Et innlegg fra bloggen Snorre Aalberg Snorre Aalberg

Min oppsummering av EM

 

 

 

 Det har allerede kommet noen betraktninger om det nylig avsluttede mesterskapet, men jeg tar meg likevel den frihet å tenke litt høyt selv. Det er ingen av oss deltakere og "observatører" som har den ringelste anelse om hvilket arbeid som ligger bak et arrangement som dette. I utgangspunktet burde det diskvalifisere oss fra å ha sterke meninger.


Først av alt. Tusen takk til alle de menneskene som har stått på seint og tidlig for å gjøre dette til et så flott mesterskap som det ble. Noen har jobbet systematisk over minst et par år, mens andre har kommet seinere inn i prosessen. Noen (få) har fått lønn for arbeidet. De aller fleste har gjort dette gratis på sin egen fritid. Kun reise og opppold har de fått dekket. Det står det stor respekt av. Enda en gang, tusen takk til dere alle. Ha meg unnskyldt for at jeg ikke nevner noen spesielt. Hver og en like viktig.

Vi bridgespillere er noen raringer. Når jeg hørte de første diskusjonene om litt slitne toalettforhold og et kanskje upresentabelt inngangsparti, begynte jeg å lure på det er noen andre enn de jeg kjenner som snakker. De aller, aller fleste av oss er ujålete "vanlige" mennesker som ikke er veldig opptatt av rammene rundt. Får vi greie spillelokaler, godt med luft over og rundt oss, samt at logistikken rundt selve gjennomføringen går bra, er vi vanligvis fornøyd. Når det kommer til de tingene, tror jeg 100% av deltakerne ikke har noe å sette fingeren på.


Caesars Palace

Jeg er ikke uenig i at Mackhallen ikke er Caesars Palace i Las Vegas, men det har noe med hvor mange penger NBF kan legge i arrangementet. . Mange medlemmer har uttrykt engstelse for at EM i Bridge skal påføre NBF røde tall. De kommer nok ganske sikkert, men tallene ville vært helt annerledes om mesterkskapet skulle gått i mer fasjonable lokaler. Skal det være noe som rimelig enkelt kunne vært gjort bedre uten å koste særlig, var det renholdet. Det var ikke bra. Kafeteriaen hadde stive priser, men Norge er Norge. Det er mange som skal tjene på en baguett  fra den bakes hos bakeren og til den glir ned i gapet vårt. Når det kommer til f.eks rot utenfor spillelokalet og at noen røyker på ut og innpust, kan vi vel ta litt ansvar selv?


Noen av de mange frivillige. Her kantinegjengen.

TEKNISK GJENNOMFØRING

EBL står nok en gang igjen med 19,5 i stil. De arrangerer på en annen måte enn vi er vant med i Norge, men det betyr ikke at det ikke er bra. I Norge er vi vant med at alle spiller de samme kortene samtidig, men i EBL sine turneringer spilles det Michell i 5-bordspuljer i kvalifiseringene. På den måten sparer man 80% av dublettene. Deltakerne får ikke slipper før etter ti spill, men ingen jeg har snakket med synes det var noe problem. I sluttspillet er turneringene fulldublert.

Resultatservicen er heller ikke like bra som i RUTER, men det har noe med sikkerhet å gjøre. i EM kan ingen kort publiseres før alle har spilt dem. Den største mangelen at det ikke ble publisert et eneste kort i parturneringene, men det skyldes visstnok et teknisk problem. Ikke bra! Når det gjelder lagturneringene, gikk alt på skinner. Resultater og publisering også.

Det som imponerte meg mest, var punktligheten. Turneringene var i gang nærmest på sekundet, og var det sommel noen sted skyldes det vimsete bridgespillere som ikke kom seg på plass i tide. Glimrende planlegging av både sekretæriat og turneringsledere. Godt å se at rutinene er på plass hos en erfaren stab.

Når det gjelder Turneringsledernes håndheving av regelverket. synes jeg det er svært strengt. Noen ganger rimer ikke dommene med min sans for logikk og fornuft, men i et så stort arrangement må man kanskje være firkanta og rigid. "En dårlig regel er bedre en ingen regel". Dette har jeg snakka om før.  Det kanskje underligste som skjedde, var at  spillere som sa at de ikke hadde hørt/sett motpartens alert, ble trodd. Uansett hvor mye den andre parten sa at han HADDE alertert. Jeg tror logikken var slik at Turneringslederne kunne ikke avgjøre hvem som snakka sant og ikke, og derfor samlet hadde bestemt seg for å tro den som ikke hadde hørt. Regelen er at "den som alerterer har et selvstendig ansvar for å sikre at motparten oppfatter at det er en kunstig melding". Litt surt å bli bortdømt når en VET at en har gjort det en skal, men at motstanderen satt og surra i sine egne tanker.


