Før Nordisk (med svar fra alle fem parene)

Neste helg spilles Nordisk mesterskap på Færøyene. Vi stiller lag i åpen klassen og i dameklassen. HER ER TROPPEN.. Jeg har sendt tre spørsmål til alle parene i dame- og åpen klasse. Etter hvert som jeg får svar, publiserer jeg under den samme overskriften. 


Først av alt ønsker jeg dere masse lykke til. Er det noe alternativ til å ha målsetning om å vinne eller er det viktigere å levere en bra prestasjon? Disse tingene hører kanskje sammen, men i bridge ikke alltid.

Nils og Terje:

Nordisk er en relativt kort turnering og det er sterke spillere på alle lag. Jeg ser derfor for meg at sluttresultatet blir en kombinasjon av dyktighet og at kampresultatene faller riktig i de andre lagenes oppgjør. Det norske laget er nykomponert og Nordisk blir en fot i bakken som gir svar på om det vi har jobbet med siden EM har vært godt nok. Medaljer er stas, men det viktigste for meg er en bekreftelse på at vi holder nivået. Gjør vi det i hver turnering blir det resultater som fortjent i lengden. 

Tone og  Tonje:

Vi har den filosofien at vi ikke er så resultatorienterte, men legger fokus på god bridge. Vi har allerede tatt to NM gull, og håper jo selvfølgelig at alle gode ting er tre, men det viktigste er å spille godt selv. Det å være nøgd med egen innsats.

Jan Tore og PIL:

Tusen takk.  Målet er å spille best mulig. Ta vare på sjansene og begrense eggene. Da er vi gode nok til å vinne!

Allan og Terje:

Når man spiller et offisielt mesterskap er min mening at man alltid må ha en målsetning i forhold til hvilket resultat man ønsker, og i Nordisk er det logisk at det er å vinne. Men hvordan man som par gjør det måler man i prestasjoner, og her er det selvfølgelig viktig å gjøre en god prestasjon.

 Stine og Gunn Tove:
Vi vinner i alle fall ikke uten å spille godt! Både resultat og prestasjon er viktig, men vi har ikke satt noe felles mål for laget.


Si litt om hvordan dere har forberedt dere til Nordisk?

Nils og Terje:

Vi har hatt en "treningsleir" med systemdiskusjon og spilling. Videre har vi jevnlig trening på internett mot kvalifisert motstand. I etterkant går vi igjennom de posisjonene som dukker opp og setter avtalene. Selv om internettspillingen kan bli noe mer løs, er dette svært nyttig trening, særlig når man jobber med tekniske systemavtaler. Personlig gir arbeidet med kvangraven.no god trening da spillanalyser utfordrer og sikrer at man tenker bridge daglig!

Tone og  Tonje:

Tone og jeg diskuterer system daglig på telefon, og i det siste har  vi prøvd oss på BBO-spilling. Dessverre er ingen av oss spesielt flinke  til å konsentrere oss foran skjermen. Vi prøver å spille "live" de  gangene det er lagturneringer i nærheten av oss - eller en dameturnering.

Jan Tore og PIL:

Vi jobbet oss igjennom systemblekka, frisket på sjeldne posisjoner og gjennomført mye meldetrening.

Allan og Terje:

 Forberedelsene går egentlig over hele året, vi prøver jevnt og trutt å bli bedre. Sånn rett før har vi økt mengden meldetrening på BBO, deltar ukentlig i landslagssamling på BBO med felles gjennomgang etterpå og vi deltok i Trondheim Cup. Vi er trygg på det vi holder på med, så jeg har ingen tro på at en panikkinnspurt med masse ekstraordinære forberedelser vil hjelpe. 

Stine og Gunn Tove:

Vi har stort sett gjort det samme som vi gjør ellers. Vi er alltid opptatt av å forbedre oss, og trener fast onsdager på BBO i tillegg til live spilling som samlinger, divisjon, NM damelag osv. Vi går gjennom situasjoner som dukker opp og jobber hele tiden med å utvikle systemet. Nå rett før Nordisk tilbringes mer eller mindre alle ledige stunder på BBO. Vi trener også fysisk for å være i stand til å takle lange dager ved bordet så godt som mulig.

 

Jeg kunne tenkt meg en kommentar til landslagssatsinga. Har det vært noe initiativ fra kaptein eller forbund for å stille forberedt til Nordisk? Har du noe ønsker for hvordan ting kan legges til rette framover? Jeg tenker i denne omgang på neste EM lag i 2016.

