med, kan ikke gi dem rett til å få et spill justert. Jeg skjønner dilemmaet når to parter mener hver sin ting, men vanlig rettspraksis er at den ulovlige handlingen må bevises, ikke det motsatte i en konflikt. Selv i rettsstater vi ikke ønsker å sammenligne oss med holder det å komme og si at "Per Hansen stjal bilen min!" og så åker Per Hansen rett inn i buret.

Jeg skreiv tidlig om et spill der Zimmermann hoppa over to farger han hadde kontroll i. Det ble protestert av motparten , men selvsagt fikk de ikke medhold. I bridge kan da folk melde akkurat hva de vil, bare det ikke er skjulte avtaler inne i bildet. Geir Helgemo har fått priser for å melde ting han ikke har!

Anders Kristensen har fortalt meg om dette spillet og først trodde jeg han ikke. "Nå lyver du, hr. Kristensen", sa jeg i tydelige ordelag. Men jeg måtte krype til korset fordi spillet var spilt på BBO og jeg fant det. Både meldinger og spilleføring.Det kom ruter ut til kongen og esset. Anders la ned hjerterkongen som syd stakk. Han skifta til spar dame som spillefører vant. Kløver til esset og hjerter ti seilte rundt. Nå var det bare å stjele en kløver og claime. Om det var pent eller heldig å seile hjerter ti, er det sikkert noen som har meninger om. En teori er at når den ene siden har fordelingshender, har oftere den andre siden også korte og lange farger. Jeg vet ikke om det er noe hold i det?

NS var et kjent par, mens ØV var to fiskere fra Nord-Norge. Nå kom det kjente paret på banen og sa at "Hvis vi visste at vest kunne ha sparkontroll, så hadde nord spilt ut spar. Da er det verre å vinne kontrakten."

Tror du ikke NS fikk delvis medhold!

I stedet for +1430 og ca. 92% på spillet, ble det dømt til 35 - 65 i fordel ØV. Nord tjente altså 27% på å nekte vest å melde 5kl, i stedet for det som motparten og turneringsleder mente var den riktige meldingen, nemlig 4sp. Dette går ikke an, spør du meg.

Tror du meg ikke, kan du se her. (bord 20)

Det er ikke noe appellutvalg mer. Ei heller tror jeg at turneringslederne lager rapporter på spill der de dømmer justert spill. Det siste er jeg ikke sikker på, men jeg har i alle fall ikke sett noen. TD'ene kan diskutere problemet med andre TD'er og spillere.

Anders forteller noe om at makker i en bisetning hadde antydet at 5kl kunne være Exclusion Blackwood, men hadde vært klar på at han trodde det var cuebid. Et sterk, internasjonalt par som sitter NS VET at 5kl ikke er Blackwood, men kontrollvisende.

Til dere som leser sida mi: Kan vi ha det slik at det dømmes forskjellig når Pierre Zimmermann og Anders Kristensen hopper over farger de har kontroll i? Eller er det overhode greit å justere resultatet på slike spill der ØV kommer i en steinhard slem og spiller den fint (heldig?) hjem. 6hj var  meldt på mange bord, men gikk beit på de fleste.

Et godt råd til dere alle. Er dere i det minste tvil om at makker oppfatter meldingen din på samme måte som du, så sier du "No agreement". Da kan du ikke bli tatt. Vil motparten vite mer, så kan du si hva du tror. Pass bare på at "No agreement" er det offisielle svaret ditt.
_______________________________________________________________

En fars bekjennelse

Det er ikke altlid så lett for meg å få med meg alle nyanser av det sportslige som skjer under et stort mesterskap. Når jeg drister meg til å oppsummere den norske innsatsen, er det en skummel øvelse. Noen føler at jeg snakket for varmt om enkelte og for kritisk om andre. Dette er sikkert både rett og galt, men det som står i selve artiklene er mine personlige meninger. De kan du være enig eller uenig i. Jeg har ingen vansker med å innrømme at det finnes flere sannheter enn mine. Alle medlemmer av NBF kan logge seg på og skrive kommentarer. Hjertelig velkommen alle som en, bare du passer på å holde deg innenfor rammen av sømmelighet.