Strenge Turneringsledere. Her fra festen på fredag.

NORSKE SPORTSLIGE PRESTASJONER

Det var ingen bombe at Norge ikke dominerte EM-lag i bridge. I åpen klasse  har vi pr. i dag ikke spillere og par som innehar ferdigheter til å hevde seg helt i toppen. I alle fall ikke stabilt. Derfor var det svært gledelig med BLUND sin innsats. Ingen, kanskje utenom dem selv, forventet at det var disse trønderne som skulle spille seg helt til finalen. Flott levert av NORALIA også, men norske Arild Rasmussen og Jon Sveindal.

Alle våre landslagsspillere skuffet etter min mening i lag, kanskje med unntak av Thomas og Thor Erik som kom til sluttspillet med lag DeBotton. Det er på mange måter et lotteri å komme blant de 16 beste med 102 lag, men det viser seg at flertallet av de beste som regel klarer det. (Jada, jeg vet at det var mange sterke lag fra 17.plass og nedover)

Jeg har sagt mange ganger tidligere at det var uheldig at NBF ikke tidlig sa at "I EM stiller Norge med to lag bestående av spillerne i landslagstroppen". Sånn som situasjonen er i dag, "ødelegger" sponsorer for muligheten til at de beste norske spillerne sammen kan vise hva de er gode for. Jeg skjønner selvsagt at det er fristende å få en rik onkel til å betale, men det er ikke heldig på sikt at de beste norske ikke spiller på lag sammen. Til neste åpene EM håper jeg at NBF ordner dette. Landslagsspillerne trenger all den matchingen de kan få, helst sammen på samme lag. Sponsorene kan stille i alle andre turneringer enn de internasjonale mesterskapene.


Pallen i damer lag. Neste gang har vi noen her!!

Damene klarte å komme med tre lag til kvartfinalen. Både guts.com, Heskje og Gunsmoke leverte gode prestasjoner. Ingen av dem gikk videre til semifinalen, men det var helt på håret for Heskje som tapte på ekstraspill mot vnnerne, BAKER. Åse Langeland fikk en sterk sølvmedalje i Mixpar med Geir Helgemo. Bra dameinnsats!!


Pernille Lindaas og Maja Rom Anjer hevda seg i flere turneringer. Klar for landslagstroppen?


Gunn Tove Vist og Johnny Hansen var hele tiden i teten i EM mix parså

Den klassen som skal være aller mest fornøyd, er veteranene. Tre av fire lag i semifinalen og et i finalen. Der ble det tap, men glimrende innsats. To av våre aller beste veteranpar, Peter Marstrander - Rune Andersen og Leif Erik og Tolle Stabell, spilte i åpent og ikke i seniorklassen. De klarte ikke cutten i åpent lag, men i det åpne parmesterskapet ble hhv. 4. og 6. i EM. Meget sterkt. Gull og sølv i åpent NM. I Senior par fikk Helge og Roald Mæsel en flott sølvmedalje. Dette lover bra for høstens VM i India.

I EM par vil jeg også "well done" til Erik Berg og Steffen Fredrik Simonsen. Sett bort fra Espen og Boye, samt veteranene, var Erik og Steffen best av parene fra landslagstroppen. En 14.plass er godkjent, plassen foran Helgemo - Hoftaniska.  Kvangraven - Lie hadde jeg stor tro på, men de sleit på halen hele veien. Paret kom seg til finalen med et nødskrik. 

Jeg kommer til å sende en mail til landslagssjef Vennerød for en kommentar. Han pleier alltid å svare. :-)




Leif Erik og Tolle Stabell ønsker kanskje snart å kjempe om plass på seniorlaget vårt? 

    

 

Kommentarer

Regelen for alertering er at det er den som alerteres sitt ansvar at motparten oppfatter alerten.

Når det spilles med skjermer er det en spesifikk regel for hvordan man skal alertere: Man skal legge alertkortet på den meldingen man alerterer, og skjermkameraten skal ta den bort. Da er det ingen tvil om at alerten er oppfattet.

I praksis er det tilnærmet ingen som gjør det på den foreskrevne måten. Det normale er å etablere øyenkontakt med skjermkameraten og peke på meldingen som alerterer. Da er det heller ingen tvil om at alerten oppfattes.

Alle andre måter å alertere på er usikre. Svært mange norske spiller alerterte på samme måte som de ofte gjør uten skjermer; ved å tappe forsiktig på trauet med pekefingeren. Det oppfattes gjerne ikke av skjermkameraten.

Føyer meg inn i rekken. Takk for fyldige oppdateringer under EM

Totalt 2 kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.