Nils og Terje:

Jeg synes det har vært et positivt tilskudd at de nå satser på lagkampstrening på internett med spillgjennomgang i etterkant. Forhåndsgitte spill som setter makkerparet i vanskelige meldeposisjoner og motspill er viktig og nyttig, særlig diskusjonen i ettekant utfordrer egoet og gir en god læring for de som er mottakelige, noe jeg håper vi alle kan være.  

Til EM tror jeg det er lurt å tidlig ta ut laget slik at den enkelte opplever tillitt og kan planlegge en mer offensiv satsing over tid, gjerne med et par internasjonale turneringer. Kanskje Norge kan invitere til en vennskapskamp her hjemme slik som Polen nå inviterte oss? Jeg har også troen på at man burde treffes et par ganger for å bygge lagånd og moral, men det er selvsagt ikke så lett å få til i praksis.  

Tone og  Tonje:

Den siste måneden har det åpne, juniorene og vi damer spilt mot  hverandre på nettet med gjennomgang av spillene etterpå. Det har vært  veldig nyttig, og bør nok også være mulig å gjennomføre videre. 

Jan Tore og PIL:

Fellestrening med gjennomgang er et nytt og godt initiativ.  Dette er noe man bør fortsette med og inkludere hele troppen til fellesøkter. For øvrig bør vi komme oss mest mulig ut til internasjonale turneringer, her hviler det nok et stort ansvar på parene individuelt. 

Allan og Terje:

Her sitter jeg litt på begge sider av gjerdet, så ønsker ikke å kommentere dette så spesifikt her. Men landslagssamling på BBO med felles gjennomgang av spillene etterpå som Tormod Røren har tatt initiativet til, har vært et veldig positivt tiltak. Christian har jo da også kunnet gå gjennom spillene i etterkant og kommet med sine kommentarer. 

Stine og Gunn Tove:

Det har vært arrangert live åpne samlinger ved flere anledninger gjennom året. Skulle ønske oppmøtet hadde vært bedre, spesielt fra det åpne laget, men det har uansett vært fin trening for oss å spille spill som gjennomgås i plenum etterpå.

Vi kunne gjerne tenkt oss mer initiativ både fra NBF og kapteinen ift satsing og oppfølging mot nordisk. Vi gjør så godt vi kan på egen hånd, men det er alltid greit med feedback fra andre. Det er visse begrensninger ift økonomi, men det trenger ikke koste all verden. De felles landslagssamlingene på BBO som Tormod har organisert med påfølgende videokonferanse, har vært veldig nyttige. Det er artig å kunne sammenligne egne vurderinger og teknikk opp mot hva de andre landslagsspillerne gjør og tenker. Men det dreier seg bare om rundt 40 spill i de siste ukene før Nordisk. Vi trenger kvantitet i tillegg til kvalitet. Vi må spille mer, og mot god motstand. Vi håper på mer av denne typen trening i fremtiden.

Før EM i 2016 vil det helt klart være en fordel å ta ut laget så tidlig som mulig, slik at laget kan stille best mulig forberedt. Det er opplagt en fordel å ha god tid til rådighet, men det er minst like viktig å utnytte den tiden man har til rådighet godt. Her er det masse å gå på!

Og alt trenger ikke koste penger. Selv om økonomien til NBF ikke tillater samme rammer for de norske damer som det de svenske og danske damene har, er det mye som kan gjøres for små ressurser. Vi har ikke råd til å dra ut, men hva med å invitere andre landslag hit til oss for å spille treningskamper? Landskamper kan også fint arrangeres på BBO.

 

Noe annet å dele med oss?

Nils og Terje:

Jeg håper å se mange norske bridgevenner på besøk i Tromsø under EM, benytt sjansen til å spille mot de beste og oppleve et mesterskap med internasjonale stjerner! 

Tone og  Tonje:

Vi gleder oss til å spille med flagget på brystet. For oss damer blir det veldig mye spilling siden vi kun er to par. De andre lagene som deltar reiser med tre par. Mye spilling å se fremover til :)

Allan og Terje:

Vi gleder oss veldig til nordisk, og håper så mange som mulig vil følge oss på BBO. Vi stiller også et sterkt damelag, så det er på tide NBU Trophy (beste land i åpen- og dameklassen) blir med tilbake til Norge. 

Stine og Gunn Tove:

Vi gleder oss til å spille med flagget på brystet og håper vi kan gjennomføre et godt mesterskap. Danmark og Sverige er de største konkurrentene våre på Færøyene. De stiller med tre par og fullt støtteapparat, mens vi stiller med to par og hjemmeværende kaptein. Det blir tøft, men da er det jo godt at vi stiller med tøffe damer ;-) 
___________________________________________________________________________________-