Enkelte av dere sender meg mailer og det er jeg like glad for. I utgangspunktet må dere si fra hvis dere IKKE ønsker at jeg skal publisere, men jeg sjekker som regel. Thor Simonsen sender meg hyggelige mailer i ny og ne. Denne gangen for å si at han satte pris på at jeg oppdaterte min oppsummering og trakk fram Erik og Steffen sin bra innsats både i lag og i par. Han regner med at Steffen gremmer seg over en fars dårlig skjulte stolthet over odelsgutten, men det lever han med, forteller han.

Av Thor Simonsen

Hei Snorre,

 
1. For en fantastisk fin jobb du gjør med bloggen.  Alltid oppdateringer, alltid relevante kommentarer, og en flott jobb med spill-analyser/"spill-reportasjer". Det siste tar jo som du selv sier VELDIG mye tid. Jeg har prøvd meg på dette selv så vidt bare til bruk i kurs-/opplæringsøyemed, og vet altså hvor mye tid dette tar.  
 
2. Her er jeg totalt inhabil og svært subjektiv.  Men jeg kan jo si det allikevel.  Jeg er glad for at du føyde til nedenstående tekst til din sportslige oppsummering. De lå jo i teten i hele par-kvalifiseringen og i semifinale A.  En dårlig dag 1 av finalen taklet de også bra ved å komme tilbake på dag 2.  Erik og Steffen Fredrik gjorde det også bra i lag-kvalik'en der de lå topp-10 hele veien med unntak av etter "stang-ut"-kampen mot Monaco.  Til tross for topp-10 motstand gjennom hele lag-kvaliken fikk de OK pluss på butleren.  Så min vurdering er at de gjorde det klart best av våre landslagspar hele uken sett under ett.  

I EM par vil jeg også "well done" til Erik Berg og Steffen Fredrik Simonsen. Sett bort fra Espen og Boye, samt veteranene, var Erik og Steffen best av parene fra landslagstroppen. En 14.plass er godkjent, plassen foran Helgemo - Hoftaniska.  Kvangraven - Lie hadde jeg stor tro på, men de sleit på halen hele veien. Paret kom seg til finalen med et nødskrik.
Mvh

Thor :)

Min oppsummering av EM

 

 

 

 Det har allerede kommet noen betraktninger om det nylig avsluttede mesterskapet, men jeg tar meg likevel den frihet å tenke litt høyt selv. Det er ingen av oss deltakere og "observatører" som har den ringelste anelse om hvilket arbeid som ligger bak et arrangement som dette. I utgangspunktet burde det diskvalifisere oss fra å ha sterke meninger.


Først av alt. Tusen takk til alle de menneskene som har stått på seint og tidlig for å gjøre dette til et så flott mesterskap som det ble. Noen har jobbet systematisk over minst et par år, mens andre har kommet seinere inn i prosessen. Noen (få) har fått lønn for arbeidet. De aller fleste har gjort dette gratis på sin egen fritid. Kun reise og opppold har de fått dekket. Det står det stor respekt av. Enda en gang, tusen takk til dere alle. Ha meg unnskyldt for at jeg ikke nevner noen spesielt. Hver og en like viktig.

Vi bridgespillere er noen raringer. Når jeg hørte de første diskusjonene om litt slitne toalettforhold og et kanskje upresentabelt inngangsparti, begynte jeg å lure på det er noen andre enn de jeg kjenner som snakker. De aller, aller fleste av oss er ujålete "vanlige" mennesker som ikke er veldig opptatt av rammene rundt. Får vi greie spillelokaler, godt med luft over og rundt oss, samt at logistikken rundt selve gjennomføringen går bra, er vi vanligvis fornøyd. Når det kommer til de tingene, tror jeg 100% av deltakerne ikke har noe å sette fingeren på.


Caesars Palace

Jeg er ikke uenig i at Mackhallen ikke er Caesars Palace i Las Vegas, men det har noe med hvor mange penger NBF kan legge i arrangementet. . Mange medlemmer har uttrykt engstelse for at EM i Bridge skal påføre NBF røde tall. De kommer nok ganske sikkert, men tallene ville vært helt annerledes om mesterkskapet skulle gått i mer fasjonable lokaler. Skal det være noe som rimelig enkelt kunne vært gjort bedre uten å koste særlig, var det renholdet. Det var ikke bra. Kafeteriaen hadde stive priser, men Norge er Norge. Det er mange som skal tjene på en baguett  fra den bakes hos bakeren og til den glir ned i gapet vårt. Når det kommer til f.eks rot utenfor spillelokalet og at noen røyker på ut og innpust, kan vi vel ta litt ansvar selv?